Çay Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) Kurucu Genel Başkanı Recep Memişoğlu, 2019 yaş çay taban kilo fiyatının 3 lira 44 kuruş ve 13 kuruş destekleme ile birlikte 3 lira 57 kuruş olması gerektiğini söyledi.

ÇAY-SEN Kurucu Genel Başkanı Memişoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Her yıl olduğu gibi yaş çay üreticisi önünü göremeden sezona başlamaktadır. İktidarların istikrarlı ve güven veren bir çiftçi politikası yoktur. Soğanın, patatesin ve otun ithal edildiği bir çöküşten geçiyoruz. Çiftçinin ürettiği ürün pazarda değerini bulmadığından üretmekten vazgeçmektedir. Tarım girdileri almış başını giderken, enflasyon faizle anılacak olursa, resmi rakamlarla yüzde 25’lere dayanmıştır.” dedi.

Çaykur’un iktidar politikaları yüzünden iflasa doğru sürüklendiğini iddia eden Memişoğlu, “Yaş çay üreticisinin sigorta olarak gördüğü Çaykur, iktidar politikaları yüzünden adeta iflasa doğru sürüklenmektedir. Çaykur, Fona devredilerek hem denetimden kaçırıldı, hem de alınacak hayati kararlar bakımından halkın sözünü söyleyeceği kanallar kapatılmıştır. Çaykur’un silolarında yığınla kuru çay dururken; özel sektör çaylarını piyasada satmakta zorluk çekmezken, Çaykur’un neden çay satmakta zorlandığını kamuoyuna sormak isteriz. Çay üreticisi, bu yıl satacağı yaş çayın karşılığını zaten esnafa borçlu ve 2019 çayını, kışın harcadıklarına karşılık toplayacaktır. Bu üretici yaz boyunca ne yiyip, giyecek ve yaşamının temel gereksinimlerini nasıl karşılayacaktır.” diye konuştu.

ÇAY-SEN olarak 2019 yılı yaş çay referans taban fiyatını kilo olarak 13 kuruşluk destekleme bedeli ile birlikte 3,57 TL olarak belirlediklerini kaydeden Memişoğlu, “2019 yılı için bazı kurumlar referans fiyatlarını açıklamaya başladılar. Bu kurumların birçoğunun, geçmiş yılları takip eden istikrarlı bir fiyat politikaları yoktur. Geçmiş kayıpları hesap etmeden, önceki yılın üzerine enflasyon üzerinden bir rakam koyarak geçiştirmektedirler. Biz Çay Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) olarak 2018 yılı için referans taban fiyatımızı 2,87 kuruş ve destekleme (13 kuruş) ile birlikte 3 lira olarak açıklamıştık. Hesaplamalarımızı ve rakamlarımızı gerçeklik üzerinden yapmaktayız. Yani kurulduğumuz 2007’den itibaren istikrarlı bir fiyat talep politikamız vardır. ÇAY-SEN olarak bu rakamlar üzerinden taban fiyatı 3 lira 44 kuruş ve destekleme ile birlikte 3 lira 57 kuruş fiyat talep etmekteyiz. Bunun altında verilecek her birim zam, üreticinin mağdur edilmesi demek olacaktır. Hatırlatmak isteriz ki, geçen yıl gübrenin tonu 1150 lira civarındayken, bu yıl 2150 lira civarındadır. Yani neredeyse gübreye yüzde doksan zam gelmiştir. Çay Üreticileri Sendikası olarak, her yıl açıkladığımız referans taban fiyat açıklamalarını yakından ve gerçekçi rakamlar üzerinden, üreticimiz lehine ve mağduriyetler olmaması için yakından takip etmeye devam edeceğiz. Tüm çiftçilere olduğu gibi yaş çay üreticisine de 2019 yılı için iyi hasatlar ve bol kazançları olması umuduyla.” şeklinde konuştu.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ