ÇAYKUR eski Genel Müdürü Tuncer Ergüven, üreticinin menfaatlerini ve beklentilerini ön planda tutan bir çay yasasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde açıklamada bulunan Ergüven, son aylarda çay sektörünün geleceği için çalışmalar yapıldığını dikkat çekti. ''ÇAYKUR bu anlamda bir çalışma yapmıştır. Ticaret Borsası da bu anlamda çalışma yürütmüştür. Bunun bir ihtiyaç olduğu çaydaki bugün gelinen noktada aşikârdır.' diyen Ergüven, 'Çayda ürün satış, fiyat ve kalite güvencesi yoktur. Piyasadaki mallarda fiyat istikrarı yoktur. Üreticinin güvencesi yoktur. Bugün yürütülen sisteme sahip çıkmak çay müstahsiline sahip çıkmamak demektir.'' dedi.

Çay üreticisinin menfaatlerini öne alan bir yasaya mutlaka ihtiyaç olduğunu belirten Ergüven, ''Bu gün çay sektörünü düzene sokacak, özel sektörü, kamu sektörünü, bayilerini disipline edecek ve en önemlisi çay üreticisinin menfaatlerini ön planda tutacak bir yasaya ihtiyaç duyulmaktadır. Nitekim ÇAYKUR bu sebeple bir çalışma yapmıştır. Rize Ticaret Borsası ve Ulusal Çay Konseyi de bu amaçla bir çalışma yapmaktadır. Herkes hazırlanan taslağa menfi veya müspet destek vermelidir. Kimse bu görevden kaçamaz. Rizeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın döneminde bu şansın iyi kullanılması gerekir.'' şeklinde konuştu.

Bölgenin ihtiyacı olan yasayı çıkarmak için en ideal zamanın bu günler olduğuna dikkat çeken Ergüven şunları kaydetti: '' Eğer bu gün Başbakanımız Rizeli ve İktidarda onun kurduğu parti ise o halde bu yasa mecliste Rize'nin en kuvvetli olduğu dönemdir. Burada sivil toplum kurum ve kuruluşlarına düşen görev en mükemmel yasanın taslak çalışmasını yapıp hükümete sunmaktır. Eğer bu yasa bölgeyi teşkil eden önemli sorunlardan biriyse burada herkes elini taşın altına koyması gerekiyor.''

Editör: HABER MERKEZİ