İkizdere Derneği Başkanı ve Türkiye Su Meclisi Yönetim Kurulu üyesi Kadem Ekşi, kontrolsüz şekilde yürütülen Hidroelektrik Santrali (HES) projelerinin lisanslarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi. HES'lerle ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun raporlarını onayladıklarını söyleyen Ekşi, 'EPDK'nın hazırlayıp yayınladığı raporda HES projelerin fizibilitesinin güvenilir olmadığı, doğal hayatın hiçe sayılıp bitki örtüsüne zarar verildiği görüşlerine yer veriliyor. Kontrolsüz şekilde yürütülen HES proje lisanslarının iptal edilmesi gerekir.' dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kadem Ekşi, EPDK raporunda projelerin fizibilitesinin güvenilir olmadığını ifade ederek, inşaatlarda doğal hayatın hiçe sayıldığını ve bitki örtüsüne zarar verildiğini dile getirdi.

Her ortamda ardışık HES projelerine izin verilmesinin yanlışlığına işaret eden Ekşi şunları kaydetti: 'ÇED raporlarının yanlışlıklarla dolu olduğunu ve denetlenmediğini, yörede isyanın büyüyerek gergin bir bekleyişe dönüştüğünü, enerji su hakları konusunda insanların bilgilendirilmeden bu işlerin yapıldığını belirtmiştik. Bu görüşlerimizin haklılığını EPDK'nın hazırladığı rapor ortaya koyuyor. Burada EPDK'nın ortaya koyduğu bu hassasiyetleri artık neticelendirmesi gerekiyor. Bu tespitler çok doğru ama ikinci bir adımı atmak gerekiyor. O da kontrolsüz bir şekilde haritalar üzerinde verilen bu HES lisanslarının mutlaka iptal edilmesi gerekiyor.'

'HES projeleri Doğu Karadeniz havzalarını yok eden bir kelepçedir.' diyen Kadem Ekşi, 'Bölgedeki su kaynaklarının kamu yararına 70 milyon adına kullanılması gerekiyor. Ekonomik rant sağlamak için enerji üretimi adı altında bu bölgenin doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesine bu şekilde izin veremeyiz. Bunu artık EPDK da görmüştür. 'Kervan yolda dizilir' anlayışı bölgemiz koşullarında kabul edilemez olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ben EPKD' yı hazırladığı bu rapordan dolayı alkışlıyorum. Ama ikinci bir adımı daha atarak çevre ve enerji ikilemine optimum çözüm gözüyle bakması gerekiyor. Artık mahkemeler bunları iptal ediyor, teknik otoriteler tarafından hukuki olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK'nın su havzalarını bir kez daha gözden geçirerek ortak bir akılla bu HES lisanslarını iptal etmesini, çevreye en az zarar verecek yerlerde yapılmasının kesinlikle ciddi bir havza planlaması gerektirdiği ortaya çıkmıştır.' şeklinde konuştu.

Ekşi, İkizdere'de ilk genel kurulunu yaparak yönetim kurulunu biçimlendiren Türkiye Su Meclisi'nin, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan davet aldığını, 4 Şubat'ta yönetim kurulu üyeleriyle Ankara'ya gideceklerini sözlerine ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ