Rize Emniyet Müdürlüğü, Bank Asya 1. Lig'de Çaykur Rizespor ile Giresunspor arasında oynanan maçın ardından çıkan olaylarda 'Güvenlik Yetersiz' söylentilerine cevap verdi.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 5149 Sayılı 'Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da yer alan maddeler gündeme getirildi.

Emniyet Müdürlüğü olarak kanun gereği yetki ve sorumluluk alanı kapsamında güvenliğin üç aşamalı şekilde sağlandığı bildirilen açıklamada, şunlara yer verildi; ''Bu maça özgü misafir seyirci çokluğu göz önünde bulundurularak alınan tedbirler en üst seviyede planlanmıştır. Yine, anılan kanunun 4. Maddesinde spor alanlarında, sağlık ve güvenlikle ilgili her türlü düzenlemeyi yapmak görevi ev sahibi kulübe ait olduğu ve gerekli fiziki düzenlemeleri yapması görevi verilmiştir. Kanunun 5. Maddesinde spor kulüpleri, güvenliği sağlamaya yetecek sayıdaki güvenlik elemanlarını müsabaka öncesinden müsabakanın tamamlanıp seyircinin ve sporcuların tahliyesine kadar geçecek dönem içerisinde, müsabakanın yapılacağı yerde bulundurmak ve spor alanının iç güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler, hükmü bulunmaktadır. Ancak, Özel Güvenlik Elamanlarının stat içerisinde alınan güvenlik önlemleri yetersiz ve etkisiz kaldığından Emniyet Müdürlüğümüzce stat içerisinde de tedbir alınmaktadır.''

Müsabakanın oynandığı gün güzergâhta, stadyum çevresinde ve stadyum içerisinde Emniyet Müdürlüğü olarak gerekli tedbirlerin alındığının altı çizilen açıklama, şöyle devam etti:

''Gerekli tüm tedbirler alınmış ve alınan tedbirler sayesinde Giresunspor takım ve taraftar kafilesi sorunsuz olarak stadyuma getirilmiştir. Her iki takım taraftarları titiz bir şekilde aranarak stada alınmalarına rağmen, maç esnasında tribün tuvaletlerinde bulunan pisuarların kırılmasıyla elde edilen parçalar, taraflarca birbirlerine atılmaya başlanmış, sökülen koltuklar sahaya fırlatılmıştır. İki grup arasında alınan tedbirler ve oluşturulan tampon bölge sayesinde taraftar grupların birbirleri ile fiziki teması engellenmiştir. Ayrıca tribünleri yeşil zeminden ayıran bölümde fiziki engel olmamasına rağmen alınan tedbirler sayesinde oyunun devamını engelleyen bir seyirci müdahalesi ile karşılaşılmamıştır. Giresunspor taraftarlarına ait otobüsler ve diğer araçlar müsabaka başladıktan sonra Emniyet Müdürlüğümüze ait güvenli alanlarda emniyet altında tutulmuştur.

Müsabaka hitamı stadyum çevresinde gerekli tedbirler alınmış olmasına rağmen stadyum çevresinde devam eden inşaat çalışmalarından dolayı çevrede çok sayıda bulunan taşlar, dağılmakta olan taraftar grubu içindeki bazı kişiler tarafından Giresunspor otobüsüne atılarak otobüsün camlarının kırılmasına sebebiyet vermiştir. Güvenlik kuvvetleri tarafından derhal gruba müdahale edilmiş ve grup bölgeden uzaklaşmıştır. Müsabaka sonrasında iki taraftar grubunun karşı karşıya gelmemesi için Giresunspor taraftarları, stadyum çevresi ve güzergâh tamamen güvenli hale getirilinceye kadar stadyumda bekletilmiş, maç bitiminde şehrin muhtelif noktalarında olayları devam ettirmek, misafir takim spor kafilesine ve seyircilerine yönelik saldırı hazırlığı içinde bulunan gruplar polisimizin ısrarlı takipleri sonucunda dağıtılmıştır. Stadyum çevresi ve güzergâhta gerekli tedbirler alınarak Giresunspor takım kafilesi ve taraftar grupları güvenlik güçleri eşliğinde her hangi bir saldırıya maruz bırakılmadan il sınırına kadar götürülmüştür.

Olaylar sırasında 3 Giresunspor, 3 Çaykur Rizespor taraftarı ile 2 polis memuru ve bir gazeteci yaralanmış ve tedavileri ayakta yapılmıştır. Müsabaka esnası ve sonrasına ait, stat güvenlik kameraları, emniyet görevlilerimizin tespit ettiği görüntüler ve mobese kameralarından elde edilen tüm görüntüler incelemeye alınmış; olaylara karıştıkları tespit edilen şahıslarla ilgili gerekli adli ve idari işlemler hassasiyetle yapılacaktır.''

Editör: HABER MERKEZİ