Dilek ASLAN

Çay Üreticileri Derneği Başkanı Nurettin Kepenek, çayda özellikle özel sektörden kaynaklanan sıkıntılar olduğunu belirterek, “AKP iktidarı bu sıkıntıları gidermeli” dedi.


Çay Üreticileri Derneği Başkanı Nurettin Kepenek, ülkeye AKP iktidarı döneminde sürekli kaçak ve ithal çay girdiğini, bunun sonucunda da çay üreticisinin sıkıntı çektiğini ifade ederek, hükümetten bu sıkıntıların giderilmesini istedi.

Türkiye’ ye giren ithal ve kaçak çayın durdurulması gerektiğini ifade eden Kepenek, “Türkiye’ ye son yıllarda büyük ölçüde kaçak ve ithal çay giriyor. Bu çayların fiyatı düşük olduğu için yerli çay elde kalıyor. Bunun sonucunda da üretici çayını satmakta zorluk çekiyor” dedi.

Kepenek, çay üreticisinin çayını Çaykur’ a kota yüzünden satamadığını da ifade ederek, “Üretici mecburen çayını özel sektöre veriyor. Özel sektörde çayını satamadığı için üreticiye yaş çay karşılığı kuru çay veriyor. Bunun sonucunda da üretici 8 YTL ye aldığı kuru çayı 4 YTL’ ye piyasaya sürüyor. Bu hem piyasayı etkiliyor, hem de üreticiyi etkiliyor” dedi.

Kepenek, ülkeye kaçak ve ithal çayın girmesinin Çaykur’ da etkilediğini belirterek, “Çaykur’ un son aylarda kuru çay satışı azaldı. Yaş çay bedellerini ödemekte zorluk çekiyor. Ülkeye giren kaçak ve ithal çay mutlaka durdurulmalı. Yoksa Türk çayının sonu olur” dedi.



Editör: HABER MERKEZİ