DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan çay tarımında kampanya dönemi yarın başlıyor.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 2015 yılının çayda rekor yılı olduğunu belirterek alınan 681 bin ton yaş çay karşılığında 131 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirildiğini üreticilere ise 1 milyar lira ödeme yaptıklarını hatırlattı. 2015 yılında kar artışının yüzde 88 oranında olduğunu kaydeden Sütlüoğlu, ihracatta ise yüzde 101 oranında ciro artışı sağlanarak başarılı bir yılın geride bırakıldığını belirtti.

      ÇAYLA EVLERİ AÇACAĞIZ

İstanbul ”da Bağdat caddesinde çay evi açtıklarını belirten Sütlüoğlu “ Mekke ”de kiraladığımız yer var, burada çalışmalar sürüyor, ayrıca Medine de ve ABD de de Çay evleri açmak istiyoruz. 2017 yılı sonuna kadar 100 un üzerinde çayla evi açmak istiyoruz. Çayımızı ve ürünlerimizi dünya ya biz tanıtacağız. Dünya pazarı ile ilgili çalışmalarımız oldu, artık tohumları ektik, şimdi ise ürün bekleme zamanı” dedi.

İLK SÜRGÜNDE KOTA 400 KİLO

2016 yılı yaş çay sezonunun yarın başlayacağını açıklayan Sütlüoğlu, huzurlu ve bereketli bir yıl beklentisi içerisinde olduklarını belirterek şöyle dedi:

“1’inci sürgünde üretici kotasını 400 kilo olarak belirledik. Üreticilerimiz çaylarını erken ve taze olarak toplanmasını istiyoruz. Kalitesiz ham madde ile kaliteli çay yapma imkânımız yok. Geçmişte ekmeğini yediğimiz çaydan gelecek nesillerde ekmek yemeye devam etmesi için çayın hasadını kaliteli yapmamız lazım. Çay kadar bereketli bir başka tarım ürünü yok. Kuzey iklim kuşağında olduğumuz için üzerine kar yağan ve haşere mücadelesi yapılmayan elimizde altın bir değer var.”

Nisan ayında oluşan don nedeniyle çayda yer yer yanmalar olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, hava sıcaklıklarının artması ile çayın kademeli olarak gelişimini sürdürdüğünü söyledi.

     DİDİ BÜYÜYOR

Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu Didi de yeni ürünlerin piyasaya çıkacağını belirterek “ Didi fabrikasının kurulması için programa alınmasını istedik, ayrıca İran ve Kazakistan da büyük talep var, talep arttıkça o ülkelerde fabrika kurmayı hedefliyoruz,. Talebe göre o ülkelerde ürünü çeşitlendireceğiz” dedi.

BEYAZ ÇAY ALIM FİYATI 400 LİRA

Geçen yıl kilosu 4 bin liradan satılan beyaz çay üretimine bu yılda devam edeceklerini ifade eden Sütlüoğlu “Bu yılda beyaz çay alımı yapacağız. Üreticilere kilo başı 400 lira ödeme yapacağız. Vatandaşımız için beyaz çay üretimi ek gelirdir. Üreticilerimizin beyaz çay toplayıp getirilmesini istiyoruz. Bu çayı kendileri de evlerinde içebilirler. Bu sağlıklı ve eşsiz ürünü kendileri de tüketsin ancak bizde üretmek istiyoruz. İnşallah bu değerli ürünü daha fazla üreterek tüketicilere sunmak istiyoruz.” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ