Dilek ASLAN

Yaş çayda 2008 yılı taban fiyatının yarın Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl 20 gün civarında erken olarak 25 Nisan'da başlayan yaş çay sezonunda ÇAYKUR’ UN ardından özel sektör firmaları da bu ayın başından itibaren çay alımlarına başladı.

Üreticiler, yaş çaya verilecek taban fiyatı beklerken yaş çayda taban fiyatının, yarın Tarım ve Köy işleri Bakanı Eker'in katılımıyla ÇAYKUR Genel Müdürlüğü toplantı salonunda saat 10.00'da açıklanacağı bildirildi. Bölgede 204 bin ailenin üretimini yaptığı ve 1 milyon insanı ilgilendiren yaş çaya, geçen yıl 64 YKr'si taban fiyat, 9 YKr'si destekleme primi olmak üzere 73 YKr fiyat verilmişti. Rize Ziraat Odası ise geçtiğimiz ay bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının görüşünü aldıktan sonra yaptığı açıklamada, bu yıl yaş çay taban fiyatının destekleme primi dahil olmak üzere 1,10 YTL olmasını istemişti.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç yaptığı açıklamada, bu yıl girdi fiyatlarının, özellikle gübre fiyatının yüzde 100'ün üzerinde arttığı belirterek, ''Böyle bir dönemde yaş çaya da iyi bir fiyat verilmesi lazım. Biz oda olarak 1,10 YTL fiyat belirledik. Ama en azından verilecek fiyatın 1 YTL'nin altına düşmemesi gerekir'' dedi.

Çay üreticileri ise çay a en az 1 YTL verilmesi gerektiğini söyleyerek” Başbakan 5,5 yıl öncesi sözünü tutsun,, gübre fiyatları çay ı geçti. Çaykur kısıtlı çay almakta özel sektöre verdiğimiz çayların ise akıbeti belli olmuyor. Başbakan in özel sektöre bir takvim uygulamasını bekliyoruz. Emeğimiz rafta kalıyor” dediler..

Editör: HABER MERKEZİ