Rize'nin Pazar ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucunda kafa travması geçiren 11 yaşındaki çocuk için ancak ''yüzde 1'' ihtimalle yaşar dendi. Ancak 1 ay yoğun bakımda kalan küçük Murathan, burada kendine gelerek hayata tutundu. Hala konuşamayan, ancak bilinci açık olan ve sol elini az da olsa hareket ettirebilen küçük Murathan, fizik tedavi ve rehabilitasyon görmesi için Ankara'ya gitti.

Pazar ilçesinde 28 Temmuz tarihinde Murat-Leman Görmüş çiftinin 2 çocuğundan büyüğü olan 11 yaşındaki Murathan, bisiklet sürdüğü sırada otomobilin çarpması sonucu başını yere çarptı. Küçük Murathan, çevredekiler tarafından önce ilçedeki hastaneye, daha sonra de Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Çarpmaya bağlı kafa travması geçiren Murathan, burada yoğun bakımda tedaviye alındı. Doktorların ''yüzde 1'' yaşama ihtimali bulunduğunu söylediği Murathan, bilinci kapalı olarak yaklaşık 1 ay yoğun bakımda kaldı. Bu sürenin sonunda kendine gelerek gözlerini aralayan küçük Murathan'ın tedavisine beyin cerrahi servisinde devam edildi. Aradan geçen aylar boyunca sol elini ve sağ ayağını az da olsa hareket ettirmeye başlayan Murathan, zamanla söylenilenlere tepki vermeye başladı.

Hala konuşamayan, ama söylenilenleri duyabilen ve anlayan küçük Murathan'ın iyileşeceği yönünde ailesinin umutları arttı. Ancak Rize veya bölgedeki illerde mümkün olmayan Murathan'ın tedavisinin ancak büyük şehirlerdeki fizik tedavi merkezlerinde yapılabileceği öğrenildi. Bunun üzerine BİMER'e başvuran aile ile, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri temasa geçti. Yapılan araştırma sonucunda küçük Murathan'ın tedavisinin Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılabileceği belirlendi. Ankara ile irtibata geçen İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, küçük Murathan'ın Ankara'ya giderek tedavine devam edilmesini sağladılar.

Önce ambulans helikopterle gönderilmesi planlanan Küçük Murathan, hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle Ankara'ya karayoluyla ambulansla gönderildi. Baba Murat Görmüş, çocuklarının kaza geçirmesinin ardından hastaneye gittiklerinde çocuklarının sağlık durumunun oldukça ağır olduğunu öğrendiklerini anlatarak, ''Doktorlar bize oğlumuzun iyileşme şansının ancak ''yüzde 1'' olduğunu söylediler. Büyük üzüntü yaşamıştık. Ancak elimizden gelen bir şey yoktu. Aradan geçen haftalarda ise bir mucize gerçekleşti ve çocuğumuz gözlerini açtı'' dedi.

Yoğun bakımda yaklaşık 1 ay kaldıktan sonra beyin cerrahi servisindeki bir odada çocuklarının tedavisine devam edildiğini, ancak çocuklarının durumunun hala çok iyi olmadığını anlatan Görmüş, şunları söyledi:''Ancak ilk geldiğinde çocuğumuzun yaşamından neredeyse ümit kesilmişti. Bu nedenle şu anki durumuna şükrediyoruz. Doktorlar artık Rize'de yapılabilecek çok fazla bir şeyin kalmadığını, tedavisine büyük şehirlerde devam edilmesi gerektiğini söylediler. Ancak maddi durumumuz iyi değil. Bir çay fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışıyordum. Ama çocuğumuzun kazasından beri hastanelerde olduğumdan dolayı çalışamıyorum. Bu nedenle çocuğumuzu başka bir ilde tedavi ettirebilmek için çareler aramaya başladık. Pek çok yere başvurduk. Son olarak BİMER'e müracaat ettik. Bir süre sonra İl Sağlık Müdürlüğünden aradılar ve bizimle ilgilendiler. Yaptıkları araştırma sonucunda çocuğumuzun Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderilmesini sağladılar. Ayağa kalkamasa da buna da şükrediyoruz.''

Annesi Leman Görmüş ise her şeyin ilkini büyük çocuğu Murathan ile yaşadıklarını anlatarak, ''Oğlumun kaza geçirip bu halde olması tarif edilemez kötü bir duygu. Ama yine de gözlerini açmasına ve tedaviye yanıt verebilecek olmasına şükrediyorum. Allah hiç bir anneyi çocuğuyla sınamasın'' diye konuştu. Çocuğun Rize'de tedavisini yapan beyin cerrahı Dr. Bülent Özdemir ise, çarpmaya bağlı kafa travması geçiren Murathan'ın hastanelerine getirildiğinde yaygın beyin hasarı olduğunu anlatarak, ''Bilinci tamamen kapalı, durumu oldukça kötü idi. Bu nedenle 2 hafta uyuttuk. Sonra yavaş yavaş uyandırmaya başladık. Ardından kendine gelince servise alındı'' dedi.

Çocuğun hastaneye geldiğince yaşama şansının oldukça az olduğunu vurgulayan Özdemir, ''Ancak kendini toparlamayı başardı. Biz de elimizden geldiğince tedavisini yapmaya çalıştık. Şu andan itibaren hastanemizde beyin cerrahi anlamında yapılabilecek bir şey yok. Artık fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılması gerekiyor. Bu nedenle tedavisine Ankara'da devam edilecek. Büyük ihtimalle tamamen iyileşemeyecek. Ancak fizik tedavi ile 1 yıl içinde temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geleceğini tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ