Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı tarafından engelli kişilerin istihdamına yönelik geliştirilen proje kapsamında, Türkiye'de ilk kez Rize'de sadece engelli vatandaşların çalışacağı bir kafe açılacak.
Projenin hayata geçirilmesi için incelenen altı il arasında Rize pilot bölge seçilirken proje ile ilgili hazırlıklara başlanıldı. Rize Zehra Usta Zihinsel ve Bedensel Engelliler Okulu'nda yürütülen proje kapsamında ilk olarak açılması düşünülen kafede görevlendirilecek 15 kişi istihdama yönelik eğitimden geçtikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kendilerine verilecek çalışma sertifikalarını almaya hak kazanacaklar.
Sertifikalarını alan 15 zihinsel ve bedensel engelli, yıl içerisinde Rize Valiliği ve Rize Belediyesi tarafından oluşturulacak kafeyi işleterek buradan elde edecekleri gelirle geçimlerini sağlayacaklar.
Konuyla ilgili açıklama yapan Zehra Usta Zihinsel ve Bedensel Engelliler Okulu Müdiresi Aynur Çelebi, engelli vatandaşları sokaktan kurtararak topluma kazandırmayı amaçladıklarını belirterek 'Okulumuzdan mezun ettiğimiz çocuklarımızı biz ne yazık ki evlerine ve sokağa terk ediyoruz. Sokağa bırakılan çocuklar dilencilik gibi kötü alışkanlıklar ediniyor. Biz çocuklarımızı sokağa bırakmak istemiyoruz. Önümüzde bu kafe projesi var. Bu proje hayata geçirildiğinde mezun ettiğimiz öğrencilerimiz ve eğitimi devam eden öğrencilerimizden oluşacak bir ekibin orada kendi becerilerini sergileyeceklerini umuyoruz. Halkın bu çocukları tanıması açısından da çok iyi olacak. Genelde zihinsel engelli çocuklar işe yaramayan, becerisi olmayan kişiler olarak tanınıyorlar ama aksine kesinlikle iş hilesi olmayan, işi kaytarmayan, verilen görevi tamamen aksaksız olarak yerine getirebilen ve sorumluluk almaktan büyük haz duyan çocuklar bunlar' dedi.
Zehra Usta Zihinsel ve Bedensel Engelliler Okulu öğrencilerinden Erhan Can ise yaptığı açıklamasında, 'Yeter ki bize destek verilsin. Bizde çalışmak istiyoruz. Kendi ayaklarımın üstünde durmak istiyorum. Anama ve insanlara bir faydam dokunsun istiyorum. Babam öldükten sonra bize kimse sahip çıkmadı. Kafe gibi bir işte çalışmak istiyorum' diye konuştu.
Editör: HABER MERKEZİ