Şemsettin SARI

Rize'nin Çayeli ilçesinde bir süre önce uygulamaya konulan 'Saatli Çöp Toplama Uygulaması' başarılı olmadı.

Şehrin insan trafiği açısından en işlek cadde olan S.Sabit İshakoğlu Caddesi üzerinde başlatılan uygulamaya Mayıs ayında geçilmişti. Belediye bu uygulamayı cadde üzerinde yer alan esnaf ve apartman sakinlerine dağıtılan bildiri ve yapılan anonslarla duyurmuştu.

Yapılan duyuruda sabah saat 9'a kadar, akşam ise saat 6'dan sonra çöpler; belirlenen alanlara poşetler içerisinde bırakılacaktı. Ancak; bu çöp bırakma saatlerine uyulmadığı gibi, belirlenen alana gelişi güzel çöp bırakılması vekatı malzemeler dökülmesi, başta çevre esnafın ve apartman sakinlerinin tepkisini topladı.

Zaman zaman şikâyet mevzuu olan, çöp bırakma alanlarına bu kez belediye tabelalar asarak 'Bu alana çöp dökmeyiniz' uyarısında bulundu. Geçen iki aylık uygulamalı süre zarfında; şikâyetlerin giderek çoğalması üzerine belediye ,'Saatli Çöp Toplama' uygulamasından vazgeçerek, daha önce topladığı çöp konteynırlarının yerlerine yenilerini yerleştirerek eski uygulamaya geri döndü.

Bundan böyle esnaf ve çevrede bulunan bina sakinleri diledikleri saat çöp konteynırlarına çöp bıraka bilecek. İshakoğlu Caddesi üzerinde yer alan esnaflar yeni uygulamadan memnuniyet duyduklarını ifade ederek 'Çayeli'nde ilk kez başlatılan bu uygulama gerek esnaf ve gerekse apartman sakinleri tarafından uygun karşılanmadı. Dolayısıyla çöp toplama saatlerine uyan olmadı. Her gelen istediği saatte çöp toplama alanlarına çöp bıraktı. Bu da yaz dönemi olması münasebetiyle çevreye ağır çöp kokusu yayılmasına, çevre kirliliğine ve doğal olarak şikâyetlere neden oldu. Yerli ve yabancı turistlerin yoğunluklu olarak Çayeli'ne gelişleri Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanır. Bu olumsuzluğu onlarında görmemesi ve çevre kirliliği ile mevcut şikâyetlerin ortadan kaldırılması açısından belediyenin eski uygulamaya geçmiş olması memnuniyet vericidir' şeklinde konuştular.

Editör: HABER MERKEZİ