FATİH SULTAN KAR

2 Temmuz 2009 tarihinde yakalandığı kanser hastalığına yenik düşen Fehmi Ekşi günümüzün Rizespor’unun örnek alacağı bir yönetim modeli ve bütün futbolcuları Rizeli gençlerden oluşan, küme düşer bir kadro ile şampiyonluğa imzasını atmıştı.

Fehmi Ekşi, 1944 yılında Rize’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Rize’de, Gülbahar İlkokulu ve Rize Lisesi’nde, yükseköğrenimini Ankara’da tamamladı. Rize Fener Gençlik Kulübü’nde futbol oynadı. Daha sonra baba mesleği olan müteahhitliğe başladı.

 

Fehmi Ekşi ve yönetimi oy birliğiyle seçildi

1984 yılında taraftarların isteği ile Rizespor başkanlığına seçildi. Fehmi Ekşi başkanlığındaki yönetim, 12 Ocak 1985’te yapılan kongreyle iş başına geldi. Tüzük değişikliğiyle yönetim, 11 kişiden 17 kişiye çıkarıldı. Listede Fehmi Ekşi (Başkan), Hamit Oral (Genel Sekreter), Mustafa Kosif (Genel Sekreter), İsmet Sevimli (As Başkan), Rahmi Rakıcı (Muhasip) , Yavuz Bilgin (İstanbul Sorumlusu), İsmail Katırcı (Kulüp Müdürü) olarak görev yaparken üye olarak da Aslan Özer, Nejat Ural, Sedat Bıçakcı, Mehmet Mataracı, Kemal Özkan, Arif Ekşi, Şaban Demirci ve Atilla İsmailoğlu bulunuyordu. O günkü yönetimden iki değerli isim; Kemal Özkan (Anzerli) ile Atilla İsmailoğlu yazık ki aramızdan ayrıldı.

Fehmi Ekşi’nin listesi seçimlerde oy kullanan 84 üyenin tamamının oyunu alarak oybirliğiyle seçildi. Başkan olduğu dönemde 1983-84 sezonu bitmek üzereydi. Transfer ayında Trabzon’dan üç genç futbolcu transfer ederken takımın geri kalanını Rizeli gençlerden oluşturdu. Dışarıdan alınan futbolcuların da Rizespor’un ve Rize’nin yapısına uygun olmasına dikkat edildi. Yerli antrenör Cesarettin Alptekin yönetimindeki genç kadrosuyla çok başarılı bir sezon geçiren, idarecisi, futbolcusu ve taraftarıyla tam bir uyum sergileyen Rizespor, Fehmi Ekşi başkanlığında 1984-85 sezonunu şampiyon olarak tamamladı. Genç, dinamik fakat deneyimsiz Rizespor kadrosunun değil şampiyon olmak, ligde bile tutunamayacağı endişesini taşıyanlar oldukça fazla idi. Çünkü takım Hüsnü, Hasan Fehmi, Metin ve Erol’un dışında tamamen amatör çocuklardan kurulmuştu. Yaş ortalaması 21 olan Rizespor takımı 1984-85 futbol sezonunda birinci lige tekrar yükselirken bu başarıdaki en büyük pay uyum içinde, geceli gündüzlü çalışan Fehmi Ekşi başkanlığındaki yönetime aitti.


Rizespor transfere milyonlar akıtan rakiplerini geride bırakarak şampiyon oldu

Rizespor’un genç ve çalışkan başkanı Fehmi Ekşioğlu, 1984-85 sezonuna şampiyonluk iddiasıyla girilmediğini anımsatıyor ve gelinen noktada başarının fedakarlıklar sonucu elde edildiğinin altını çizerek, “Elde ettiğimiz tüm olanakları ve şansımızı da çok iyi kullanarak şampiyon olduk. Şampiyonluğumuz bir tesadüf eseri değil bilinçli, hırslı, azimli ve bu işe inanarak çalışmanın sonucu elde edilen bir başarıdır. Şampiyonluğa oynayan en yakın rakibimizi 8 puan geride bırakarak maratonu tamamladık. Lige başlarken tamamen yöremizin gençlerinden oluşan bir ekip kurduk. Bu ekiple sezon başındaki düşüncemiz lige tutunabilmekti. Oysa ekibimiz; yağmur, çamur, sıcak, soğuk demeden profesyonellikten çok amatör hırsla mücadele edip, transfer ayında bu işe milyonlar akıtan rakiplerini geride bırakarak mutlu sona ulaştı. Şampiyonluğumuz gidici değil, kalıcıdır” diyordu.


Rize’de şampiyonluk şöleni

Atatürk Stadı’nda, Rizespor’un ikinci şampiyonluğuna tanık olan Mehmet Tan usta, açık tribünde asılı “Çay, kemençe malımız, Rizespor canımız” pankartına dikkat çekiyor ve “Rizespor taraftarları hamsiden vazgeçtiler.” saptamasında bulunuyordu.

Rize’de şampiyonluk şöleni, Elazığ maçı öncesi ve sonrasında baş döndürücü bir görkemle kutlanırken Rize insanının yoğun vefa duygusuna bir kez daha tanık olunuyordu.


Bu başarının mimarı başkan Fehmi Ekşi’dir

Yerel bir dergide, “Rizespor tekrar birinci ligde” başlığı ile şampiyonluğu kısaca özetleyen gazeteci Necati Tuzcu, bu büyük zaferin Rize’de olduğu kadar tüm yurt geneline yayılan Rizeliler ve Karadenizliler arasında da coşkuyla kutlandığını ifade ediyordu. Ve ‘bu başarının mimarı Başkan Fehmi Ekşi’dir’ diyordu.

Rizespor’u şampiyon yaptı, yönetimden ayrıldı

1985-86 sezonuna da iyi başlayan Rizespor’da ligin ikinci devresinde kongreye gidildi ve Fehmi Ekşi yönetimden ayrıldı. Kongre günü son maçını Kocaelispor’la oynayan Rizespor’un 1-0 galip geldiği müjdesini kafile başkanı Mustafa Perili’den alan Ekşi, o günü hiç unutamadığını söylüyor.

Daha sonraki yıllarda Futbol Federasyonu üyeliği ve Federasyon delegeliği yapan Ekşi, bugünlerde bir sporsever olarak maçları izliyor ve Ankara’da mütevazı bir yaşam sürdürüyor.

Fotoğraf ve belgeler Fehmi EKŞİ ve Fatih Sultan KAR arşivinden alınmıştır.

Editör: HABER MERKEZİ