Fatih Sultan KAR

Çaykur Rizespor’un ilk futbolcularından Ömer Çakır toprağa verildi.

Rizespor’un ilk futbolcularındandı

Ömer Çakır, Rizespor Amatör Futbol Takımında başarı ile top koşturmuş, Buhti’nin Düzü’nün tozunu yutmuş, Çayspor’da yıldızlaşmış ve 1953 yılında kurulan Yeşil Sarılı  Rizespor’un değişmez futbolcularından olmuştu.

Anlatıkları bize hatıra kaldı

Arkadaşım olan oğlu Eski Televizyon Proğram Yapımcısı Adem Çakır aracılığıyla 1999 yılında Rize At Meydanı’nda bulunan evinde kendisini ziyaret etmiştim. Ondan Rizespor’un ilk yıllarını anlatmasını istemiştim. Hatırlanmak ne güzel diyerek başlamıştı söze : “Rize’de o yıllarda parmakla sayılacak kadar az takım vardı. Futbol oynamaya fuzuli iş olarak bakılırdı. Maç günleri yaklaşınca Allah’ım yağmur yağmasın diye dua ederdik. Giydiğimiz formalar bugünkü gibi ipek değildi. Formalar su aldı mı otuz kilo yükle bir buçuk saat koşardık sahada. Konçların içine konulan tekmelikler bugün plastik ve çok hafif. Biz ise tahtadan yapılmış tekmeliklerle maça çıkardık. Futbol topu ise bir alemdi. Su alınca topa kafa atan, bir boksörün yumruğunu hissederdi kafasında. Kramponlara maça çıkmadan önce  kuyruk yağı sürerdik. Alttaki çivilere aldırmazdık. Maç sonrası ayaklarımız kan-revan içinde eve giderdik. 1950’li yıllarda Rize’de futbolcuya büyük değer verilirdi. Futbolcu da şımarmaz, bu değere layık olmaya çalışırdı.”

72 yaşında, dört çocuk babası ve Çaykur Ana Tamir Çay fabrikasından emekli olan Ömer Çakır’ı ecel Cuma namazına giderken yakaladı. O kişiliği ile geride hoş bir seda bıraktı.

Ömer Çakır, Bütün Yönleriyle Rizespor Tarihi isimli kitabımın çalışmalarına başladığımda ilk uğradığım isimlerdendi. At Meydanı’nda evinin kapılarını bana açan Çakır, anlattıkları ile çalışmama ışık olmuştu.

Rizespor ekibinin, Yeşil-Sarılı formaya kuşandığı dönemlerde, takımın demirbaş futbolcularından Ömer Çakır.

Çayspor 1961

Ayaktakiler : Süreyya, Sedat, İrfan,Erdoğan, Sabri, Ömer Çakır, Sami Talı. Oturanlar : Cevat Öztürk, Mustafa ve Hüseyin

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ