Rize'nin İkizdere İlçesi Tosköy yaylasında bulunan 35 evden 8'i talan edilmiş halde bulundu.

Kışın şehirde oturup yazın yaylaya çıkan köy sakinleri, evlerinin yıkılıp talan edildiğini görmesi üzerine durumu İlçe Jandarma Komutanlığına bildirdi. Köy sakinleri jandarmadaki ifadede, olaydan köy muhtarı Orhan Baş'ı sorumlu tuttu. Jandarmadaki ifadelerinin ardından, olayın meydana geldiği söz konusu evlerde basın mensuplarına açıklama yapan köy sakinleri, maddi zararlarının 100 bin TL'den fazla olduğunu, yetkililerin durumu bir an önce aydınlatması ve suçluları cezalandırması gerektiğini söyledi.

Kimliği belirsiz kişiler tarafından evi kullanılmayacak hale gelen Fikret Kardaşlar, 'Evimizde kap kacak hiçbir şey kalmadı. Bu, tamamen köy muhtarı tarafından yapılmıştır. Biz jandarmaya giderek gerekli şikâyet dilekçelerimizi doldurduk. Jandarma da buraya gelerek tutanaklar tuttu. Sadece benim evimdeki maddi hasar 15 bin TL'nin üzerinde. Daha yeni aldığım buzdolabının taksidini bile ödememiştim.'' dedi.

Kışın yaylada kalmadıkları için evlerini başka köy sakinlerine kiraya verdiklerini söyleyen bir başka mağdur Nazım Mutlu ise ''Köy muhtarı köyde köy sakinlerinden başka kimselerin oturmasını istemediği için böyle bir girişimde bulunmuştur. Bizim gözümüzde tek şüpheli köy muhtarı ve ona yataklık edenlerdir. Bizim evlerimizi köy sakinleri dışında kimseye vermeyeceğiz diye bir madde yok. Her şey köylerde muhtarların istediği gibi olmaz.'' diye konuştu.

1940 senesinde söz konusu köyde doğan ve kış aylarında şehirde yaşayan Sedan Kardaşlar da şöyle dedi: ''Ben bu yaşıma kadar hayatımda böyle rezillik görmedim. Bir Müslüman bunu Müslüman evladına yapmaz. Mağdur olan diğer 8 köy komşularım gibi bu olaydan tek sorumlu, bu yıl seçilen yeni köy muhtarını tutuyoruz.'' Yapılan muhtarlık seçimleri sonrasında köy muhtarı olan Orhan Baş'ın ise jandarmadaki ifadesinde olayla hiçbir bağlantısı bulunmadığını söylediği öğrenildi.

Olayla ilgili incelemeler sürüyor.

Editör: HABER MERKEZİ