Göktürk Fırat
 
Rize Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri gerçekleştirdikleri operasyonda 19 adet ruhsatsız tabanca ele geçirirken, 11 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Rize Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri silah kaçakçılığı yaptıkları düşünülen bir grubu takibe aldı. Beş ay süren takip sonucunda Rize, Trabzon ve Aydın illerinde bir çok noktaya eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda dört silah atölyesi, ikisi el yapımı üç adet tabanca, iki ruhsatsız tüfek ve bol miktarda silah yapılında kullanılan malzeme ele geçirildi. Operasyon kapsamında 13 kişi yakalanırken, şahıslardan ikisi Rize Emniyet Müdürlüğü’nde tamamlanan sorgulamalarının ardından savcılık izni ile serbest bırakıldı. K.K, O.A, M.A, M.A, R.A.A, C.G, A.Y, S.T, E.Ö, S,Y ve H.N isimli kişiler ise Rize Emniyet Müdürlüğü’nde alınan ifadelerinin ardından “6136 sayılı ateşler kanununa muhalefet, silah almak, satmak, imal etmek, aracılık etmek, bulundurmak ve taşımak” suçlarından Rize Adliyesi’ne gönderildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Rize’den Türkiye’nin bir çok bölgesine kaçak silah sevkiyatı yapıldığını belirterek, “Bilindiği gibi ülkemizde silahlı işlenen suçlarda kullanılan silahların neredeyse tamamı ruhsatsız ve el yapımı silahlarla işlenmektedir. Bu yaz başlarında aldığımız istihbari bilgilerin değerlendirilmesi sonucu silah imalatı ve kaçakçılığı yaptığı anlaşılan bir grup tespit edilmiştir. Beş ay boyunca savcılığımız ile polisimiz ortak çalışma yürüterek bu operasyonlar kapsamında toplam 11 kişi hakkında işlem yapılmıştır. Aynı şekilde 19 adet kaçak silah ele geçirilmiştir. Dört imalathane tespit edilmiştir” dedi.

Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Rize’de yasal olarak silah imal eden bir fabrika olmasına rağmen fabrikadan çok kaçak atölyelerde silah imal edildiğine dikkat çekerek, “İlimizde yasal olarak silah imal eden bir fabrikamız olmasına rağmen, kaçak imalathanelerde, bu fabrikada imal edilenden daha fazla silah imal edildiği elde ittiğimiz bilgiler arasında. Rize Emniyet Müdürlüğü olarak biz kaçak silah imalatına ve satışına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu. Demirtaş ayrıca Rize’de imal edilen el yapımı silahların başta Marmara ve Ege Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin bir çok noktasına sevk edildiğini açıkladı.

Bilindiği gibi Hrant Dink cinayetinde Rize yapımı kaçak ve ruhsatsız tabanca kullanıldığı tespit edilmişti.

Editör: HABER MERKEZİ