Rize'de kendisinden izin alınmadan 1. sınıf öğrencisi çocuğuna okulda 3 aşı yapıldığını savunan veli, yetkililerden davacı olacağını söyledi.

Rize Çay İlköğretim Okulu 1. sınıfta okuyan oğlunun eve kolları şişmiş vaziyette geldiğini söyleyen Kenan Çoğalmış, çocuğuna sorduğunda, aynı anda üç farklı aşının yapıldığını öğrendiğini söyledi. Aşı hakkında bilgi almak için Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini aradığını ancak konu hakkında bilgi alamadığını savunan Çoğalmış, 'Biz çocuklarımızı okullarında öğretmen ve idarecilerine emanet ediyoruz. Okullarda yapılan aşıdan Milli Eğitim yetkililerinin nasıl haberi olmaz. Her beyaz önlük giyen istediği gibi okullara girip Sağlık Bakanlığı'ndan geliyoruz diyerek aşı yapabilir mi? Test yapılmadan yapılan aşılamaların felç gibi rahatsızlıklara neden olduğunu duyuyoruz. Bizim okullarımıza emanet ettiğimiz öğrencilerimize bize sormadan nasıl aşı yapılabilir. Bir domuz gribi aşışı çıkmıştı. Bir zaman sonra o aşının gereksiz olduğu anlaşıldı. Bu sorumsuzluk yüzünden yetkililere dava açacağım' dedi.

Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik ise söz konusu aşının rutin aşı olduğunu ifade ederek, 'Bu aşılar Sağlık Bakanlığı tarafından mecburi yaptırılan periyodik aşılardır. Biz bu aşıları yaptırmasak kanunen suç işlemiş oluruz. Uygulama gereği aileleri bilgilendirme zorunluluğu yoktur. Aşıların uygulanış şartları ve koşulları tamamen Sağlık Bakanlığı kontrolünde ve yetkisindedir' dedi.

Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe ise, 'Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Genişletilmiş Bağışıklama Programı uyarınca ulusal aşı takvimine göre rutin aşılama programında 1. sınıf öğrencilerine erişkin difteri, tetanos, oral polio aşısı ve kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı uygulanır. 8. sınıflara ise erişkin difteri, tetanos aşısı yer alan aşılar uygulanır' şeklinde konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ