Pazar günü vefat eden Rizeli Büyük Alimlerden, Emekli Vaaz Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca Efendi son yolculuğuna uğurlanıyor.

RİZE'DE TARİHİ KALABALIK

Rize Merkez Şeyh Camiinde öğlen namazından sonra kılınmakta olan cenaze namazın ardından Güneysu Zavendik Köyü'nde toprağa verilen Mustafa Hocanın cenaze namazına mahşeri bir kalabalık katıldı. Namaza katılanlar arasında ülkemizin tanınmış çok sayıda din alimleri de yer aldı.

 

 
 
 
 
 

Mustafa Yıldız kimdir

Hoca efendi 1932 yılında Rize ili Güneysu ilçesi Ada Camii köyünde doğdu. Sofuoğullarından Kadir beyin oğludur.

Küçük yaşta Ada Camii köyü Anca camisinde hafızlığa başlayıp, bilahare Zavendik camisinde imamlık yapan; Büyükköy Beldesi Altıntaş Mahallesinden Külünkoğlu Mehmet efendiden hafızlığını tamamlamıştır. Üç arkadaşa olarak Ada Camii köyü İmama hatibi, Çayeli Musadaği(Arpik) köyünden Maksut hoca efendiden başladılar, Mustafa Yıldız, Mustafa Yazıcı(İba hoca) ve Mustafa Topal adındaki üç arkadaş arapca dini ilimleri okuyarak bu hocadan icazet aldılar.

Askerliğini Erzurum da yaparken o dönemin Erzurum Müftüsü olan, Sakıp efendiden ve askerlik sonrasında Rize eski Müftüsü olan Yusuf Karali hocadan da dini konularda müzakereler yaparak ilmini ve okumasını artırmıştır. Rize İmama Hatip Lisesinin Orta kısmını dışarıdan bitirmiştir. Ada camisi köyü Zavendik camisinde Kur-an Kursu hocalığı yaparken, girdiği vaizlik sınavını kazanarak ilk görev yeri olarak Erzincan İli İliç ilçesine tayın olmuştur. Daha sonra Rize Merkez, Çayeli, Kalkandere, Pazar ve Sürmene vaizliklerinde bulunmuştur.

Birçok kez hac farizasını yerine getirmiş olup, görevli ve vekil olarak da gittiği hac da birçok insanımıza yardımcı olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığının irşat programı çerçevesinde Almanya da ve Yurt içinde birçok İlimizde Ramazan ayında görevler yapmıştır. Zaman zamana konferanslar, dini sohbetler, cenaze ve düğünlerde konuşma ve sohbetleri ile halkımızın gönlünde taht kurmuştur.

Hoca efendi, yüzlerce din görevlisi yetiştirdiği gibi, aynı zamanda gönüllerinde hocası olup, o sorulan sorulara daha çok fetva makamından değilde, takva derecesinde cevap vermeye çalışırdı. Hoca efendi bu zamanda' İLMİ İLE AMEL EDEN; KUR-AN-İ KERİMİ VE PEYGAMBER EFENDİMİZİZN SÜNNETEİNİ KENDİSİSNE REHBER EDİNEN BİR KİŞİYDİ'. O verdiği fetvalarda ve verdiği vaazlarda, Hanefi mezhebinin takipcısı olduğunu kendisine sorulan bir sorunun kaynağını bulmadan, fetvasını verdiği görülmemiştir. Zavendik Kur-an Kursu, Mataracı Kız Kur-an Kursu ve Müftü mahallesi Erkek Kur-an Kurslarında hocalık ve yöneticilik yapmıştır. Genel de Cuma günleri ve ramazan ayında Rize Taşcıoğlu caminde Teravih namazı öncesi vaaz ederdi. Hoca efendi Arapça, Farsça ve Osmanlıca bilirdi. Dini İlimlerden tefsiz, Hadis, Fıkıh, kelam, Akaid ve Feraiz ilimlerine vakıf idi. Osmanlıca ve feraiz konusunda nüfus ve tapu, kadastro Müdürlüklerinde yeminli Tercüman olarak görev yapmıştı. Evli ve dört erkek, altı kız çocuk babasıydı.


 
 
Editör: HABER MERKEZİ