Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından 4 adet yeni lahana türü üretildi. OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Ahmet Balkaya, 'Yaprak Lahana Tescil Denemesi Projesi' ile ilgili olarak, Karadeniz Bölgesi'ndeki tüm yaprak lahana gelir kaynaklarının toplanması, bunlar içerisinden sofralık sarmalık tüketime uygun olan çeşit adaylarının belirlenmesine yönelik olarak 8 yıl süren çalışma yürüttüklerini söyledi. Doç Dr. Ahmet Balkaya, 'Bu proje kapsamında 127 materyal toplandı. Bunlar içerisinden sarmalık tüketime, yaprak kalitesi uygun verimli ve kaliteli, rahatlıkla evlerde tüketebileceğimiz çeşit adayı olarak belirlediğimiz 11 tane materyali tespit ettik. Daha sonra üniversitemizde bu projeye devam ettik ve sonuçta bunların morfolojik olarak yaprak özellikleri yönünden olduğu gibi genetik özellikleri yönünden de birbirlerinden farkı olduklarını saptadık' dedi. 

50 GÜNDE HASADA GELİYOR 
Yaklaşık 2 yıl bir verim denemesi yaptıklarını belirten Baklaya, 'Sonuç olarak 11 materyal içerisinden verimli olduğunu belirlediğimiz 4 tane materyali Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü'ne fakültemiz adına başvuruda bulunarak bunların tescili ve üretim iznini alarak bundan sonra önümüzdeki dönemler adına hem bölge üretimimize hem de tüketicimize çeşit özelliği bilinen sofralık kalitesi uygun 'Balkaya', 'Elif', 'Ayça' ve 'Yanmaz' isimli yaprak lahana çeşitlerinin tohumlarını üretmeye başlayacağız' dedi. Ahmet Balkaya araştırmanın maliyetiyle ilgili olarak 'Yaprak lahana bölgenin bir ürünü olmasına rağmen maalesef bu konuda ticari çeşit yok. Maliyeti 8 yıl içerisinde yaklaşık 30 milyar olarak belirlendi. Fide dikiminden sonra yaklaşık 50 ile 60 günde hasada geliyor. Verimlilikleri yönünden de yaklaşık 3 ile 5 ton arasında verim alabiliyoruz' diye konuştu. 

TARIMSAL ÜRETİME KATKI VERİLİYOR 
OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise, 'Fakültemiz bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalarla bölge çiftçisinin yaptığı tarımsal üretime katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bilimsel çalışmalar uzun zaman alıyor ve bunların meyvelerini de zaman içerisinde alınıyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin sonuçlanmasıyla 4 adet lahana çeşidi fakültemiz adına tescillendi' şeklinde konuştu. 2009 yılından itibaren lahana tohumlarının üretimlerine başlanacak.


Editör: HABER MERKEZİ