Torul’da, Zigana Dağı’nda kamp kuran ve Kadırga yaylası yolunda yürüyüşe çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak Kulübü (TEDAK) üyesi 18 kişilik grubun üzerine çığ düştü. 6 kişi yara almadan kurtulurken, çığ altında kalan 10 kişi hayatını kaybetti. 2 kişi de yaralı olarak kurtarıldı. 

Trabzon Tenis Dağcılık Kayak Kulübü’nün hafta sonu Zigana’da düzenlediği etkinliğe katılan 18 kişilik grup, Giresun ile Trabzon arasındaki Zigana Geçidi’nde bulunan Gümüşkayak Tesisleri’nde kamp kurdu. Geceyi burada geçiren dağcılar, dün saat 09.15’te yürüyüşe çıktı. Grup, Kadırga yaylası yolundaki karla kaplı vadide bir kilometre ilerledi. Ancak saat 09.30 sıralarında bir anda çığ koptu. Üzerlerine gelen kar kütlesini gören dağcılar sağa-sola kaçışmaya başladı. 6 kişi kurtulurken, tonlarca karın altında kalan diğerleri vadi boyunca yüzlerce metre sürüklendi. 



İmdat çağrısı 

Kurtulan dağcılar bir yandan arkadaşlarını kurtarmaya çalışırken, bir yandan da cep telefonlarıyla arkadaşları ve güvenlik birimlerini arayarak yardım istedi. Gümüşhane ve Trabzon’un yanı sıra Erzurum, Rize ve Erzincan’dan da bölgeye sivil savunma ve arama kurtarma ekipleri ile sağlık görevlileri sevk edildi. Ekiplerin, deniz seviyesinden 2 bin 200 metre yükseklikteki bölgeye ulaşması zaman alırken, olay yerinden televizyonların canlı yayınlarına bağlanan dağcılar “imdat” çağrılarında bulundu. Bölgeye ilk ulaşan kurtarma ekipleri, geniş bir alanı kaplayan çığ altında bulunanları sağ çıkarmak için canla başla çalıştı. Olay yerine helikopterler gönderilirken, vadinin alt tarafında sondaj çubukları ve kazma kürekle başlatılan çalışmalarda ilerleyen saatlerde eğitimli köpeklerden de yararlanıldı. 

4 saat süren çalışmalarda çığ altında kalanlardan sadece 2’si yaralı olarak kurtarıldı. Karlar altından 6 kişinin cesedi çıkarılırken, 4’ü ise ağır yaralı olarak kaldırıldıkları hastanelerde öldü. 

Çığa bölgede kaçak avlananların silah atmasının neden olduğu ileri sürüldü. Faciadan kurtulan dağcılardan bazıları, çığ düşmeden önce iki el silah sesi duyduklarını söyledi. Ancak bu bilgi doğrulanmadı. Trabzon Valisi Nuri Okutan çığ koptuğu anda çıkan sesin, silah sesi sanılmış olabileceğini söyledi. 

Bakan Özak: Acımız büyük 
Çalışmaları izleyen Bayındırlık Bakanı Faruk Nafiz Özak, olayın 156 Alo Jandarma telefonuna bildirilmesinin hemen ardından bölgeye ekip sevk edildiğini anlattı. Özak “Ekiplerin ardından Trabzon’dan AKUT ekibi bölgeye intikal etti” dedi. 10 kişinin öldüğünü belirten Özak, “Acımız büyük” dedi. 

Bu arada ölen Yasemin Aktaş’ın cenazesi, Boztepe Mahallesi’ndeki evine getirildi. Kızının tabutu başında ağıtlar yakan Hatice Aktaş’ı Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu teselli etti. 

Hayatını kaybeden dağcılardan ikisi doktor 
Ölenler: Trabzon Numune Hastanesi doktorlarından Davut Akdeniz ve Dursun İnan, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) İngilizce okutman olarak görev yapan Erhan Terzi, kayak öğretmeni Özlem Timurcuoğlu, marketçi Hasan Ali İsaoğlu, emekli hemşire Hüsniye Sarıbıyık, Burçak Sevim, Gül Piyale, Hüseyin Karaosmanoğlu ve Yasemin Aktaş hayatını kaybetti. Ölenlerden Özlem Timurcuoğlu’nun Kayseri Hacılar Dağcılık Kulübü (HADAK) üyesi olduğunu söyleyen Dağcılık Federasyonu Trabzon İl Temsilcisi İsmail Yılmaz, “Özlem, kızımla arkadaşlığı nedeniyle kulübümüze üye olmuştu. Kendisi resim öğretmeniydi ancak bir okulda göreve başlamamıştı. Çok üzgünüz” dedi. 

Yaralılar: Rasim Keleş ve Yonca Yılmaz. 
Yara almadan kurtulanlar: Anestezi uzmanı Sevgi Gültekin, Elmas Aykaş, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek. 

Nasuh Mahruki: Çığı kendileri tetiklemiş 
AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, bölgede havanın ısınması nedeniyle çığ riskinin artmış olabileceğini belirterek, “Belli ki çığ testini yapmadan yola çıkmışlar. Ekip başındaki insanların kar testi yapması gerekirdi. Burada bir ihmalden söz edilebilir” dedi. 

NTV’nin sorularını yanıtlayan Mahruki, “Bu bir yürüyüş grubu kazası” ifadesini kullandı. Aşırı ısı farkıyla kar tabakalarının kopabilir hale geldiğini belirten Mahruki, şöyle konuştu: “Yamacın karı üzerinde, kar küreğiyle mukavemet testi yaparsınız. Kendilerinin tetiklediği bir çığ bu. Lider giden dağcının arkasından gidenlerin, izleri hiç bozmadan ilerlemesi lazım. Çığ riskini iyi değerlendirmedikleri görünüyor. Kendileri çığı kesmiş.” Mahruki ‘ıslak kar çığı’ yaşandığını belirterek, “Karın yoğunluğu az, ama su tutmuş ve ağır hale gelmiş. Bu çığ, içine aldığı insanın vücudunu çok ağır hasara uğratır” dedi. 

‘Dağlar beni çağırıyor’ 
KTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim görevlisi Erhan Terzi’nin, internet sitesinde “Dağlar beni çağırıyor ama kızım bırakmıyor” diye not yazdığı ortaya çıktı. Öğrencilik döneminden bu yana dağcılık faaliyetlerine katılan ve dağcılık kulüplerinde yöneticilik yapan Terzi’nin ölümü, yakınlarını yasa boğdu. 

Ellerimle karları açtım’ 
Çığ altından sağ kurtarılan Rasim Keleş, dehşet dakikalarını anlattı: “Tek sıra yürüyorduk. Bir de baktık ki yukarıdan çığ koptu. Kar geldi, bizi vadide sürükledi. Durunca, ‘çığ durdu’ dedim. Sol elimle karı açmaya çalıştım. Kolumu kaldırıp ‘imdat’ diye bağırdım. Yonca (Yılmaz) hanım geldi. Elleriyle başladı açmaya. Çıktığımda 6-7 kişi gördüm.” 

Çıkarıldıktan sonra yanına anestezi uzmanı Sevgi Gültekin’in geldiğini söyleyen Keleş, “Çığ altında Erhan Terzi vardı, onu çıkardı. Kalp masajı yaptı, ama Erhan cevap vermedi. H. Ali İsaoğlu’nu da çıkardılar, onun da öldüğünü gördüm” dedi. 

Ölüm yolunda son kare 
Faciadan yara almadan kurtulan Elmas Aykaş, grubun fotoğrafını çekmek için bir ara arkada kaldığını, bu sırada çığ düştüğünü anlattı. “Yara almadan kurtulan bir iki arkadaşımla çığ altındakilerin yardımına koştuk. İki kişiyi ilk anda çıkardık. Diğerlerini göremedik” diyen Aykaş, bir süre vadinin yukarısına çıkıp yardım ekibini beklediklerini kaydetti. Kurtarma ekiplerinin 20 dakika sonra geldiğini belirten Aykaş, “Yürüyen arkadaşlarım şarkı söylüyordu. Çok kısık bir sesti ama güzel bir melodiydi. Sonra silah sesi gibi bir ses çıktı. Bıçak gibi kesildiğini gördüm karın ” diye konuştu. (Milliyet)

Editör: HABER MERKEZİ