Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Murat köyünün eski Lazca ismi 'Komilo' olarak değiştirilmesine, MHP Trabzon İl Bakanı ve CHP Genel Başkan yardımcısı bu açılardan baktı.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Murat köyünün eski Lazca ismi 'Komilo' olarak değiştirilmesine tepki gösteren MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli’nin açıklamalarını değerlendiren CHP Genel Başkanı Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, “Büyük mücadele verilmiş, yargı onaylamış tebrik etmek gerekir” dedi.

İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Murat köyü eski Lazca ismi Komilo olarak değiştirilmiş ve bu konuyla ilgili MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli bir açıklama yaparak, Rize’deki Murat köyünün Lazca ismine döndürülmesini de doğru bulmadığını ve bulmayacağını belirterek, “Bunlar güzel şeyler değil. Buralarda bir terör hareketlenmesi olmaz ama yine de doğru bulmuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Lazca ve diğer dillere de verilen isimleri yadırgamamak gerektiğini kaydederek “Böyle şeyler Türkiye’de insan hakları ve demokrasi açısından çok olumludur” şeklinde konuştu.

Bekaroğlu, “Sayın MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli kendi fikrini paylaşmıştır saygı duymak lazım ama büyük mücadele verilip yargı onaylamış ve tebrik etmek gerekiyor. İsyan var, terör var, Lazca köy ismi insanların karşısına çıkınca bölünme korkusu çıkıyor. Bunu yadırgamıyorum çünkü insanların kimliklerine sahip çıkma bu ülkeyi bölmez. Kaldı ki Lazların yaşadığı bölge en çok ülkesine bağlı bir bölge ve halktır. Kimliğine sahip çıkmaları takdir edilir bir konudur. Herkes fikrini haklarını özgür kullanmalıdır. Türkiye’nin birliğini bütünlüğünü güçlendirir” ifadelerini kullandı.

Bekaroğlu, “Biz Lazcılık yapmıyoruz. Yüzlerce yıl önce yerleşim yerlerinin isimleri ne ise o olsun. Bizim ortak dilimiz Türkçe’dir, bunu tartışmak da saçmalıktır” diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ