Mustafa BAYRAK

RİZE: 50 yıldır el işi yaparak eve katkı sağlayan Mehmet Yığcı artık makine çıktığından sipariş almakla zorlanıyorum dedi.

Güneysu ilçesine bağlı Kiremitli köyünde oturan 58 Yaşında ki çaykur emeklisi Mehmet Yığcı 8 Yaşında annesinin kaz kardeşlerini kanaviçe öğretirken kendisinin de merak saldığını söyleyerek” Annem o tarihlerde erkekler böyle şeyler öğrenmez dedi. Ben kardeşlerim öğrenirken dikkat ettim ve öğrendim. 50 yıldır genç ve evlenecek kızlara kanaviçe dokuyorum. Sipariş üzerine yapıyorum. Yatak odası, oturma gurupları, yastık, yorgan kıyılarında işlenen kanaviçe yapıyorum.  Bir takım yaklaşık bir ayda meydana geliyor. Ancak parça, parça isteyenler var. Normal bir takımı bir ayda yapıyorum. Köyde tüm evlilik çağına gelen kızların çeyizlerini ben hazırladım, hatta onların kızların da, Almanya dan bile gelen teklifler oldu. Kendi kızımın bile çeyizini ben hazırladım” dedi.

SİPARIŞLER KESİLDİ

Makro makinelerin çıkması ile siparişlerin kesildiğini söyleyen Mehmet Yığcı “ Eşimin bu konuda yardımını alamadım. Hiç kanaviçe etmesini bilmez. Çeyiz işini kendime meslek ettim ve beni kahve köşelerinden uzaklaştırmış oldu. Şu an pek sipariş yok. Makineler çıktıktın sonra benim işler azaldı. Yine de ufak işler geliyor. Hatta fakır olan ve durumu olmayan aileler sadece malzemeleri aldığında onların çeyizlerini bedava yapıyorum. Bu iş benim mesleğim boş kalmaktansa hayır işi yapıyorum” dedi.

 

 

EŞİ MEMNUN

52 Yaşında ki Fatma Yığcı ise eşinden memnun olduğunu söyleyerek ”Eşim uzun yıllardır kanaviçe yapmakta, kahve köşelerinde oturmaktansa yanımda olmayı tercih etti. Bugüne kadar hiçbir zaman sesini bana yükseltmedi, ben el işi yapmayı bir türlü öğrenemedim, eşim emekli olduktan sonra daha çok el işlerine ağırlık verdi. Ancak son zamanlarda sipariş alamaz oldu. 50 yıldır binlerce genç kızın yuvasını hatta onların çocuklarının yuvasını kurdu” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ