Uzun yıllar İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşayan  Rizeli turizmci Mehmet Okumuş iş hayatını, kariyerini, lüks ve görkemli hayatını geride bırakıp, çocukluk yıllarında çobanlık yaptığı Rize'nin Hemşin ilçesindeki  köyüne dönerek  hasta annesine  kendi elleriyle, özenle  yıllarca  bebek gibi  baktı.

51 yaşında olan  Rizeli turizmci Mehmet Okumuş  2006 yılında yerleştiği Londra'da belki de pek çok insanın  yaşamayı hayal ettiği, kariyerinin zirvesinde  başarılı ve görkemli bir hayat yaşıyordu. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kokartlı ülkesel profesyonel turist rehberi, İngilizce mütercim- çevirmen  olan işadamı  Mehmet Okumuş aynı zamanda  Londra'da turizm işletmeciliği işiyle  uğraşıyordu. 

Mehmet Okumuş Türk ve Avrupa kamuoyunda oldukça tanınan, sevilen bir kişiydi. Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz dolaşım yasal haklarının sağlanması, Vizesiz Avrupa, Türkiye'nin milli menfaatleri  ve Türk turizm değerlerinin yurt dışında tanıtılması ile ilgili yaptığı çok önemli gönüllü lobi  çalışmaları ile tanınıyordu. 

Mehmet Okumuş'un Türkiyen'in milli menfaatleri ile ilgili verdiği gönüllü mücadelesi Türk ve Avrupa medyasında yüzlerce kez manşetlere taşınmıştı. Mehmet Okumuş TRT'nin Londra'dan gerçekleştirdiği özel canlı yayınlarına defalarca konuk olarak davet edilerek katılmış, Anadolu Ajansı Okumuş'un çalışmalarını defalarca Türkçe ve Ingilizce olarak tüm dünyadaki abonelerine servis edip, resmi internet sitesinden manşetten duyurmuştu.

KEMENÇE ÇALDIRDI, BAŞBAKAN OLDU 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra ziyaretlerine de katılan Mehmet Okumuş,  2010 yılında İngiliz Parlamentosu'ndaki bir törende dönemin İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Dışişleri bakanı David Miliband' e mememleketi  Rize'nin  turist çayını hediye etmesiyle gündem olmuştu. 

Mehmet Okumuş 2012 yılında Londra 'da düzenlenen bir ödül töreninde şimdiki İngiltere Başbakanı  , dönemin Londra anakent belediye başkanı olan Boris Johnson 'a memleketi Rize'den götürdüğü kemençeyi hediye edip  " bu kemençe başbakanlar şehri Rize'den geliyor, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da Rize'lidir. Bu kemençeyi çalın, İngiltere'ye  başbakan olun" demişti.

Okumuş'un kendisine hediye ettiği kemençeyi büyük bir zevkle çalan Boris Johnson tam 7 yıl sonra İngiltere 'ye başbakan olunca Okumuş 'un kendisine hediye ettiği Kemençe Türk ve dünya medyasında manşetlere taşınmıştı.

ANNESİNİN YALNIZ KALMASINA GÖNLÜ RAZI GELMEDİ

Babası Selahattin Okumuş'un 2014 yılında 82 yaşında  vefat etmesi üzerine yalnız kalan annesi Havva Okumuş için iş ve kariyerini geride bırakan Okumuş, Rize'nin Hemşin ilçesindeki köyüne geri döndü. Annesini Türkiye turuna çıkaran Okumuş annesi ile bolca zaman geçirdi. 

2016 yılında alzheimer hastalığına yakalanan ve daha sonra beyninde pıhtı atması olan anne Havva Okumuş  yatağa bağımlı hale geldi. Mehmet Okumuş  yatalak annesine  bizzat kendi elleriyle  özenle bakmaya devam etti.  Sağlıkçılardan ve internetteki videolardan yatalak hasta bakımının nasıl yapıldığını  öğrendi. Yatalak hastaların korkulu rüyası olan yatak yarası oluşmaması için kendini özel olarak eğitti.  Annesinin yemeğini yedirdi, temizliklerini yaptı, kremlerini ve bitkisel yağlarını bizzat kendi  sürdü. Anne Havva Okumuş uzun yıllar yatağa bağımlı kalmasına rağmen  vücudunda hiçbir yatak yarası oluşmadı.  Anne  Havva Okumuş geçtiğimiz Ekim ayında 90 yaşında vefat etti.

Yaşlı ve bakıma muhtaç annesi için yaptıklarıyla  çevresinde büyük takdir toplayan Mehmet Okumuş  annesi Havva Okumuş 'u Rize'nin Hemşin ilçesinde kendi elleriyle toprağa verdi. 

'ANNEM İÇİN HER ŞEYİ YAPMAYA ÇALIŞTIM'

Avrupa'daki  başarılı iş hayatını  ve lüks  yaşantısını geride bırakarak memleketine dönen ve annesine özenle bakan Mehmet Okumuş, "Annelerimize, babalarımıza, büyüklerimize bakmak yüce Allah'ın bizlere emridir, insanlık görevimizdir. Annem beni doğurup büyütmüş, bebeklik dönemimde çok zor şartlarda altımı çaputla temizlemiş, beni beslemiş. Annem de son dönemlerinde  adeta bir bebek gibiydi. Hastalığından dolayı çok az konuşabiliyor , çok az anlayabiliyordu . Ben de  Anneme adeta bir bebek gibi baktım, annelerin hakkı ödenmez. Ama ben annem için her şeyi yapmaya çalıştım. Annelerimize, büyüklerimize sahip çıkalım. Onlara bakalım, anne babaya bakmak cennete açılan kapı olarak bilinir, bunu unutmayalım" dedi.


 

Editör: HABER MERKEZİ