Mustafa BAYRAK

Fındıklı ilçesinde 2 yıl önce devlet ormanında izinsiz inşaat ettiği için 20 ay hapis cezası kitap okumaya çevrilen Yücel Oğuz kitap okumadığı için seçme ve seçilme hakkı elinden alındı.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde 2 yıl önce Devlet ormanında izinsiz bina inşaatı yaptığı ve toprağın verimi gücünden istifade ettiği belirlenen Yücel Oğuz Fındıklı Sulh ceza mahkemesinin hakkında açtığı “Devlet ormanına zarar verme“ suçundan 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme daha sonra cezayı denetimli serbestlik uygulaması kapsamında 1 yıl boyunca ayda 2 saat ormanla ilgili kitap okuma cezasına çevirdi. Ancak Yücel Oğuz verilen cezayı yerine getirmediğini belirleyen RİZE Cumhuriyet başsavcılığı denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüğü, dosyayı Fındıklı Cumhuriyet başsavcılığına iade etti, bunun üzerine hakkında yeniden dava açılan Yücel Oğuz a mahkeme 20 ay hapis cezası verdi. Ancak mahkeme Yücel Oğuz un bu suçtan başka bir sabıkasının olmaması, orman idaresinin zararını karşılaması, yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık ve tekrar suç işlemeyeceğine dair oluşan kanı nedeniyle cezayı yine denetimli serbestlik uygulaması kapsamında bu kez 2 yıl boyunca “Seçme ve seçilme hakkından Men” cezası olarak belirledi.

Yerel seçimlerde muhtar olmak isteyen Yücel oğuz muhtar adaylığını açıklayıp seçim çalışmalarını başlatırken mahkemenin bu kararı üzerine seçim çalışmalarını sonlandırdı.

Yücel yaptığı açıklamada 2 yıl önce yaşadığı mahallenin yüksek kesiminde sakın ve zaman geçirebilmek için baraka yaptığını, ancak görevlilerin yaptığı suç olduğunu belirterek hakkında dava açıldığını söyleyerek ”2 bin ağaç diktim, tüm zararı karşıladım ama olay mahkemeye intikal ettiğinden dolayı yargılandım ve sonucunda kitap okuma cezası aldım. Cezayı il merkezinde geçirmem gerekirdi, ancak cezamı iş yoğunluğundan dolayı yerine getiremedim bunun üzerine ikinci kez yargılandım ve bu sefer de bana hak mahrumiyeti verdiler, ancak verilen cezanın muhtar adayı olmamı engellediğini bilmiyordum, bunu öğrenince adaylıktan çekildim“ dedi.

Editör: HABER MERKEZİ