Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Şenyuva köylüleri, komşuluk ilişkilerini ve yayla köylerinin güzelliğini bozacağı gerekçesiyle Şal yaylasına elektrik bağlanmasını karşı çıktı. ‘Elektrik istemedikleri’ yönünde imza toplayan köylüler, yaylaya televizyon sokulmaması ve elektrik hatlarının yeraltına alınması koşuluyla ikna edildi.

Şenyuva köylülerinin yılın 8 ayı ortak kullandıkları 2000 rakımlı Şal Yaylası'na elektrik getirilmesi için köy muhtarlığı bir süre önce Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. Rize İl Müdürlüğü’ne başvurdu.

Bunun üzerine yatırım programına alınan 150 haneli yaylaya elektrik götürülmesi için çalışma başlatıldı. Ancak köyden 86 kişi, elektriğin bağlanmasının ardından gelecek televizyon ve diğer elektronik aletlerin, yıllardan beri süregelen komşuluk ilişkilerini bozacağı, elektrik kablolarının yaylanın doğal güzelliğini etkileyeceği gerekçesiyle imza toplayarak, köye elektrik bağlanmaması için Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. il Müdürlüğü’ne başvurdu.

Köylüler gaz lambası ve piknik tüpüne taktıkları lüks lambalarıyla aydınlanma sağlayarak sürdürdükleri yayla yaşamına bu şekilde devam etmek istediklerini belirtti.

Ancak devreye giren Muhtar Atilla Güner, yaylaya televizyon sokulmaması, elektrik nakil hatlarının da yer altından geçirilmesi sözü verince, köylüler dilekçelerini geri çekti.

“HERKES DİZİ İZLER, KOMŞULUK BİTER'

Köylülerden Birgül Orhan, yaylaya elektrik gelmesine karşı olduklarını belirterek, “Yayla köyümüzde komşuluk ilişkileri çok iyidir. Herkes birbiriyle konuşur, sohbet eder, bağırır çağırır. Herkes bir araya toplanır, horon oynar. Ama elektriğin gelmesiyle komşuluk ilişkilerimiz bitecek. Çünkü herkes televizyon başına toplanıp dizi izleyecek. Horon oynanmayacak. Muhabbetimiz kalmayacak. Yaylaya elektrik çıkmasaydı çok iyi olacaktı' dedi.

Şenyuva Köyü Muhtarı Atilla Güneri ise, karşı çıkanların haklı olduğu noktalar bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Elektrik nakil hatları yaylanın görüntüsünü bozacaktı. Ama biz buradaki görüntü kirliliğini aza indirdik. Sokak lambası koymadık. 2000 rakımda elektrik dağıtımını yer altından yaptık. Şehirlerde komşuluk ilişkileri yok denecek kadar az. Yaylalarda komşuluk ilişkileri çok farklı oluyor. Yaylada bir televizyonla, bilgisayarla vakit geçirirseniz, yaylanın genel yaşantısını bozmuş olacaksınız. Yaylanın şehirden farkı kalmayacak. Benim komşularım elektriğe karşı çıkmakta aslında haklıydı. Ben de onlara katılıyordum. Ama biz köylüler olarak ‘yaylaya televizyon çıkarmayacağız’ diye karar aldık. Değişik şehirlerde yaşayan köylülerimizin çocukları yaylaya geldiğinde burada tanışıyorlar. Birbirinden kopmuyor. Toplumsal iletişim burada daha fazla oluyor. Köylülerimizin karşı çıkmasının ana nedeni de buydu.'

46 KÖYLÜ ELEKTRİK BAĞLATTI

Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş. İl Müdürü Sultan Yılmaz ise, elektrik götürmek için çalışma başlattıktan sonra bazı kişilerin dilekçe ile başvurarak karşı çıktığını belirterek, “Köylülerin çeşitli nedenlerle böyle bir girişimi oldu. Yaylanın bakir güzelliğinin bozulacağından korktular. Biz de yaylanın içerisinde elektrik hattını köylülerle iş birliği yaparak yer altından geçirdik. Şu anda 46 köylü abone işlemlerini tamamlayarak elektriğe kavuştu' diye konuştu.

haber3 

Editör: HABER MERKEZİ