Ayder Yaylası'nda kamp yapan İsralli turistler Dor Yadin (24), Karin Yehezkil (22) ve Roni Schwartz (23), dün sabah saatlerinde yaya olarak önce Avusor Yaylası'na gitti. Turistler, daha sonra Kaçkar Dağlarına tırmanışa geçti.

Kaçkar Dağları üzerinden Yusufeli'ne geçmeyi planlayan İsrailli turistler, akşam saatlerinde sonra aniden bastıran sis ve kar yağışı nedeniyle mahsur kaldı. Bunun üzerine telefonla İsrail'deki sigorta şirketleriyle irtibat kuran turistler, yardım talep ettiler. İsrail'deki sigorta şirketi de Rize'deki Türkiye Dağcılık Federasyonu üyesi ve dağ rehberi Görkem Okur'a telefonla ulaşarak durumu bildirdi.

Bu gelişme üzerine Okur ile 3 dağcı, önce telefonla İsrailli turistlere ulaşarak yerlerini öğrendi, daha sonra da onları bulundukları yerden almak üzere önce araçla Avusor Yaylası'na, buradan da yaya olarak Kaçkar Dağları'na hareket etti. Gece yarısına doğru 3 bin 90 metre yükseklikte Kemerli Kaçkar mevkisinde İsrailli turistlere ulaşan kurtarma ekibi, turistleri alarak Avusor Yaylası'na indi. Geceyi burada geçiren turistler ve kurtarma ekibi, ardından bugün öğle saatlerinde Ayder Yaylası'na geri döndü.

İsrailli turistlerde soğuğa bağlı olarak bazı küçük rahatsızlıklar oluştuğu, kurtarma ekibinin yanlarında götürdüğü ekipmanla turistlere müdahale ettiği, sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Öte yandan, Kaçkar Dağları'nın yüksek kesimlerinde, dün etkili olan soğuk hava sonucu yağan kar nedeniyle birkaç santimetre kar biriktiği gözlendi.
Editör: HABER MERKEZİ