İŞKUR Rize İl Müdürü Yahya Kanbur, açtıkları bazı kurslara yoğun talep olduğunu, bazı kurslarda ise kursiyerleri tamamlamakta zorlandıklarını bildirerek, 'Özellikle masa başı ve rahat işler isteniyor' dedi.

Kanbur, yaptığı açıklamada, ilde kurumlarına kayıtlı 4 bin 600 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun vasıfsız işçi olduğunu, bu nedenle bu kişilere meslek kazandırmak için çeşitli kurslar düzenlediklerini ifade eden Kanbur, ayrıca kendi işlerini kurmaları için de desteklediklerini kaydetti.

Bu yıl, bilgisayarlı muhasebe, aşçılık, yaşlı ve hasta bakımı, kuaförlük, oto elektrikçiliği, usta gemicilik gibi değişik alanlarda 40 civarında kurs açtıklarını bildiren Kanbur, bu kursların bir kısmının istihdam garantili kurslar olduğunu, ayrıca kursiyerlere kurs süresince günlük 15 lira da ücret verildiğini söyledi.

Kurumlarına kayıtlı olan kişilerin bazılarının iş sahibi olduklarını, ancak daha iyi bir iş sahibi olabilmek ve özellikle devlet kurumlarında çalışabilmek amacıyla kurumlarına kayıt yaptırdıklarını dile getiren Kanbur, şöyle devam etti:

'Açtığımız bazı kurslara yoğun talep oluyor. Bazı kurslarda ise kursiyerleri tamamlamakta zorlanıyoruz. Özellikle masa başı ve rahat işler isteniyor. Bilgisayarlı muhasebe, bilgisayar programcılığı gibi kurslara yoğun talep oluyor. Ama usta gemicilik gibi kursları doldurmakta ciddi sıkıntı çekiyoruz. Özellikle yaz mevsiminde bölgede özel çay fabrikaları yoğun olarak işçi talep ediyor. Ancak çoğu işsiz, maaşı yüksek olmadığı ve çalışma şartları ağır olduğu için bu fabrikalarda çalışmayı kabul etmiyor. Bu da insanlarımıza iş bulmamızı zorlaştırıyor.'

Açılan kursa katılan bir kişinin 24 ay süresinde başka bir kurslarına katılamayacağını bildiren Kanbur, böylece bu kurslardan herkesin faydalanmasının amaçlandığını ifade etti.

Kanbur, ilde geçen yıl 650 kişinin faydalandığı işsizlik maaşı uygulamasından bu yıl 800 kişinin yararlandığını belirterek, 'İşsizlik maaşı, çalıştığı dönemde ödenen prime göre asgari ücretin yarısından bir asgari ücret düzeyine kadar çıkıyor. İşsizlik maaşı 6-10 ay arasında ödeniyor' diye konuştu.
Editör: HABER MERKEZİ