500 BİN KİŞİYE ASGARİ ÜCRET
Küresel krizin Türkiye'ye yansımaları nedeniyle işsizler ordusuna her gün yenileri eklenirken, hükümet, en az 500 bin kişinin asgari ücretle kamuya yararlı işlerde çalıştırılması için özel istihdam paketi hazırladı. Çalışma Bakanı Çelik tarafından hazırlanan çalışmaya göre, işe alınanlar, okulların bakım onarımı, otoyolların kenarının temizliği gibi işlerde çalışacak. Çalışma, yakında kabine gündemine gelecek..

Hükümet, kriz ile birlikte Türkiye'nin en önemli sorunu haline gelen işsizlikle mücadele için yeni bir paket hazırladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından hazırlanan paket kapsamında, 500 bin kişiye asgari ücretle olanağı sağlanacak. İşe alınanlar, kamuya yararlı işlerde çalıştırılacak.

MALİYET 300 MİLYON TL
Sabah'ın edindiği bilgiye göre Çelik'in istihdam paketinde iki önemli öneri yer aldı. Buna göre 500 bin kişiye kamuda iş olanağı sağlanacak. Bu kişiler, kamu binalarının, okulların boya badana, bakım, onarım işleri, otoyol ve bölünmüş yolların temizliği, kenarlardaki pet şişe, poşetlerin toplanması, ağaç dikme gibi kamuya yararlı işlerde çalıştırılacak. Taşeron firmalara belirtilen oranda işçi çalıştırılması koşulu ile bu işler verilecek.

1 YILLIK İŞ KAPISI
Firmalar, İş-Kur'a kayıtlı 1 milyon 100 civarı işsiz arasında eleman almak zorunda olacak. 500 bin işçinin sigortası yaptırılacak ve asgari ücretle çalıştırılacak. Çalışma süresi 6 ay ile sınırlı olacak. Ancak gerek duyulursa süre 6 ay daha uzatılacak. Böylece bir yıllık iş kapısı açılacak. Bakanlığın hesaplamalarına göre 500 bin işçinin altı aylık maliyeti 200-300 milyon TL olacak. İkinci öneri ise yılda 150 bin kişiye aylık 350 lira ücretle meslek eğitimi verilmesi oldu.

KEYNES KİMDİR?
John Maynard Keynes, İngiliz İktisatçı. 'Keynesçilik' olarak adlandırılan iktisadi kuramın yaratcısı olan Keynes, kendi adını taşıyan teori ile iktisat tarihinde yeni bir dönemi başlattı.

İstihdam, Faiz ve Para Genel Teorisi)(1936) adlı yapıtında, İngiltere'yi kasıp kavuran ve adeta sürekli bir duruma gelen işsizliğin kuramsal bir açıklamasını ve kapitalizmin yeni bir yorumuyla yeni bir iktasat kuramının temellerini ortaya koydu. Bu yapıtta, ilk kez istenç dışı sürekli bir işsizlik kavramını ortaya attı ve kendi görüşüne göre, tam istihdamı gerçekleştirmek için efektif talebi gerekli düzeye çıkarabilecek güce sahip tek kurum olan devletin sorumluluğu üzerinde ısrarla durdu. Keynes, kronik işsizlik ve yapısal hale dönüşen resesyondan (ekonomik durgunluk) çıkış için ürettiği, 'Krizden çıkmak için 10 işçi tutun ve bunara para verip kuyu kazdırın. Daha sonra başka 10 işçiye de bu kuyuları para vererek geri kapattırın' şeklindeki basit formül, 1929 buhranından sonra bir çok ülkenin krizden çıkmasında etkili olmuş bir formüldür.(Haber1)
Editör: HABER MERKEZİ