'Denizi kara, karayı para yapan adam' Rize'de onuruna yakışacak bir şekilde 28. ölüm yıldönümünde anılar eşliğinde rahmet ve dualarla anıldı.

'Kaleler feth edilmez, kale senin yerindir. temaşa et Rizeyi, O senin eserindir', 'Bugün Rize senden Rize için elinden geleni yapmanı ister' ve Dünyaya nam salmış 'Denizi kara, karayı para yapan adam' sözüyle anılan Rize Belediyesi Eski Başkanlarından Merhum Ekrem Orhon, ölümünün 28. yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Merhum Ekrem Orhon’un naaşının bulunduğu Rize Kalesi'nde yapılan anma programına Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Trabzon Ak Parti Milletvekili Faruk Nafız Özak ve eşi Verda Özak, Rize Ak Parti Milletvekili Hasan Karal, Rize Vali Vekili Hakan Burak Uz, Garnizon Komutanı J. Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve eşi Reyhan Bakırcı, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rize Üniversitesi Rektör Yardımcıları, İl Müftüsü İlyas Serenli, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Ak Parti İl, İlçe, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Üyeleri, Ekrem Orhon’un Kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Ekrem Orhon’un kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu birkaç anısını anlatarak başladıktan sonra konuşmasına şöyle devam etti. “Babam Ovit sevdalısıydı. En büyük projesi Ovit tünelini hayata geçirebilmekti. Belki ömrü yetmedi ama onun o yıllarda düşünmüş olduğu büyük proje inşallah bugün hayata geçirilecek. Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli davetlilere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Ekrem Orhon’u anma programının 28. yıl dönümünde konuşma yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı; “ Ekrem Orhon Rize’de doğmuş. Eğitimini amerika’da tamamlamış, ilimizde Belediye Başkanlığı yapmış ileri görüşlü biriydi. Kısacası Rizelilerin tabiriyle Denizi Kara, Kara’yı Para yapan büyük düşünen bir başkandı. Ekrem Orhon’un en büyük hayali Ovit Tüneliydi. Türkiye’nin en büyük tüneli olan 15 km’lik Ovit Tüneli projesi bitme aşamasında, Baba Reis belki hayalini kendisi gerçekleştiremedi ama inşallah bugün ki İktidarımız sayesinde büyük projesi hayata geçecektir. Tüm Rizeliler adına anma programında bizleri yalnız bırakmayan siz katılımcılara şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Programa katılmak için il dışından gelen Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı Trabzon Ak Parti Milletvekili Faruk Nafız Özak; “ Ekrem Orhon çok değerli ve önemli bir insandı. Böyle bir insanı anmak için buradayız. Ne mutlu Rizelilere ki böyle bir insana sahipler. İnsanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir. Ne mutlu Ekrem Orhon’a ki böyle bir insandı. Bugün burada anılıyorsa, Rizelilerin gönlünde ise buda yaşamı boyunca Rize sevdalısı oluşundan kaynaklanıyordur. Onu bir kez daha saygı ile anıyor, Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

Programda söz alan Rize Ak Parti Milletvekili Hasan Karal; “ Biz yaşımız itibarı ile onun yaşadığı yıllarda yaşayamadık ama dedelerimizden bizlere aktarılan bilgiler doğrultusunda rahmetli Ekrem Orhon’u yakından tanıdık ve şimdi de geride bırakmış olduğu hizmetlerden tanıyoruz. Gerçekten insanın ölümünden sonra güzel hatıralarla anılması çok önemli bir olaydır. İnsanoğlu yapmış olduğu eserleriyle anılır, ümit ediyorum ki Ekrem Orhon’da geride bırakmış olduğu eserleriyle anılmaya devam edecektir” dedi.

İlimizin vaizlerinden Mustafa Yıldız hocanın kuran okuması ve il müftüsü İlyas Serenli’nin duasıyla devam eden anma programı Rize Kalesinde verilen iftar yemeği ile sona erdi.

Editör: HABER MERKEZİ