Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz, tarihte yaşanmış hikayelerden ders alınması gerektiğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen “Çayeli’nden Sarıkamışa 1300 Can” adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yrd. Doç. Dr. Gürsoy Solmaz, tarihte yaşanmış yarım kalmış, harbe katılan binlerin, on binlerin, çocukların, yaşlıların hikayelerini anlattı. Tarihin ilahi bir güçle gerçekleştiğini söyleyen Solmaz, “Bin 300 canımız Çayeli’nden Sarıkamış Harbine katılmıştır. Ve Sarıkamış harbinde 1300 Çayelili şehit olmuştur. Sarıkamış şehitlerinin hepsinin ayrı ayrı hikayeleri vardır ve bizler bu yarım kalmış hikayelerden ders almamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Sarıkamış Anıtlarını, tarihi köprüleri, karargah kurulan yerleri, toplu şehit mezarlarını slayt şeklinde gösteren Solmaz, şunları söyledi: “Her şehidin yarım kalmış hikayeleri var. Ben size ağızdan duyulan, söylenti olmayan gerçek hikayelerden bir kaçını anlatacağım. Bir arkadaşımın ağzından duydum. İrfan Kalyoncu ismindeki dedesi, 7 çocuğunu yetim bırakarak savaşa katılmış. Birkaç ay sonra dedesinin gömleğini ve saatini nenesine geri göndermişler. Nenesi o kadar çok ağlamış ki gözleri kör olmuş. her gün oğluna illaki beni dedene götür diye ısrar ediyormuş. Bir gün Erzurum tarafına yolu düşmüş. Nenesi ben hissediyorum benim kocam buralarda bir yerde demiş. Sonra Kars Kapı Şehitliğine doğru ilerlemişler ve nenesinin gözleri görmediği halde oğlum dur burada demiş. Nenesi faytondan inip şehitlikteki toprağı öpmüş koklamış ve oğlum dedene olan hasretim bitti demiş ve eve döndükten 3 gün sonra vefat etmiş. Buna benzer çok hikayelerimiz var. Ve kimse bunu açıklayamıyor. bazı bilim adamları bile, tarihin ilahi bir güçle olduğunu kabul ediyor artık.”


Editör: HABER MERKEZİ