ŞEMSETTİN SARI

Onbir ayın sultanı Ramazan-ı Şerifin bitmesiyle birlikte Arefe günü Çayeli Hacıbaşı (Eski) Camide Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı. 


Öğle namazına müteakip 'Salâvat-ı Şerefeler' eşliğinde sandukasından çıkartılıp bohçası açılan Sakal-ı Şerif; ziyaret esnasında büyük izdiham meydana geldi. Her yıl geleneksel olarak ziyarete açılan 'Sakal-ı Şerif' salâvatlar eşliğinde genç, yaşlı her Müslüman’ın alnına, yüzüne sürülerek ziyaret ettirildi.

Diyanet İşler Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre sadece Türkiye sınırları içinde 1818 adet Sakal-ı Şerif var. Bu alanda İstanbul 422 Sakal-ı Şerif'le ilk sırada yer alıyor. İkici sırada Bursa 153,üçüncü sırada 98 Sakal-ı Şerif ile İzmir bulunuyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem Sakal-ı Şerifle ilgili yaptığı açıklamada;'Sakal-ı Şerif'in tarihi gerçekliği konusunda elimizde kesin bilgiler yok. Gerek Sakal-ı Şerifler ve gerekse Hırka-ı Şerif’in Hz. Muhammed (sav)'a ait mi, yoksa değil mi bilmiyoruz.1517 yılında halifeliğin Osmanlılara geçmesiyle birlikte bazı kutsal emanetler İstanbul'a getirildi. Toplum bu Sakal-ı Şerif'leri Hz. Muhammed’in (sav) bir hatırası olarak görüyor. Eğer böyle ise; bunda bir sakınca yok. Ama bu tür emanetlere kutsiyet atfediliyorsa; bir tapınma aracı haline getiriliyorsa, o zaman sorun vardır.' dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Editör: HABER MERKEZİ