Mustafa BAYRAK

RİZE: 2009 Yaş çay taban fiyatının belirleme çalışmalarını sürdüren Rize Ziraat odası Ordu dan Artvin bölgesine kadar tüm sivil toplum örgütlerinin önerilerini almaya devam ediyor.

Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç  2009 yaş çay taban fiyatını belirlemek üzere Ordu  dan, Artvin iline kadar tüm sivil toplum örgütlerinin görüşlerini istediklerini söyleyerek” Bölgemizde 2002 bin çay üreticisini temsil eden sivil toplum örgütleri var, bunun yanında tüm siyası partilere de yazdık. Hepsinin görüşüne önem veriyoruz. 15 Nisan tarihine kadar görüşlerini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl 1 TL 50 KRŞ olarak belirlediğimiz taban fiyata hükümet 850 KRŞ destekleme dâhil verdi. Ancak bunun yüzde 10 unu geri çekti. Biz buna şiddetle karşı çıktık. Otomotiv ve beyaz eşyada KDV ve OTV indirimi yapılıyor, bunun yanında yeni ürünlerde de KDV indirimine gidiliyor. Ancak tarım da böyle bir uygulama yok. Çay da ve gübrede KDV indirimi bekliyoruz. Gübre ve diğer girdiler taban fiyatın yükselmesine neden oluyor” dedi.

ÇAY KONSEYİ BİR AN ÖNCE TOPLANMALI

Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç  çay ürününün geçim kaynağı olmaktan çıktığını söyleyerek” Bugün çay dan kaç kişi geçinebiliyor. Bunlar parmakla sayılabilecek kadar az. Çay siyasi parti meselesi değil. Çay bölgenin geçim kaynağı olmalı” dedi.

Çay konseyinin Şubat ayında yeni seçiminin yapıldığını söyleyen Paliç 8 kişiden oluşan yeni yönetimde kendisinin de olduğunu söyleyerek” Çaykur dan genel müdürle birlikte bir kişi daha var.diğer arkadaşlar çay sanayinde olan kişiler. Konseyin yönetiminin toplanması ve başkanı seçmesi lazım. Yeni çay sezonu geliyor. Çay konseyi kaçak çayla iyi mücadele etmeli. Güneydoğu da birçok çay paketleme tesisi var. Bu tesislerde hangi çaylar paketleniyor. Konsey bunlarla mücadele etmeli. Ülkemiz de üretilen çay ülkemize yeter. Yeter ki kaçak çay in ülkeye girişi önlensin” dedi.

Özel sektöre de bir kimlik kazandırılması gerektiğini söyleyen Paliç” Geçtiğimiz yıl 35 dolayında özel sektör piyasadan çekildi. Çay satışlarının düşmesi ile özel sektör zor durumda kaldı. Ulusal çay konseyi olarak kaçak çayla yoğun bir mücadele içine girmeliyiz” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ