Trabzon'da 2 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı trafik kazasında ağır yaralanan ve kafatasının bir bölümü alınan işçi Veysel Kandemir, malulen emekli olmak için yaptığı başvuruda, kendisine sağlam raporu verilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Veysel Kandemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yomra ilçesinde çalıştığı bir fabrikadan, servis aracıyla evine dönerken, 30 Mayıs 2008'de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralandığını ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine kaldırıldığını anlattı.

Hastanenin yoğun bakım ünitesinde 15 gün kaldığını ve bir yılda 3 ameliyat geçirdiğini belirten Kandemir, kaza nedeniyle bir bölümü alınan kafatasında 6 milimetre çöküntü meydana geldiğini söyledi. Kandemir, belinden de ameliyat geçirmesi ve tedavisinin sürmesi nedeniyle malulen emekli olmak için girişimlerde bulunduğunu, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığınca, kendisine sağlam raporu verildiğini belirtti. Bu kurumca, Trabzon SGK İl Müdürlüğü Karadeniz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gönderilen 24.08.2009 tarihli yazıda, sağlık kurulunda yapılan değerlendirme sonucu meslekte kazanma gücü kayıp oranının ''yüzde sıfır'' olduğunun belirtildiğini, yazının kendisine de ulaştığını anlatan Kandemir, şöyle devam etti:

''Raporda iş gücü kaybımın 'yüzde sıfır' olduğu belirtildi. 6 aydır hiç bir yerden gelirim yok, maaşım yok. İki çocuğum var, biri okula gidiyor, geçinemiyorum. Tedavi olmam lazım, olamıyorum. Bu rapor, benim hiçbir şeyim yok anlamındadır. Sapasağlam bir insanım demek. Eğer öyle ise bana sağlığımı geri versinler.''

''BEYNİM ZARAR GÖRÜR DİYE ÇOCUĞUMU BİLE KUCAĞIMA ALAMIYORUM''

Kazada kırılan kafatasının bir kısmının alındığını anlatan Kandemir, ''Başımda 6 milim çöküntü var. Beynime giden ana damar da yırtılmıştı, ameliyat ile dikmişler. Kafama suni kemik takılması lazım. Bu ameliyat riskli diye diğer hastaneler bu ameliyatı yapmak istemiyor'' dedi. Beyninin zarar görme riski olduğu için çocuğunu bile kucağına alıp sevemediğini, psikolojik olarak da çöktüğünü ifade eden Kandemir, ''Yetkililerden yardım istiyordum. Bu işin çözülmesini malulen emekli olmayı istiyorum. Üç ameliyat geçirmiş bir insanım. Gerekirse belimden bir ameliyat daha olacağım. Bu nasıl rapor. Bu raporu bana veren heyet beni hiç görmedi. Buradaki hastanenin raporlarına göre böyle bir rapor verilmiş'' şeklinde konuştu.

Kaza gününü de hiç hatırlamadığını belirten Kandemir, ''İş yerim bana bir süre maaş ödedi, ama artık ödemiyor. Sigortamı yatırdıkları için hiç bir kurumdan yardım da alamıyorum. Kiramı ödeyemiyorum. Komşularımın desteği ile yaşamımı sürdürüyorum. Daha dayanacak gücüm kalmadı'' diye konuştu.

İTİRAZ ETME HAKKI VAR

Sosyal Güvenlik Kurumu Trabzon İl Müdürü Tahsin Halcı, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, malulen emeklilik başvurularında, ilgilinin bir sağlık kuruluşuna sevk edildiğini, bu kuruluşça verilen raporların, SGK Sağlık Kurulu'na gönderildiğini belirtti. Halcı, ''Sağlık Kurulu dosya üzerinden inceleme yapar. Bu kurulda 17 profesör görev yapıyor. Eğer kişide yüzde 60 iş görme kaybı varsa malulen emekli edilir'' dedi. Bunun dışında, olayın oluş şekline de dikkate alınarak yapılacak incelemelerde daha düşük oranda iş görme kaybı varsa kişinin buna göre iş göremezlik ödeneği alabileceğini ifade eden Halcı, ''Bu kişinin durumunu bilmiyorum ama SGK'ya itiraz etmesi halinde yeniden bir sağlık kuruşuna tetkikleri yapılmak üzere sevk edilir. Alınan raporlarda aynı sonuç çıkarsa kişi İş Mahkemesi'ne tespit davası açabilir. Mahkemenin belirleyeceği bir sağlık kuruluşunda yeniden inceleme yapılır. Buna göre sonuçlandırılır'' diye konuştu.

Kandemir'in yaralandığı kazada, Rize yönünden gelen Adem Akgün'ün kullandığı 61 S 0457 plakalı servis minibüsü, yola çıkan köpeğe çarpmamak için manevra yaparken, KTÜ C giriş kapısı önünde, Hüseyin Kelekçi yönetimindeki 60 AR 732 plakalı kamyona çarpmıştı. Olayda, minibüsteki Kenan Akbulut ve Alaattin Aydemir ölmüştü, aralarında sürücü Akgün ile Veysel Kandemir'in de yer aldığı 10 kişi yaralanmıştı. (Samanyoluhaber)

 

Editör: HABER MERKEZİ