Dilek ASLAN

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, ''bin civarında vatandaşımız ishal vakası ile hastanelere gittiyse biz 'bu suyumuzdan değildir, biz bu olayın dışındayız' deme lüksümüz yoktur'' dedi.

Bakırcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent merkezindeki Gülbahar, Portakallık ve İslampaşa mahallelerinde bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinin artması sonucu Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemede, bu şikayetlerin artmasındaki etkenin norovirüs olduğunun tespit edildiğini anımsattı.

Norvirüsün suda tahlil edilerek bulunabilme imkanı olmadığını ifade eden Bakırcı, ''Rize Belediyesi olarak Laboratuar ortamında bunu şu anki imkanlarla tahlil edip bulma imkanımız yok. Vakaların Gülbahar, İslampaşa ve Portakallık mahalleleri olması nedeniyle, bu mahallelere Güneysu'daki su kaynağından su takviye ediyorduk. Klorlama işlemi yapıyorduk. Ancak vaka ortaya çıkınca bu kaynaktan olabileceği düşüncesi ile su pompalamayı bıraktık. Klorlama yöntemi ile çözüm olmayacağını vaka sonrası öğrendik'' diye konuştu.

Hamzabey deposundan 15–20 bin kişiye su ulaştığını kaydeden Bakırcı, şunları söyledi:

''Biz gerekli tedbirleri valiliğimiz ile aldık. Her türlü destek ve tedbiri sağlıyoruz. Vaka tamamen sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Güneysu'dan su numunesi alıp gerekirse yurt dışında tahlil yaptıracağız.''

Virüsün sadece su ile değil, tavla oynarken para alış verişi yaparken bile bulaşabileceğini belirten, Bakırcı, şöyle devam etti:

''Sağlık Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre günlük 150 şikayet var. Aksaray'da buna benzer bir vakada Aksaray nüfusundan fazla kişiye bulaşmıştı. Rize'de korktuğumuz boyutta değil. Ancak, bin civarında vatandaşımız ishal vakası ile hastanelere gittiyse biz bu suyumuzdan değildir, biz bu olayın dışındayız deme lüksümüz yoktur. Bizim birinci önceliğimiz hemşerilerimizin insanların sağlığını esas almaktır.''

Bu mahallelerde binaların üst katlarında su sıkıntısı yaşanabileceğini, bunun için ihale sürecini hemen başlattıklarını sözlerine ekledi.

Editör: HABER MERKEZİ