AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU

HAYIRSEVER İŞADAMI

(Merhum)

Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU 04.06.1924 yılında Çayeli Küçüktaşhane mahallesinde doğdu. 1949'da ticarete başladı. 1957'de İshakoğlu Boya Kimya Sanayi A.Ş.'yi kurdu. Aynı şirketin ve İshakoğlu Boya ve Kimyevi Maddeler Pazarlama A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptı. 1955–1987 tarihleri arasında muhtelif zamanlarda İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitesi başkanlığı ve meclis üyeliklerinde bulunmuştur. İstanbul Eğitim Vakfı, Türkiye Milli Kültür Vakfı, İslam İlimler Vakfı, İş Dünyası Vakfı, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı, Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı, Çayeli Kültür Vakfı, Rize Kültür ve Dayanışma Vakıflarının kurucularından olup uzun süre yönetim kurulu üyeliklerini yapmıştır. 14–15 yaşında memleketinden ayrılan Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU memleket özlemi, memleket hasreti içerisinde olup kendini hayırlarıyla eğitime adamıştır.

        Çayeli Sevdalısı Hayırsever İşadamı Merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU amcamız, 04.06.1924 yılında Çayeli Küçüktaşhane (Komika) Mahallesi’nde doğmuştur.

14–15 yaşlarına kadar çocukluğunu burada geçirmiştir.

Şimdiki konağın bulunduğu yerde önceden nalya (serender) vardı. Ahmet Hamdi İshakoğlu 14–15 yaşlarına kadar bu evin kapılarında oynamış ve çocukluğunu burada yaşamıştır.

AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU’NUN ÇAYELİ’NE KAZANDIRDIĞI ESERLER

1- İSHAKOĞLU DEVLET HASTANESİ - Yapılış Tarihi: 1953

2- İSHAKOĞLU CAMİİ - Yapılış Tarihi: 1992

3- SAĞLIK MESLEK LİSESİ - Yapılış Tarihi: 1993

4- İSHAKOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU - Yapılış Tarihi: 1998

5- DENİZCİLİK MESLEK LİSESİ - Yapılış tarihi: 2004

6- ANADOLU LİSESİ – Yapılış Tarihi: 2008

7- AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU DOĞAL YAŞAM MÜZESİ: 2012

     “Şüphesiz ki sadaka veren (yardım eden) erkeklerle sadaka veren kadınlar ve ALLAH'a güzel bir borç verenler var ya, (verdikleri) onlara kat kat ödenir.  Ayrıca onlara çok değerli bir mükâfat da vardır.” (Hadid Suresi 18ayet)

     'Bir insan öldüğünde amel defteri kapanır. Ancak sadaka-i cariyesi veya ilmi bir eseri ya da kendisine dua eden hayırlı bir evladı olan kimsenin amel defteri kapanmaz”(Riyazu's Salihin Trc.3, 5.)

AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU’NUN ŞECERETİF BİLGİLERİ

         Çayeli Nüfus Müdürlüğü kütüklerinde ve arşivlerinde yapmış olduğum araştırmalarda gördüm ki; Küçüktaşhane Mahallesi, cilt 9, hane 46, 1 birey sırada bulunan Faik soyadı kanunundan önce vefat etmiştir. 01.07.1890 yılında Çayeli’nde doğan Faik, SARIKAMIŞ GAİBİ’dir. Babası Mustafa, annesi Hadice’dir. Hadice’nin babası Mustafa, annesi Şuşu’dur. 01.07.1874’te doğan Hadice, 22.07.1947’de vefat etmiştir. Faik’in 1306 olan doğum tarihi 584 ilave edilerek miladiye çevrilmiştir. Faik’in eşi Firdevs ERGİN, Şaban ve Hatice’den 01.07.1896 da Çayeli’nde doğmuştur. Faik’in Şevki adında bir oğlu vardır.

Faik’in Kardeşleri

1- ÖMER… D.T 01.07.1894’te Çayeli’nde doğan Ömer de SARIKMIŞ GAİBİ’dir. 1310 olan doğum tarihi 584 ilave edilerek miladiye çevrilmiştir.

2- Behzat İSHAKOĞLU… D.T: 01.07.1897’de Çayeli’nde doğan Behzat’ın babasının adı Mustafa, annesinin adı Hadice’dir. Behzat İSHAKOĞLU 19.11.1973’te vefat etmiştir.

Behzat İshakoğlu’nun Eşi

Rukiye İSHAKOĞLU (Baba adı SABİT, anne adı AYİŞE’dir. 01.07.1901’de Çayeli’nde doğan Rukiye 14.02.1980 yılında vefat etmiştir.

Behzat İshakoğlu’nun Çocukları

1- Mustafa Asım İSHAKOĞLU

2- Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU

3- Ali İhsan İSHAKOĞLU

4- Münevver İSHAKOĞLU

5- Abdurrahman Naci İSHAKOĞLU

6- Fatma İSHAKOĞLU

7- Nuran İSHAKOĞLU

8- Temel İSHAKOĞLU

AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU

Baba adı BEHZAT, anne adı Rukiye’dir. 04.06.1924’te Çayeli’nde doğmuştur. ÇAYELİ Küçüktaşhane Mah. (Komika) nüfusuna kayıtlıdır. Çayeli Nüfus Müdürlüğü nüfus kütüğü cilt 9, hane 46, birey sıra 11’de kayıtlıdır. 11.02.1947 yılında Süleyman dayısının kızıyla evlenen Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU üç çocuk babasıdır. 03.01.2006 yılında vefat etmiştir. 4.6.1340 olan doğum tarihi 584 ilave edilerek miladiye çevrilmiştir.

Not: İst. Asl. Hk.18.03.1952 Gün ve 1952–318 kanunuyla soyadı tashih olundu. Kayıt düzeltme ile soyadı ERGİN iken İSHAKOĞLU olmuştur. Amerikan Hastanesinin 2056 sayı ve 03.01.2006 tarihli ölüm bildirimi ile ölümü kütüğüne işlenmiştir.

EŞİ: Cemile Nurzan İSHAKOĞLU: 01.08.1931 yılında İSTANBUL’da doğmuştur. Babası Süleyman, annesi Rezan’dır. Halen sağ olan Cemile Nurzan İSHAKOĞLU’na hayırlı ve uzun ömürler niyaz ediyorum.

AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU’NUN ÇOCUKLARI

1- Mustafa Metin İSHAKOĞLU

2- Faruk İhsan İSHAKOĞLU

3- Ayşe Yasemin İSHAKOĞLU

Merhum Ahmet Hamdi İshakoğlu’nun Çayeli’ndeki Gençlik Arkadaşlarından Bazıları

Şerafettin SARI, Ahmet YAMAN, Mahmut YAMANOĞLU, Ömer TAŞAN, Yunus BAYRAMÇAVUŞ, Mehmet Ali SARIOĞLU, İsmail AHMETOĞLU, Ali Fuat ALBAYRAK, Kemal SARIOĞLU, Hasan SARIOĞLU, Hakkı BAYRAKTAR…

Vefatından Önce Çayeli’ne Geldiğinde, Sohbet Ettiği Yakın Arkadaşlarından Bazıları

1- Sabri ÖZTÜRK

2- Cevdet GÜLER

3- Bahri SARIOĞLU

4- İbrahim USTA

5- İsmail AHMETOĞLU

6- Ali Fuat ALBAYAK

        Not: Merhum Hacı Ahmet Hamdi İshakoğlu’yu; akrabaları, komşuları ve arkadaşları, onun hayırlı hizmetleriyle ve rahmetle anıyorlar. Ondan razı ve memnun olduklarını söylüyorlar.

MERHUM AHMET HAMDİ İSHAKOĞLU HAKKINDA;

Cevdet Güler (Küçüktaşhane Mahallesinde Mukim. 1930 Doğumlu) Anlatıyor: 13 Haziran 2011 pazartesi günü saat 17.00 de, yöresel sanatçımız Mustafa SIRTLI’yı (Müşahid) olarak yanıma aldım ve Küçüktaşhane mahallesine çıktık. Orada mukim bulunan Küçüktaşhane Mahallesi (Komika)’daki 01 Temmuz 1930 doğumlu, Kadir ve Hamide’den olma Cevdet Güler dayının evine gittik.        

Kendisine, Merhum Hacı Ahmet Hamdi İshakoğlu amcamızı bize anlatır mısın? Dediğimde, tebessümle Merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU amcamız hakkında şunları anlattı;

          “Benim onu tanıdığım zamanlar, İstanbul’daki Süleyman İSHAKOĞLU dayısının kızıyla evlendiği zamanlardır. Ağabeyi Mustafa ile beraber yaklaşık 30 yıl önce köye geldiler ve hep beraber Kanlıdere’de alabalık tuttuk. Poşi ile tuttuğumuz alabalıkları orada tavada kızartarak muhabbetle yedik.”

“Merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU çok ikramcı bir adamdı. Çok muhterem bir zat idi. Her gelişinde çocuklara Tespih, Kur’an, Takke, Seccade, kalem ve şeker getirirdi.”  “O, nur yüzlü bir adam idi.”

“Camide okuyan çocuklara bu hediyeleri kendisi dağıtırdı. Benim İmam-Hatip lisesinde okuyan kızıma da çok kaliteli basılmış bir Kur’an hediye etmiştir”. Hediye vermeyi çok severdi. İkramda bulunmayı çok severdi. Mutlaka üzerinde ve ceplerinde çocuklara verecek bir şeyleri olurdu.”

“Yine İstanbul’dan geldiği bir gün bir hastayı (Süleyman dayıyı) ziyarete gidecekti. Bizi topladı, hediyelerini aldı ve öyle hasta ziyaretine gittik.”

“Merhum Hacı Ahmet Hamdi İshakoğlu çok sakin birisi idi.  “Herkesten başka bir hali vardı. İyiliklerden taraf idi. Bana derdi ki; “Yahu Cevdet! İstanbul’a geliyorsun da bana neden uğramıyorsun?”

 “Çocukluğunu 14–15 yaşlarına kadar burada yaşadı. Konağın yanındaki taş ev dayısının evidir.”

          “Çocukları çok severdi. Onların başlarını okşardı. Hediyeleri bizzat kendisi dağıtırdı. Çocuklarla sohbet ederdi. Erkek çocuklara takke verirdi. Şeker ve çikolata dağıtırdı. Çocuklara bol bol harçlık verirdi. Çocuklar ona “Ahmet Amca” diye hitap ederlerdi.”

          “Tarihi eserlere çok büyük ilgisi vardı. En son düşüncesi; Çayeli’ne bir tarihi müze yapılması için dönemin mülkiye amirleri ile görüşmeleri oldu. Yapacak olduğu müzede denizden motorla su basarak çalışacak olan bir değirmen yapmayı tasarlıyordu.”

 “Köyün havasını ve suyunu çok severdi.”

“Şimdiki konağın yerinde eski (nayla) vardı. Onu yıkarak Küçüktaşhane Mahallesindeki şimdiki İshakoğlu Konağını yaptırdı. Ayrıca Mahallemizdeki çay alım evinin üzerindeki lojmanın yapılmasına yardımcı oldu. Küçüktaşhane mahallesi (Komika) Camii’nin üzerini de kendi fabrikasında imal edilen özel bir kiremitle kaplattırdı.

          “Meyve dikmeyi ve yemeği çok severdi. Çaparı ile balık tutardı. İstanbul’dan her geldiğinde dağlara çıkardı. Özellikle Kuspa’ya çıkardı. Mahallemizin fakir ve yardıma muhtaç olanlarına yardım ederdi. Sessiz, sakin bir adamdı. Ama güzel yüzlü birisiydi. Bize sürekli “Fidan dikin, meyve dikin ve çok çalışın” diye telkin ederdi.”

          “Şu anda Reşit Şişman onun arazisine bakıyor, Çayını yapıyor ve malını bekliyor. Arazisi oldukça geniştir.”

“Babası disiplinli bir adam idi.”

          “Merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU’nun oğlu Faruk İhsan Bey, Küçüktaşhane Mahallesindeki Konakta iken, üç sene önce Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN bir açılış için Çayeli’nde idi. Bunu haber alan Başbakanımız yanındakilerle birlikte Küçüktaşhane mahallesindeki Konağa gelerek Faruk İhsan Beyi ziyaret etmiştir.” *Konuşma Kayıt: Adem İmdat KESİCİ

Rıfat Avcı (Küçüktaşhane Mahallesi (Komika) Camii İmam-Hatibi) Anlatıyor:

Küçüktaşhane mahallesi (Komika) Camii İmam-Hatibi, Esat ve Emine’den olma, 01.09.1964 doğumlu Rıfat AVCI (HOCA) ile yaptığım Röportajda, kendisi Merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU Hakkında şunları anlattı;

“Merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU amca, her yıl Haziran ve Temmuz aylarında, belirli bir müddet mahallede bulunan baba evine gelirdi. 10–15 gün kadar dinlenirdi. Mahallede bulunduğu süre içerisinde, 5 vakit Camimize gelir ve namazlarını cemaatle kılardı. Mahallemizdeki komşularıyla beraber geçmiş dönemde yaşamış oldukları anlamlı hatıralarını anlatırdı.” 

“Mahallede sağ olan akraba, komşu, arkadaşları ve dostlarının hal ve hatırlarını sorar ve selamlaşmayı sürdürürdü. Yaz mevsiminde kendisi Mahallemize geldiğinde Camimizde bulunan cemaate hediyeler getirir ve dağıtırdı.”

          “Camimizde okumakta olan çocuklarımıza hediyelerini teker teker kendisi dağıtırdı. Çocuklara kimin nesi olduklarını sorduğu andan itibaren hafızasını kullanarak birçoğunun babasını veya dedesini çıkartırdı. Çocukların daha fazla okumalarını, çalışmalarını ve kendilerini yetiştirmelerini telkin ederdi. “Cemaatimizle sohbet esnasında ticaret ruhunu kullanarak, nasıl ticaret yapılacağı konusunda mahallemiz halkına fikir beyanında bulunurdu. Yapılması gereken işlerde komşularını teşvik ederek yardımcı olacağını beyan ederdi.

          Ömrünü çalışmakla, ticaretle, küçük yaştan beri ibadet ve hayır kurumlarına yardım ile geçiren merhum Hacı Ahmet Hamdi İSHAKOĞLU Amcamız yardım yapmayı çok severdi.”

“Genelde mahallemize Haziran ve Temmuz aylarında eşiyle birlikte gelir ve 10 –15 gün kalır ve tekrar İstanbul’a dönerdi. Mahallemizden tekrar İstanbul’a dönecek olduğu zamanlarda cemaate bildirir ve teker teker vedalaşıp helalleşerek dönerdi.

Vefatından bir yıl önce mahallemizde, kendisine mahsus bir konak yaptırmayı düşündü ve karkas haline getirdi. Fakat gelip içinde kalmak kendisine nasıp olmadı.”

“Genelde evinden işine, işinden evine gitmeyi prensip edinmiştir. Hiçbir zaman hayali yatırım yapmamıştır. Her yönüyle tasarruf yapan, israfı sevmeyen biriydi. Zamanını boşa geçirmemiştir. Şan ve şöhret peşinde koşmamıştır. Gurur ve kibirden uzaktı. Tevazu sahibi idi. Zararlı olan hiçbir işe girmezdi.” Şu anda 13.06.2011 Pazartesi, mahallemizdeki konağında hiç kimse yoktur.

Onu Yakından Tanıyanlar;

“Ahmet Hamdi İshakoğlu’nun kendisine harcama yapacağı zaman çok cimri, hatta on senelik elbiseyi giyen, hiçbir zaman son model bir arabaya binmeyen, ama hayırseverlik söz konusu olduğunda da, kendi imkânları yetmese bile dışarıdan destekler bularak o işin adımını atan biri olduğunu anlatıyor bugün. Ve çevresindekilere göre sadece cebi ile değil kafası ile de hem Türkiye, hem de memleketi için fikir üretmekten geri durmayan biriydi o.” dediler. “Asla gururlu ve kibirli birisi değildi. Hiç kalp kırmazdı. İnsanları incitmek istemezdi. Oldukça mütevazı birisi idi. Namazlarına dikkat ederdi. Küçüktaşhane mahallesine geldiğinde her gün camiye gider ve namazlarını cemaatle kılmaya çalışırdı. Çalışmayı teşvik ederdi. “Ağaç dikin, boş durmayın” derdi. İbadet zamanı gelince, ibadetini en güzel şekilde yapar, namazını zamanında kılardı. Diğer zamanlarda ise yapacağı işleri planlardı.”

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Faruk İhsan İshakoğlu ile Ayşe Yasemin İshakoğlu

Allah Rahmet Eylesin

DERELER AKAR GİDER,

TAŞLARI YIKAR GİDER…

BU DÜNYA BİR PENCERE,

HER GELEN BAKAR GİDER…

 

BU DÜNYADAN AHİRETE

BİRER BİRER AKACAĞIZ…

SİYAH-BEYAZ YA DA RENKLİ

RESİMLERDEN BAKACAĞIZ…

MEKÂNI CENNET OLSUN

SENİ ANDIM AHMET AMCA

Bugün yine Çayeli’nde;

Seni andım Ahmet Amca…

Hizmetlerini görünce;

Duygulandım, Ahmet Amca…

 

Hayır, yaptın hepimize,

Minnettar kalmışız size,

Hayatın örnektir bize;

Ben anladım, Ahmet Amca…

 

Çeşmenden su içiyoruz,

Sana dua biçiyoruz,

Okulundan geçiyoruz,

Adım adım, Ahmet Amca…

 

Yaşınla kemale erdin,

Bize nice eser verdin,

“Çalışın, üretin” derdin;

Hep inandım, Ahmet Amca…

 

Hastalandım, şifa buldum,

İbadetle huzur doldum,

Yaptığına hayran oldum,

Hatırladım, Ahmet Amca…

 

Sevgi dolu güzel insan,

Rahmet alıyorsun her an,

Cennet olsun sana mekân,

Unutmadım, Ahmet Amca...

Şair: Adem İmdat KESİCİ

 

ARAŞTIRAN VE YAZAN: ADEM İMDAT KESİCİ

____________________________________

1- Çayeli Nüfus Müdürlüğü Arşivi

2- Mapavri’den Çayeli’ne 1461-2013 Tarihi ve Kültürel Araştırma, Adem İmdat Kesici

3- Tarihi Olaylar ve Halk Edebiyatıyla Çayeli, Adem İmdat Kesici

4- Kabristan Fotoğrafı, Adem İmdat Kesici

5-Başbakan’ın Teşekkür Metni, Kum Saati Dergisi

6- Cevdet Güler ve Rıfat Avcı (Röportaj) Adem İmdat Kesici

 

 

Editör: HABER MERKEZİ