Arhavi’nin Başköy Camlıca Mahallesinde 102 yaşındaki çay üreticisi Hafize Bulum, çay hasadı için çalıştıracak işçiyi tarlasına sokmayınca iş başa düştü diyerek çay hasadına başladı. Gençlere taş çıkartan Hafize nine çay bahçesinde tek başına çalışıyor..

Bu yıl pandemi nedeni ile özellikle çay üreticisinin hasat mevsiminde sıkıntı çekmesi, ülkenin gündemindeki en önemli sorunların başında yer alıyor.. Hükümetin çay üreticisine kolaylık sağlamasına rağmen bazı üreticiler pandemi korkusundan bahçesine işçi almıyor.

Bunlardan biri de Arhavi’nin Başköy, Çamlıca Mahallesindeki 102 yaşındaki Hafize Bulum. Hafize nine tam 102 yaşında ve bu yıl tarlaya indi. Çay bahçesinde hasada başladı. Üç çocuğu ile çay bahçesinde kesim işine başlayan Hafize Nine gençlere de taş çıkarttı.

Her gün çay bahçesine inen  Hafize Nine’nin 2 oğlu, 1 kızı.. 7 tornu var. 7 tornunun da 11 çocuğu bulunuyor. Çay hasadından sonra torunlarının çocuklarına da bakan Hafize Nine, 102 yaşında olmanın sırrını da şöyle açıkladı. “Tarlada çalışmak. Doğal beslenmek. Stres yapmamak. Temiz hava ve köyde yaşamak..”

Hafize Nine, Covid-19 olayı başladığından bu yana da köyünde yaşıyor ve hiç maskede takmıyor. Hafize Nine, burada bu doğada kendi deyimi ile o mikrop yaşamaz diyor. Pandemi ile ilgili tek koruma yöntemi tanımadığı kişilerle konuşmamak onlardan uzak durmak. O nedenle çay hasadı için işçi tutmadığını da söylüyor. Çayı kendi topladığını torun ve çocuklarının ise alım yerine teslim ettiğini de ifade etti..

Hafize Nine, ÇAYKUR’un alımlarla ilgili uygulamasını da eleştirdi.. Bizi özel sektörü mahküm kılıyorlar derken bir şeyi de hatırlatmayı unutmadı. “Ben inanıyorum ki, bundan Cumhurbaşkanımızın haberi yok.. O da çay üreticisi öyle olsa bu işe çözüm bulurdu..”



 

Editör: HABER MERKEZİ