Rize İl Telekom Müdürü Rüstem Koçal, yaptığı açıklamada, internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte suç içerikli film, fotoğraf, metin, mesaj ve yorum yazma gibi iletişim platformlarının da arttığını belirtti. Koçal, internet hatlarını başkalarıyla paylaşan müşterilerimiz, hattını ortak kullandıkları insanların internetteki davranışlarını takip edemeyeceğini ve bu durumda doğabilecek her türlü hukuksal problemlerin muhatabının bizzat kendilerinin olacağını ifade etmiştir.

Koçal, İnternet üzerinden işlenen siber suçlarda son yıllarda büyük oranda artış olmuş, bir çok olay  Mahkemelerde dava konusu olmuştur. Ortak olarak kullanılan internette   internet aboneliği kimin adına ise, sözleşmeyi kim imzalamışsa, hukuken de  o kişinin sorumlu olacağını ifade etmiştir.

Tesis adresi dışındaki mekanlarda daire, dükkan, lojman, site, iş hanı özel yada tüzel kişilere ait farklı binalarda kablolu olarak HUB veya switch ile  internetin paylaşımlı kullanılması ADSL sözleşmesini imzalayan müşteri açısından birçok hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizde internet üzerinden işlenen suçlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılmış ve ağır cezai müeyyideler uygulanmaya konularak internet kullanıcılarının ve toplumun maruz kalabileceği bilişim suçlarına karşı korunması amaçlanmıştır.

Bu tür suçların hangi abone üzerinden, hangi tarih ve hangi saatte işlendiği teknik olarak tespit edilebilmektedir. Bu nedenle müşterilerimizin ADSL hatlarını kesinlikle ortak kullanmamaları gerekmektedir. Müşterek ADSL kullanan müşterilerimiz, hesaplar arası usulsüz para transferi gibi mali suçlar, internet ortamında gönderilen küfür içerikli mesajlar, terör eylemleri, hakaret gibi adli suçlar, spam, fikri ve sınai hak ihlalleri gibi diğer bilişim suçları ile karşı karşıya kalabilecekleri gibi, hız düşüklüğü gibi internet erişim problemleri de yaşayabilecektir.

Rize Genelinde 30.000 civarında internet kullanıcısı olduğunu, hane sayısına göre İzmit - Mersin arasında çekilecek çizginin doğusunda yer alan yaklaşık 60 İl arasında Rize’nin birinci olduğunu ifade eden Koçal, yine İlimizde 2-3 bin civarında kaçak kullanım olduğunu tespit ettiklerini ifade etmiştir.  Kaçak kullanım olan müşterilere öncelikle bir bilgilendirme yazısı göndereceklerini, daha sonra kaçak kullanmaya devam edenler için ise işlem başlatacaklarını ifade etmiştir.

Koçal; ADSL hizmeti alan yerleşim yerlerinde tespit çalışmalarında, özellikle apartman, site ya da iş mekanlarında ortak kullanım olduğunu, oysa bu tip site ve lojmanlara özel, site aboneliği, apartman aboneliği gibi uygun şartlarda fiyat çözümlerinin olduğunu, müşterilerimizin Müdürlüğümüze başvurmaları durumunda uygun fiyatlarla apartmana ve siteye özel abonelik yapabileceklerini ifade etmiştir. Burada aylık ücret bireysel abonelik ücretinin altında olacağı ve ortak kullanımdan doğan olumsuz sonuçların ise ortaya çıkmayacağını vurguladı.

Editör: HABER MERKEZİ