SEO uzmanı olmak için gereken yetenekler ve donanımlara geçmeden önce SEO'nun kısaca tanımını yapalım.
SEO'nun açılımı "search engine optimization" Türkçe'de "arama motoru optimizasyonu" olarak geçiyor. Site sahipleri ve markalar internet dünyasındaki arama motorlarında (Google, Bing, Yandex) daha fazla görünür olmak, daha fazla trafik almak, daha fazla kullanıcıya erişmek için optimizasyonlar yapar ve strateji geliştirirler. Bu optimizasyonlar ve stratejiler arama motorlarının kullandıkları sıralama sinyallerine göre kurgulanır.


Arama motorları dünyasında Türkiye genelinde Google, %80 oranla en fazla kullanılan arama motoru. Bu nedenle SEO stratejileri daha çok Google üzerine kurgulanır.

Google sonuçları 3’e ayrılır; ücretli reklam sonuçları, organik sonuçlar ve widgetlar (haritalar, biyografiler, snippetler)

Ücretli reklam alanında sıralama almak için Google’a ücret ödemeniz gerekmektedir. Google her kullanıcıya belirli bir ücret karşılığında sitenizi veya reklamlarını gösterir. Bu alanda görünür olmak isteyen siteler ve markalar Google Ads aracılığı ile çalışmalarını yönetebiliyor.

Google’a ücret ödemeden aramalarda sıralama alınabilir. Sitelerin ücretsiz listelendiği bu alanda Google, aramalar ile ilgili en yetkin, otoriter ve bilgiyi veren siteleri seçer ve listeler. SEO, sitenin Google gözünde ki yetkinliğini, güvenilirliğini ve otoritesini yükselterek arama sonuçlarında doğal yollardan görünür olmayı ve daha fazla trafik/dönüşümü hedefler.

SEO uzmanının görevleri nelerdir?

SEO uzmanları ayrıntılı veri analizleri ve geliştirdikleri stratejilerle arama motorları için siteleri optimize etmeye çalışır. SEO uzmanının amacı, sitenin Google veya diğer arama motorlarında daha fazla görünür olması ve sonuçlardaki sıralamalarını iyileştirmektir.

SEO uzmanlarının çoğu kariyerlerini inşaa ederken SEO uzmanı olacağım olarak başlamaz. Bazıları tamamen tesadüfen başlar. Google ve marketing ile ilgili olanlar SEO'yu kendileri keşfedebilir ve kendi testleri ile SEO dinamiklerini anlayabilir.

Bulunduğumuz çağda en önemli eğitimin kendi kendine eğitimin olduğunu söyleyebiliriz. Üniversiteler, online kurslar öğrenmeyi kolaştırsada her şeyi öğretemez, sadece kendi kendinize öğrenmeniz için ilham verebilirler. SEO uzmanı olmanın ilk şartı istemek ve kendi kendine öğrenebilmek.

Dijital pazarlama dersleri son 2 yıldır üniversitelerde verilmeye başlandığından, SEO eğitimleri henüz üniversitelerde verilmiyor.

9 Adımda SEO nasıl öğrenilir?

1- Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenin

SEO'nun ilk adımı arama motorları hakkında bilgi edinmektir. Arama motorları sonuçları sıralarken çok sayıda makine öğrenimi, algoritma ve veri sinyalleri vardır. Bu nedenle Google'ın nasıl çalıştığını öğrenmek ve anlamak için zaman ayırmalısınız. Google’ın SEO başlangıç kılavuzu ile başlayabilirsiniz.

2- SEO için içerik üretmeyi öğrenin

İçerik SEO'nun en önemli kısımlarından. Çünkü internette aramaların gerçekleşmesinin tek nedeni içeriktir. Bu nedenle içerik yazmayı, kullanıcıya içeriği tüketmeyi, kullanıcıya aradığını vermeyi, LSI kullanma gibi becerilerinizi geliştirmelisiniz.

3- Google araçlarını kullanmayı öğrenin

Google Analytics ve Google Search Console araçlarını tam yetkinlikle kullanmayı öğrenin. Google bu iki aracı ile SEO ve tüm dijital pazarlama faaliyetlerinde veriler sunar. Bu araçları kullanmayı öğrenerek verileri anlamlandırabilir SEO geliştirmeleri yapabilirsiniz.

4- HTML ve CSS öğrenin

HTML ve CSS arama motoru botlarının taradığı en çok tercih edilen dillerden. İyi bir SEO uzmanı olmak istiyorsanız teknik becerilerinizin olması şart. Teknik tarafta başlangıç olarak html ve css'i öğrenebilirsiniz.

5- Anahtar kelime araştırmasını öğrenin

Anahtar kelimeler içeriği kullanıcılarla buluşturan önemli kısımdır. Anahtar kelime araştırması iyi yapıldığı taktirde, daha fazla kullanıcıya ulaşılabilir. Çünkü kullanıcıların yaptığı aramaları ve neyi merak ettiklerini bilirseniz içeriklerinizde bu bilgilere yer vermeniz kullanıcıları ve Google'ı memnun edecektir.

6- Dijital pazarlamanın temellerini kavrayın

SEO tüm dijital pazarlamanın sadece bir parçası. Dijital pazarlama Google reklamları, Facebook-İnstagram reklamları, Mail pazarlama gibi bir çok dijital pazarlama türünü içerir. Dijital pazarlamaya bütün olarak bakılabildiğinde SEO tarafta daha iyi stratejiler geliştirilebilir.

7- Güncellemeleri takip edin ve kendinizi güncel tutun

SEO'yu öğrenmenin en önemli kuralı okumak. SEO' dünyası çok geniş olduğundan algoritmalar, içerikler, backlinkler gibi derinlemesine konularda yüz binlerce içerik ve bilgi kaynağı var. Okumayı hiç bırakmamalı ve SEO dünyasını sürekli takip etmelisiniz.

8 - Pratik yapın ve eğitim alın

Okudukça edindiğiniz bilgileri SEO kurslarında pratiğe döküp kalıcı şekilde öğrenebilir veya edindiğiniz bilgileri kendi sitenizde test edebilirsiniz. SEO bir aracı sürmek gibi, ne kadar çok pratik yaparsanız okadar iyi bir iş çıkartırsınız. SEO uzmanı olup müşterilerinize uygulayacağınız stratejileri daha önce tecrübe etmiş olmalısınız.

9- Örnek caseleri ve başarı hikayelerini inceleyin

SEO çalışmalarında başarıya ulaşmış birçok marka ve site mevcut. Google’da ufak bir arama ile SEO tarafta başarıya ulaşmış sitelerin SEO için neler yaptıklarını, nelere önem verdiklerini, neleri geliştirdiklerini bulabilirsiniz. Başarı hikayelerini inceleyerek değerli gördüğünüz kısımları kendi SEO stratejinizde değerlendirebilirsiniz.

İyi bir SEO uzmanı olmak için gerekenler;

  • Arama motorlarının nasıl çalıştığını ve amacını anlamaya çalışın.
  • Teknik becerilerinizi geliştirin. (html, css, js, python)
  • Ücretli ücretsiz SEO konferanslarına katılın.
  • İngilizce öğrenin
  • Google'ın siteyi ve içeriği nasıl taradığını, kendi dizinine nasıl eklediğini anlayın.
  • Arama motorlarının siteye neye göre değer verdiğini anlamaya çalışın.
  • SEO stratejilerini ve taktiklerini uygulamadan önce test edin.
  • Globalde yayınlanan SEO içeriklerini, tweetlerini ve algoritma güncellemelerini sürekli takip edin.
  • SEO araçlarından herhangi birini tam yetkinlikle kullanın.
  • Sektör ve rakip analizini kusursuz yapın.
  • Verileri kullanabilme, okuyabilme ve anlamlandırabilme yeteneklerine sahip olun.
  • SEO bilgilerinizi kişisel sitelerinizde deneyin test edin.

SEO uzmanlarının çoğu daha önceki kariyerlerinde içerik üreticiliği, yazarlık yapmış kişiler veya SEO uzmanları ile çalışan, kendi siteleri için testler yapan yazılımcılardır. İçerikten gelen SEO uzmanları teknik yetkinliklere ihtiyaç duyduğundan, yazılımdan gelenlerin de içerik tarafta tecrübeye ihtiyacı olacak.

Editör: HABER MERKEZİ