Şehirler arası yolcu otobüslerinde, kapalı devre müzik ve TV yayınından sonra koltuklara monte edilen ekranlarda, dijital ve interaktif kanalları izleme, DVD yayını ve internete bağlanma imkanı sunuluyor.

Alınan bilgiye göre, şehirler arası yolcu taşıyan firmalar arasındaki rekabet ve Avrupa standartlarını yakalama adına yapılan yenilikler dikkati çekmeye başladı.

Firmalar, her geçen yıl farklı yeniliklerle donattığı otobüslerde daha rahat yolculuk yapma imkanı sunarken, son zamanlardaki teknolojik yatırımlarla da müşteri çekmeye çalışıyor.

Yıllar önce otobüslerde sigara içilen yolculukların çok gerisinde kalınılırken, Türkiye'nin farklı bölgeleri ve illerinde hizmet veren firmalara ait araçlarda kapalı müzik ve TV yayını ile yiyecek ve içecek ikramı yapılıyor. Otobüslerde, koltuklara yerleştirilmeye başlanan ekranlarla da çağı yakalamak adına önemli adım atılıyor.

Otobüs firmalarına bu imkanı sağlayan bir şirketin yetkilisi Fuat Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yolcu otobüslerinde kapalı devre müzik ve TV yayınından sonra koltuklara monte edilen ekranlarla, dijital ve interaktif kanalları izleme, DVD yayını ve internete bağlanma imkanı sunulduğunu söyledi.

Aynı sistemde, otobüsün önüne yerleştirilen kamera ile yolculara yol görüntüsü aktarılırken, duraklara varış, yolculuk süresi ve hız limitine ilişkin bilgiler verildiğini belirten Çağlar, 128 farklı bilgisayar oyunu yüklenen sistemin, yolculuğu daha keyifli hale getirdiğini ifade etti.

Çağlar, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle, 1 Temmuzdan itibaren şehirler arası otobüslere kapalı devre yayın yapan müzik ve video sistemi zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Otobüs firmalarının bu uygulamaya yönelik taleplerine cevap vermeye çalışırken, yine bazı firmaların yolculuk kalitesini yükselterek doluluk oranını artırmak amacıyla teknolojik taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Birçok firmanın 60'a yakın otobüsünün koltuklarına TV izleme, internete bağlanma ve bilgisayar oyunları oynanabilecek 70 bin saat çalışma ömrüne sahip ekranlar yerleştirdik. Bu konuda talepler ise her geçen gün artıyor. Sadece uçak ve otobüsler için üretilen bu özel ekranların aynı zamanda kırılma ve çizilme riski bulunmuyor, görüntü net şekilde izleyene aktarılıyor. Söz konusu sistem aynı zamanda otobüsle uyum sağlaması adına 24 volt elektrikle çalışabiliyor.''

-TÜRKİYE'DE OTOBÜS İŞLETMECİLİĞİ-

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da Türkiye'de otobüs yolculuğunun yakın bir zamanda çok daha keyifli duruma geleceğini söyledi.

Dünyada otobüs işletmeciliğini en iyi yapan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yıldırım, firmaların, daha güvenilir ve konforlu yolculuk imkanı sağlamak adına teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanmayı ihmal etmediğini bildirdi.

Yıldırım, bazı otobüslere teknolojik sistemin kurulduğunu ifade ederek, ''Sistem yolcularımız tarafından çok büyük ilgi gördü. Bu nedenle koltukları ekranlı araç sayısını hızla artıracağız. İnsanların kendileriyle baş başa kaldıkları en önemli zaman dilimi olan otobüs yolculuğu sırasında yayınlanan futbol maçları ve diğer bazı programların canlı olarak izlenmesi, sistemin önemini ortaya koyuyor'' diye konuştu. (habertürk)


Editör: HABER MERKEZİ