İnternet devi Google, karşılığında tek sent ödemeden, Amerikan gazetelerinin haberlerine link verip, bir de üstüne reklamdan para kazandığı için medya kuruluşlarının yoğun eleştirisine hedef oluyor. Google ise web trafiğini bu gazetelere yöndendirerek “bedava hizmet” verdiğini iddia ediyor. Ancak baskı maliyetleri artarken, tirajları düşen gazeteler, Google’un bu iddiasını kabul etmiyor ve internet içeriğini ücretlendirmenin yollarını arıyor. Son olarak Rupert Murdoch’un sahibi olduğu News Corp.’un, New York Times, Washington Post ve Los Angeles Times gibi gazetelerle, internet haberlerini ücretlendirmek üzere ortak bir konsorsiyum kurmak için görüşmeler yürüttüğü biliniyor.

BÜYÜK SÜRPRİZ
İşte bu ortamda Google da devreye giriyor ve internet üzerinden yayınlanan gazeteleri okuyanların, gazetelere ödeme yapmasını sağlayacak bir sistem üzerinde çalışmaya başlıyor. Merkezi ABD’nin Harvard Üniversitesi kampusunda bulunan Nieman Journalism Lab kuruluşunun açıklamasına göre, ABD Gazeteler Birliği’nin (NAA) böyle bir ödeme sisteminin yapılabileceği konusunda bilgilendirilmesinden sonra Google, NAA’ya planını sundu. Bu olay sürpriz olarak değerlendirildi. Google, reklamın hâlâ basın kuruluşlarının en önemli gelir kaynağı olduğunu, ancak internet kullanıcılarının gazetelere ödeyeceği ücretin de “yabana atılmayacağını” belirtti. Plana göre, uygulamanın bir yıl içinde başlaması öngörülüyor.

SANAL DAĞITIM
Gazetelerin internet içeriğini ücretlendirmek üzere plan hazırlayan Google, yayıncılar için e-ticarat platformu oluşturabileceğini, Apple’ın online müzik indirme ortamı iTunes kanalıyla plak şirketleriyle kazancı paylaşması gibi, Google’un da gazetelerle birlikte kazancı paylaşabileceğini söylüyor. Bu durumda Google, bir anlamda online haberlerin sanal dağıtımcısı haline geliyor.

 

Editör: HABER MERKEZİ