We Are Social raporuna göre salgın döneminde aktif sosyal medya kullanıcı sayısında ciddi oranda artış görüldü. Rapora göre yıl içinde 304 milyon yeni kullanıcının sosyal medya platformlarına katıldığı tahmin ediliyor. Sosyal medya kullanımındaki bu artışın streaming dünyasındaki yankıları ise günden güne değişiyor. Sosyal medyada yapılan canlı yayınlar, önceleri habercilik, müzik, eğlence gibi alanlarda yoğun olarak kullanılıyordu. Bugün ise hemen her alanda ve konuda canlı yayınlar gerçekleştiriliyor. Akademisyeninden modacısına, müzisyeninden yazarına kadar bugünlerde herkes yayında. Bireysel hesaplarla birlikte işletme hesapları da canlı yayınlar yaparak tüketicilerine seslenebiliyor. Bu süreçte ‘’Ben de evden yayın yapmak istiyorum!’’ diyenlere, hızlı başlangıç tüyoları veriyoruz.

Instagram’da canlı yayın yapmak

Mobil canlı yayını denildiğinde akla gelen ilk uygulamalardan biri Instagram. Genelde markalar yeni ürünlerini, sanatçılar yeni çalışmalarını takipçileriyle paylaşırken bu mecrayı kullanır.

Instagram’da canlı yayın yapmanın yolunu adım adım aktarıyoruz:

 -Instagram uygulamasını açın ve ekranı sağa kaydırın.

 -Çıkan ekranın alt bölmesini sağa doğru kaydırarak ‘’Canlı’’ kısmına gelin ve ekranın ortasındaki butona dokunun.

 -Yayın maksimum 1 saat sürer ve yayına girdiğinizde takipçilerinize bildirim mesajı gelir.

Canlı yayınınızı bitirdikten sonra hikayenizde paylaşarak, kaçıran takipçilerinizin 24 saatlik zaman içerisinde izlemesini sağlayabilirsiniz. Canlı yayınınızı telefona kaydetmek için ise yayınızı sona erdirdikten sonra sağ üst bölmede çıkan ‘’kaydet’’ seçeneğine tıklayın. Yayınınız cihazınıza kaydedilecektir. 

-Canlı yayınlarınıza gelen yorumları kapatmak istiyorsanız uygulamadaki Hikâyeler kısmına girin ve üç nokta simgesine tıklayın. Ardından çıkan pencerenin alt kısmına inerek ‘’yorum yapmayı kapat’’ özelliğini seçin. Bu pencerede diğer yorum ayarlarını da kontrol edebilirsiniz.

- Canlı yayınınıza bir kişi daha almanız da mümkündür. Bunun için canlı yayın sekmesine girdikten sonra alt bölmedeki ikili emojiye tıklayın. Ardından önünüze çıkan ‘’Şu kişiyle canlı yayına geç’’ menüsünden canlı yayınınızı izleyen bir arkadaşınızı davet edebilirsiniz. Arkadaşınız davetinizi kabul ettiği zaman iki kişilik canlı yayını başlatmış olursunuz.

Instagram canlı yayını için genel tavsiyeler

Kullanacağınız ışığın kameranın arkasında yer almasına dikkat edin.

-Canlı yayınlar için kameranın konumlandırılması da önemlidir. Eğer aktüel bir çekim tercih ediyorsanız, kamerada kendinizi gösterirken arada sırada ‘’konunuzu’’ da özetleyen çevre çekimleri yapabilirsiniz. Böylece dinamik, izleyicileriniz için ilgi çekici bir canlı yayınınız olur. Ayrıca kamera açılarına da dikkat edebilirsiniz. Örneğin alt açılar sizi fiziksel olarak daha büyük gösterirken, üst açılar sizi çekim yaptığınız mekânla bütünleştirerek daha küçük gösterecektir.

- Takipçilerinizin katılım gösterebileceği, etkileşim alabileceğiniz formatta yayınlar düzenleyin. Soru-cevap, challenge etkinlikleri, popüler gündeme dair konuşmalar birçok izleyiciyi yayınınıza çeker.

- Canlı yayını sonlandırdığınızda Instagram size yayınınızın kaç kişi tarafından izlendiğini gösterecektir. Bu bilgilerin ekran görüntüsünü alın, zamanla yayınlar arasındaki izleyici sayısı farkını görmeniz için yararlı olacaktır. Böylece hangi konuların daha fazla izleyici çektiğini öğrenebilirsiniz.

- Her canlı yayının sonunda yayınınızı özetleyen bir cümleyi hikâyenizde paylaşın. Böylece yayınınızı kaçıran takipçilerinizin merakını artırabilirsiniz.

YouTube’da canlı yayın yapmak  

YouTube, canlı yayınların ana mecrası. Hangi alanda içerik yayınlarsanız yayınlayın YouTube’da hedef kitlenizi hızlıca yakalamanız mümkün. Burada ilk kez yayın yapacaksanız dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunuyor. Öncelikle kesintisiz canlı yayın için hızlı bir internet bağlantısına sahip olmanız gerekiyor. Canlı yayının akıcı ve kesintisiz bir şekilde tamamlanmasını istiyorsanız bu temel kriter. YouTube algoritması, aslında yayınınızı internet hızınıza göre optimize eder ancak net ve kaliteli bir görüntü elde etmek istiyorsanız internet hızınız iyi bir seviyede olmalıdır.

‘’YouTube’da nasıl canlı yayın yaparım?’’ diyorsanız, adım adım anlatıyoruz.

Mobilden canlı yayın yapmak için:  

-Akıllı cihazınızdaki YouTube uygulamasını açın ve sağ üst kısımda yer alan kamera ikonundan Canlı Yayın’a tıklayın. İlk canlı yayınınızın YouTube tarafından etkinleştirilmesi için 24 saat kadar bekleyebilirsiniz. Fakat sonraki canlı yayınları anında gerçekleştirebileceksiniz.

-Ardından çıkan pencerede canlı yayınınızın başlığını belirleyebilir, canlı sohbet, yaş kısıtlaması, para kazanma gibi temel ayarları kontrol edebilirsiniz.

-Canlı Yayını Başlat’a tıkladığınız an yayınınızı başlatmış olursunuz.

-Kameranın çektiği görüntü yerine telefon ekranının görüntüsünü paylaşmak istiyorsanız, Kanal Oluştur’a ve ardından Ekranı Paylaş'a tıklayın.

-Mobilden canlı yayın yapmak için en az 1.000 abonenizin olması ve kanalınızın doğrulanmış olması gerekir. Ayrıca Android kullanıyorsanız versiyon olarak en az 5.0, iOS kullanıyorsanız en az 8, cihazınızda yüklü olmalıdır.

Webcam’den canlı yayın yapmak 

-Öncelikle kanalınız için canlı yayını etkinleştirin.

-Sağ üst köşeden kamera simgesine tıklayın. Çıkan ekranda ‘’canlı yayını başlat’’ seçeneğine dokunun. 

-Üst bölümden web kamerasını seçin.

-Başlık ve açıklama yazarak, gizlilik ayarınızı seçin. (Yayın kontrolü özelinde daha fazla ayar için Diğer seçenekler> Gelişmiş Ayarlar'ı tıklayın)

-Canlı Yayını Başlat seçeneğine bastığınızda yayın başlar.

Genel tavsiyeler

- Canlı yayına başlamadan en az 24 saat önce mutlaka duyurusunu yapın.

-Yayına başlamadan önce yakınınızda yer alan cihazların seslerini kısın veya o cihazları yayın alanından uzaklaştırın. Küçük sesler bile yayında gürültüye neden olabilir.

- Dikkat çekici, konunuzla ilgili anahtar kelimeleri içeren bir başlık oluşturun. Videonun açıklama kısmına mutlaka konunuzla ilgili etiketler yazın.

- Canlı yayın için en doğru zamanı seçin. Birkaç denemeden sonra bunu bulmanız mümkün. Eğer kanalınıza düzenli içerik yüklüyorsanız, bu içeriklerin hangi zaman diliminde daha fazla izlendiğini öğrenmek için kanalınızın YouTube Analytics bölümüne göz atın. Burada çıkan zaman dilimine göre bir canlı yayın takvimi oluşturabilirsiniz.

Nasıl Podcast yapabilirim? 

Görüntülü yayınların çeşitliliğine ve popülerliğine rağmen, podcast’ler de günden güne daha çok yayıncının ilgisini çekmeye başlıyor. Her ne kadar, şu aşamada sınırlı kategorilerde yayınlar üretilse de podcast’lerin ilerleyen yıllarda daha fazla kişi tarafından dinleneceğini söyleyebiliriz. ‘’Nasıl podcast yapabilirim?’’ diye soruyorsanız bu adımları izleyerek başlayabilirsiniz:

- Öncelikle kaliteli bir USB mikrofon satın alın. USB mikrofonlar evde podcast yapmak için oldukça uygundur; bilgisayarlara kolay bağlanabildikleri için XLR kablolu mikrofonlardaki uyum sorunlarını yaşamazsınız. Podcast için en uygun mikrofon tipi Condenser USB mikrofonlardır. Bu mikrofonlar ön sesleri iyi aldıkları gibi arka sesleri yalıtmakta da çok başarılıdırlar.

- ‘’Nereye kayıt yapacağım?’’ diye merak ediyorsanız, ücretli ve ücretsiz ses kayıt yazılımları işinizi görecektir. Örneğin Audacity, basit arayüzüyle öne çıkan bir ses kayıt yazılımıdır. Adobe Audition ve Garage Band yazılımları ise size çok fazla kayıt opsiyonu/ayarı sunan ücretli yazılımlardır. Ancak giriş seviyesi için en uygun program Audacity’dir.

-Kayıtlarınızı Spotfiy’da paylaşmak istiyorsanız bir RSS linki oluşturmanız gerekiyor. Bu linki, podcast kaydınızı Speaker, Soundcloud, iTunes gibi platformlara yükleyerek alabilirsiniz. Bu platformlar size RSS linki verecektir. Ardından podcasters.spotify.com/ adresine gidip hesabınızla giriş yapın. Karşınıza çıkan sayfadaki “Get Started” butonuna tıklayın. Bu aşamadan sonra sizden RSS linki istenecek. Speaker, Soundcloud veya iTunes’dan aldığınız linki buraya yapıştırdıktan sonra kaydınız Spotify’ın onayına sunulur. Onaylandığı zaman dinleyicilerinizle paylaşabilirsiniz.

-Podcast’lerinizden gelir elde etmek için takipçilerinizden bağış toplayabilir, sponsor bulabilir veya bir markayla satış ortaklığı kurabilirsiniz.

 Başarılı podcast’ler için genel tavsiyeler

- Konuşacağınız konuları önceden planlayın. Kayda başlamadan önce hangi konulardan bahsedeceğinizi bir sıraya koyarak, kâğıda yazın. Bu plan sayesinde yayınınız çok daha akıcı olacaktır.

- Yayınızı mümkün olduğunca kişiselleştirin. Programınıza kendinizden bir şeyler katın; anılarınızı, başarılarınızı, sizi siz yapan temel özelliklerinizi anlatmaktan çekinmeyin. Mükemmel diksiyon, akıcı bir konuşma oluşturmaya çalışmayın, olabildiğince doğal olun.

- Basit seviyede ses düzenleme programı öğrenin. Örneğin Audacity, Türkçe dil seçeneği ve basit arayüzüyle, temel ses düzenleme ayarlarını yapabileceğiniz kullanışlı bir programdır. ‘’Her şeyi program ayarlasın, ben ayar yapamam’’ diyorsanız, Auphonic'i de kullanabilirsiniz. Bu araç, kaydınızın ses düzenlemesini otomatik olarak yapar ve yayına hazır eder.

Editör: HABER MERKEZİ