Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü nesil görüntülü telefon teknolojisiyle ilgili, “Böyle bir imkanı yakalamak ve teknolojinin böyle bir noktaya gelmesi, bu tür hasretlerimizi giderme noktasında atılmış bir adım olarak gerçekten dünyamızı çok daha zenginleştirecek” dedi.

3G TEKNOLOJİSİ
Başbakan Erdoğan, tatilini geçirdiği Antalya'dan, TRT Ana Haber Bülteni'ne katılarak, cep telefonundan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Spiker Fulin Yıldırımkaya ile 3G teknolojisi aracılığıyla görüştü.

Yıldırımkaya, 3G teknolojisiyle yaptıkları ilk görüşmeyi Erdoğan ile gerçekleştirmekten onur duyduğunu söyledi. Yıldırımkaya'nın, “Tatiliniz nasıl geçiyor?” sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, “Gayet iyi, sakin... Bir taraftan çalışıyoruz, bir taraftan da ülkem için, milletim için, gerçekten bizleri çok memnun eden, biraz da gecikmiş olan böyle bir projenin hayata geçmiş olmasının zevkini milletçe TRT aracılığıyla tadıyoruz” diye konuştu.

HIZLI DEĞİLİM
Teknolojik gelişmeleri sorumluluk makamında bulunması dolayısıyla yakından takip ettiğini dile getiren Erdoğan, “Ama uygulamada yeni genç kuşak kadar hızlı değilim” dedi.

3G teknolojisinin ilk adımını 2 yıl önce attıklarını hatırlatan Erdoğan, bu yıl itibariyle yeni nesil cep telefonu teknolojisini hayata geçirme fırsatı bulduklarını anlattı.

 

 

Erdoğan, 3G uygulamasıyla tüm Bbakanlarla görüntülü görüşme imkanı bulacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu görüşmeler esnasında, bana iletmeleri gereken bazı konular olabilir. Bu konuları görüntülü olarak iletmeleri gerektiğinde bunu mobil telefon
aracılığıyla gerçekleştirme fırsatını bulacağım. Aynı zamanda, kendi yakınlarım, başta ailem olmak üzere eşim ve çocuklarımla bu tür görüşmeleri yaparak hasret giderme fırsatını bulacağım.
İnsanın o duygusunu, o hasreti gidermesi çok, çok farklı oluyor. Böyle bir imkanı yakalamak ve teknolojinin böyle bir noktaya gelmesi, bu tür hasretlerimizi giderme noktasında atılmış bir adım olarak gerçekten dünyamızı çok daha zenginleştirecek.”

Fulin Yıldırımkaya'nın, “Konuştuğunuz kişiyi karşınızda görerek, konuşabileceğinizi hiç düşünür müydünüz?” sorusunu Erdoğan, “Doğrusu düşündüm dersem yalan olur” diye yanıtladı.

BAKAN YILDIRIM İLE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Erdoğan, Dikili'de bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile de cep telefonundan 3G aracılığıyla görüştü. Başbakan Erdoğan ile Bakan Yıldırım arasında şu diyalog geçti:

“Yıldırım: Vatandaşlarla beraber şu anda 3. nesil görüntülü telefonunun ilk konuşmasını sizlerle gerçekleştiriyoruz.

Erdoğan: Ben de bu başarıdan dolayı sizleri kutluyor, tebrik ediyorum. Bu başarıyı halkımızın arasında yaşamak bizleri ayrıca memnun ediyor. Temenni ediyorum ki, bir an önce halkımın elinde bu telefonlarla uzağı yakına getirmek, evine getirmek, bizim için iktidarımız için ayrı bir mutluluk kaynağı olacak. Ülkemize hayırlı olsun diyorum.

ARTIK DEVİR DEĞİŞTİ
Yıldırım: Sayın Başbakan, eskiden dostların, yakınların, akrabaların seslerini duyalım diye telefon ediyorduk. Artık devir değişti. Yeni nesil telefonlarda, artık sesini duyalım diye bir şey yok, yüzünü de göreceğiz, sesini de duyacağız. Bu teknolojinin yeni bir kademesi... Sizin talimatlarınızla 2 yıl önce bunun çalışmalarını başlattık. 3 işletmemize lisans verdik. Bu lisanslardan Hazine'ye 2 katrilyonun üzerinde nakit girişi sağladık. Bu geceden itibaren de yurdun pek çok yerinde 3. nesil görüntülü telefon hizmeti fiilen verilmeye başlayacak. Bu, telefondan daha fazla bir şey. Bu, aynı zamanda yanınızda sizin bilgisayarınız, internete girmek için yardımcınız, yani yurt içinde ve yurt dışında işlerini rahatlıkla gerçekleştirebilecek.

Erdoğan: Tabii, aynı zamanda hızlı olarak.
Yıldırım: Evdeki, okullardaki ADSL neyse, Hakkari'deki, Sinop'taki, Dikili'de ne varsa, yurdun her köşesinde bilgi iletişimi, canlı yayınlar, canlı spor karşılaşmaları, videolar, interaktif görüşmeler, hep bu telefon üzerinden yapılabilecek. Haber almak için haber kuşağını beklemek gerekmeyecek. Yurdun her köşesinde, dünyanın her tarafında görüntülü telefonlarla haber alınabilecek.

Erdoğan: Artık annelerimizi, babalarımızı, eşimizi, çocuğumuzu, torunlarımızı tüm akrabalarımızı, arkadaşlarımızı buralarda göreceğiz ve onlarla hasret giderebileceğiz.

Yıldırım: Biliyorum ki, torunlarınızı çok görme fırsatınız olmuyor. Bu teknoloji, ona imkan verecek. İnşallah ofisinizden veya bulunduğunuz yerden bağlanarak bu görüşmeleri yapabileceksiniz. 3 işletmemiz; Vodafon, Turkcell ve Avea aynı anda başlıyor. Geçmişte olduğu gibi farklı zamanlarda başlatmamaya özen gösterdik. Böylece bir önemli ilki bu lisanslarla gerçekleştiriyoruz. O da her işletme bu teknolojiyle beraber 500 AR-GE mühendisi, Türk mühendis çalıştıracak. Burada üretilecek araçların bilgisayar yazılımı, telefon imalatı, yerli malı olacak. 5 yıl içinde yurdun her köşesinde kapsama alanı sağlanacak. Mevcut abonelerin 3G'ye geçmesi çok kolay. Bir kısa mesajla aboneler kendi numaralarını 3G olarak yenileyebilecekler.”

Daha sonra Bakan Yıldırım, yanındaki vatandaşlardan birine cep telefonunu vererek 3G aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştürdü.

TATİL DÖNÜŞÜ İLK GÜNDEM MADDESİ YÜKSEK ASKERİ ŞURA
Başbakan Erdoğan, daha sonra TRT spikeri Fulin Yıldırımkaya'nın sorusu üzerine, Ankara'ya Cuma akşamı döneceğini bildirdi.

“Döner dönmez gündeminizdeki ilk öncelikli konu ne olacak?” sorusu üzerine de Erdoğan, Cumartesi sabahı Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarının başlayacağını söyledi.

2009'un son YAŞ toplantısının yapılacağını belirten Erdoğan, “Bu toplantı, çok çok önemli. Zira en üst düzey atamaların yapıldığı toplantı oluyor. Böylece 30 Ağustosta yeni yönetim belirlenmiş olacak. Bu bakımdan da büyük bir öneme haiz” dedi.
(EnsonHaber)

 

Editör: HABER MERKEZİ