Rize Üniversitesi (RÜ) Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, herhangi bir nükleer patlamada yayılan radyasyon miktarını gösteren 'Rasyasyon Ölçer' cihazının Türkiye'de sadece Rize Üniversitesi'nde bulunduğunu söyledi.

Rize Üniversitesi'nin kuruluşunun 4. yılı nedeniyle rektörlük binasında basın mensuplarını ağırlayan Okumuşoğlu, Rize Üniversitesi'nin Türkiye'de saygın üniversiteler arasında yerini almakta olduğunu söyledi. Karadeniz insanının Çernobil'deki nükleer patlama sonucu yayılan radyasyon etkisinin hala devam ettiğini zannettiğini söyleyen Okumuşoğlu, ''Çernobil'den gelen bir radyasyon var ama şu anki durum itibariyle bu radyasyon sanılanın çok alt seviyelerindedir. İlk patlama esnasında yayılan radyasyon o zamandan bu zamana kadar büyük değer yitirmiştir. Halkımızın radyasyon denilince bütün her şeyi Çernobil'e bağlamaması gerekir.'' dedi.

Dünyada sadece 6 adet üretilen ve Türkiye'de yalnız Rize Üniversitesi'nde bulunan radyasyon ölçer aleti ile ilgili açıklamalarda bulunan Okumuşoğlu, şunları kaydetti: ''Bu cihaz herhangi bir nükleer patlama ve ya başka nedenlerden dolayı yayılan radyasyon artışını gösterir. Radyasyon doğada her yerde var olan bir durum. Ama doğada bulunan radyoaktif durumun tespit edilmesi açısından bu cihaz yarar sağlamakta ve ona göre önlem almamıza vesile olmaktadır. Yaklaşık 40 bin dolar civarında olan bu cihaz, baz istasyonlarının radyasyon ölçüm düzeyini belirliyor. Cihaz 3G ve 4G frekanslarındaki radyasyonları da ölçebilecek kapasitededir. Şunu da belirtmek isterim ki bu güne kadar ölçülen radyasyon düzeyleri, insanlarımızı tedirgin edebilecek kadar büyük boyutlarda değildir.'

Karadeniz'de radyasyonun isminin Çernobil'le duyulduğunu ifade eden Okumuşoğlu, artık insanların Çernobil'e bağlı kalmamaları gerektiğini, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı besinler tüketerek bol bol spor yapmaları gerektiğini vurguladı. Konuşmasının ardından Rektör ve beraberindeki öğretim görevlileri, Üniversitede bulunan laboratuarları basın mensuplarına göstererek bilgiler verdi.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ