Şike-Teşvik-Organize Suç kapsamı altında başlatılan futbolda depteme yol açan soruşturmanın liglere yansıması konusunda kafa karışıklığı var. Bu kafa karışılıklarını gidermek için futbol hukukçuları ve TFF yetkilileri ile konuştum. Hiç sözü uzatmayıp hukuki sürecin nasıl işleyeceğini soru-cevap aktarayım:

1- SORU: İddia edildiği gibi savcılık hazırlık soruşturmasını TFF'ye gönderdi mi?

YANIT: Hayır. Savcılık soruşturmayla ilgili gizlilik kararı verdi. Gizlilik kararı verilen soruşturma dosyaları bırakın TFF'yi şüpheli avukatlarına bile verilmiyor. Dolayısıyla gizlilik kararı kalkmadan dosyanın TFF'ye gitmesi mümkün değil.

2- SORU: Gizlilik kararı ne zaman kalkar?

YANIT: İddianame tamamlanınca. Ancak bugüne kadar bu tür davalarda iddianamenin hazırlanmasının uzun sürdüğü biliniyor.

3- SORU: Gizlilik kararı kalkmadan, yani iddianame hazırlanmadan TFF nasıl karar verecek?

YANIT: TFF bu konudaki kararını kanaate göre verip disiplin kararı uygulayabiliyor. Ancak TFF'deki eğilim 'iddianameyi bekleyelim' yönünde.

4- SORU: İddianame aşaması süresince lig başlar mı?

YANIT: Evet. Lig büyük ihtimalle 5 Ağustos'ta başlayacak. Diyelim ki iddianame 5 ay sonra hazırlandı. Şimdilik eğilim bu süre içinde Fenerbahçe'nin de lige başlaması yönünde.

5- SORU: F.Bahçe lige başladı ve 5 ay sonra iddianame hazırlandı diyelim. TFF kararını o an mı verir yoksa mahkemenin sonuçlanmasını mı bekler?

YANIT: İddianame hazırlanır hazırlanmaz dosya TFF'ye gidecek ve TFF karar verecek. Bu tip davaların mahkeme aşamasının uzun sürdüğü gözönüne alınıp 3-4 yıl sürebilecek bir mahkeme aşaması beklenmeyecek.

6- SORU: TFF iddianameyi inceleyip kanaate göre 'F.Bahçe Düşürüldü' diyebilir mi?

YANIT: Evet. Diyelim ki ligin 10. haftası oynanırken karar bu yönde çıktı. F.Bahçe düşürülür Ankaraspor örneğinde olduğu gibi oynadığı ve oynayacağı rakiplere 3 puan verilir.

7- SORU: Peki Şampiyonlar Ligi mücadelesi ne olur?

YANIT: Şampiyonlar Ligi UEFA organizasyonu olduğundan kararı UEFA verir. TFF Küme düşürse bile UEFA Şampiyonlar Ligi'nden ihraç etmeyebilir. (Tabii ki bu çok küçük bir ihtimal)

8- SORU: UEFA, Şampiyonlar Ligi başlamadan F.Bahçe'yi ihraç edebilir mi?

YANIT: Evet. UEFA salı ve çarşamba günü alınması muhtemel hakim kararını bekliyor. Eğer hakim kararında tutuklamalar oransal olarak yüksek olur ve kulüp bağlantılı kişiler tutuklanırsa UEFA kura çekiminden önce ihraç kararı verebilir.

9- SORU: UEFA ihraç kararı verirse TFF ne karar verir?

YANIT: TFF'deki eğilim iddianameyi beklemek yönünde ama UEFA'nın ihraç kararı TFF'nin kanaatini de etkileyebilir.

10- SORU: Hem UEFA hem TFF neden çarşambayı bekliyor?

YANIT: Salı veya çarşamba açıklanması beklenen hakim kararı ile kulüp bağlantılı kişilere tutuklama çıkacak mı çıkmayacak mı diye bekliyorlar. Kulüp bağlantılı isimlere tutuklama çıkarsa TFF iddianame aşamasını bekleyecek. Yok bir iki menajere tutuklama çıkıp başkanlar tutuklanmazsa mahkemenin tamamen sonuçlanmasını bekleyecek. UEFA da aynı şekilde Fenerbahçe ile ilgili tutuklama kararı çıkarsa 'ihraç' kararını gündeme alacak.

11- SORU: İddianame hazırlandı ve TFF kanaate göre 'düşürme' kararı verdi diyelim. Ve yine varsayalım ki 3 yıl sonra şüpheliler mahkemece aklandı. F.Bahçe TFF'ye 'Bizi mahkeme sürecini beklemeden düşürdün' diye dava açabilir mi?

YANIT: Açabilir elbette. Ancak mahkemenin verdiği karar ceza; TFF'nin verdiği karar disiplin hukuku kapsamına girdiğinden TFF iki kararın birbiriyle bağlantısı olmadığı üzerine savunma yapar. 

Şimdilik durum bu. Şu anki bilgilerle prosedür böyle işleyecek. Tabii ki bu süreçte başka bilgi, belge ortaya çıkmaz, durum değişmez ise...


Editör: HABER MERKEZİ