Fatih Sultan KAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize Bağımsız ( Eski Başbakan ) Milletvekili Ahmet Mesut Yılmaz, Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, CHP Rize İl Başkanı Mehmet Hikmet Aslankaya, Rize Sosyal Kültür Vakfı Başkan Orhan Keceli, İşadamı Ali Baba Cillioğlu, İş adamı Fehmi Ekşi, İş adamı Ali Kemal Kopuz, Avukat Hüseyin Karamehmetoğlu ve Avukat Remzi Kazmaz çeşitli dönemlerde gerek Türkiye genelinde ve gerekse Rize’de gündem olan Rize’nin bu renkli isimlerinin otak tutkusu futbol.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 16 yıl süren futbol macerasında Camialtı, İETT ve Erokspor’da formasını giydi. Fenerbahçe’yi yenmeyi başaran İETT Spor’da kaptan olarak yer aldı. Fenerbahçe’nin transfer listesinde yer aldı. İş adamı Ali Baba Cillioğlu Rize Fener Gençlik Kulübü formasını giymişti. Hiçbir zaman futboldan kopamayan Çillioğlu, (13.01.1996 – 10.03.1996) tarihleri arasında Rizespor’da kulüp başkanı olarak ta hizmet vermişti. İş adamı Fehmi Ekşi, Rize Fener Gençlik Kulübü’nde futbol oynadı. Rize karmalarında yer aldı. 1984 yılında taraftarların isteği ile Rizespor başkanlığına seçildi. Fehmi Ekşi başkanlığındaki yönetim, 12 Ocak 1985’te yapılan kongreyle iş başına geldi. Başkanlığındaki ilk yılında Rizespor şampiyon oldu ve 1. lige cıktı.

Futbol Federasyonu üyeliği ve Federasyon delegeliği yaptı. Tuncay Mataracı, Rize Beden Terbiyesi Müdürlüğü yaptı. Güneşspor’da uzun yıllar futbol oynadı. Rize karmalarına seçildi. 1968 yılında Rizespor’un profesyonelliğe geçişinde katkıları oldu. 09.07.1974 tarihinde yapılan kongre ile seçilen Reşat Uçak başkanlığındaki Rizespor yönetiminde yer aldı.,Üçüncü Bülent Ecevit Hükümeti’nde Gümrük ve Tekel Bakanlığı (1978-1979) döneminde Rizespor’a büyük katkıları oldu. Günümüzde Rizespor’un renkli isimlerinden ve destekçilerindendir. 45 yıllık siyasetci, Rize Sosyal Kültür Vakfı Başkan Orhan Keceli Anadolu Hisarı ve Çayelspor formasını giydi. Çayeli’nde düzenlenen atletizm turnuvalarında başarılara imza attı. Ali Şen döneminde Fenerbahçe yönetiminin önde gelen isimlerinden oldu. Avukat, Yönetmen Remzi Kazmaz, Rize Esnafspor’un kalesinin korudu. Çaykur Rizespor Kulübü Yönetim Kurullarında görev yaptı. Çaykur Rizespor Kulübü ve Gündoğdu Belediyesi eski başkanı CHP Rize İl Başkanı Mehmet Hikmet Aslankaya bir zamanlar yeşil-sarı forması ile Rize amatör kümede fırtınalar estiren Gündoğduspor’un değişmez futbolcusu ve takım kaptanı idi. (07.06.1997 - 20.06.1998) tarihleri arasında Rizespor Kulübü Başkanlığı yaptı. Eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Ahmet Mesut Yılmaz, Çayeli Derneği tarafından 1968-69 yıllarında yayınlanan Çayeli Dergisi’nde Rizespor ile ilgili yazılar yazdı. Bir dönemde kardeşi Turgut Yılmaz (01.01.1987 - 05.06.1988) Rizespor Başkanlığı yaptı. İş adamı Ali Kemal Kopuz, 1981 yılında İstanbul’da kurulan Yeşil- Mavili Kopuz Gençlik takımının kaptanlığını üstlenmişti. Kopuz Rizespor’da yöneticilikte yaptı.

Rize Barosu Eski Başkanlarından, uzun yıllar Rizespor yöneticiliği yapan günümüzde İstanbul’da açtığı avukatlık bürosu ile hizmet veren Hüseyin Karamehmetoğlu Rizespor Genç takımında futbol oynamıştı.

 


Topa vuruş stili ünlü oyuncusu Beckenbauer'e benziyordu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Camialtı, İETT ve Erokspor’da 16 yıl futbol oynadı ve 12 Eylül 1980 sonrasında futbolu bıraktı. O zamanlar, Recep Tayyip Erdoğan Beckenbauer gibi libero oynuyordu. Pas atışı ve topa vuruş şekilleri Alman oyuncu ile aynıydı. Bu yüzden takımdaki bazı oyuncular ona `Beckenbauer Tayyip` derlerdi.

 


Ali Baba buraya, yumruk havaya…

Rizespor’da kulüp başkanlığı yapan Ali Baba Cillioğlu Rize Fener Gençlik Kulübü forması ile Buhti’nin Düzi denen Rize’in ilk futbol sahasında fırtınalar estirmişti.

 


Rize Lisesi Futbol Takımı’nın yıldızıydı

Rizespor Kulübü eski başkanı ve İş adamı Fehmi Ekşi Rize Fener Gençlik Kulübü’nde futbol oynadı. Öğrencilik yıllarında Rize Lisesinin değişmez futbolcusu idi. İl dışında yapılan maçlarda Rize ilini başarı ile temsil ediyordu

 


Şenol Birol, Yavuz Şimşek ve Sami Tali ile futbol oynadı.

Eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı, Günespor formasını uzun yıllar taşıdı ve Rize karmasında yer aldı.

 


Esnafspor’un kalesini korudu

CHP Rize Belediye Başkan adayı , Avukat, Yönetmen Remzi Kazmaz, Rize Esnafspor’un kalesinin korumuştu

 


Sporla hep iç içe oldu

Rize Sosyal Kültür Vakfı Başkan Orhan Keceli Anadolu Hisarı ve Çayelspor formasını giydi. Çayeli’nde düzenlenen atletizm turnuvalarında başarılara imza attı.

 


Gündoğdu fırtınaydı, Aslankaya tufan

Çaykur Rizespor Kulübü ve Gündoğdu Belediyesi eski başkanı CHP Rize İl Başkanı Mehmet Hikmet Aslankaya bir zamanlar yeşil-sarı forması ile Rize amatör kümede fırtınalar estiren Gündoğduspor’un değişmez futbolcusu ve takım kaptanı idi.

 


Kopuz Gençlik’te kaptan..

İş adamı Ali Kemal Kopuz, 1981 yılında İstanbul’da kurulan Yeşil- Mavili Kopuz Gençlik takımının kaptanlığını üstlenmişti.

 


Günümüzün avukatı, bir zamanların futbolcusu

Rize Barosu Eski Başkanlarından, uzun yıllar Rizespor yöneticiliği yapan günümüzde İstanbul’da açtığı avukatlık bürosu ile hizmet veren Hüseyin Karamehmetoğlu Rizespor Genç takımında futbol oynamıştı

 


Kardeşi yönetti, kendisi yazdı

Eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Ahmet Mesut Yılmaz, Çayeli Derneği tarafından 1968-69 yıllarında yayınlanan Çayeli Dergisi’nde Rizespor ile ilgili yazılar yazdı. Bir dönemde kardeşi Turgut Yılmaz (01.01.1987 - 05.06.1988) Rizespor Başkanlığı yaptı

 

Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ