Tunca Belediyesince beldenin Selamet Tepesinde bu yıl ikincisi yapılan “Tahta Araba Şenliği”nde katılımcılar, oturağından tekerleklerine kısacası bütün aksamları kadar tamamen tahtadan yapılan arabalarla yarıştı.

Şenliği takip etmek ve yarışmacı olarak katılmak için il dışından çok sayıda katılımcı tarafından yoğun ilgi duyulduğu yarışmaya 18 yaş üzeri 53 yarışmacı katıldı. Yarış öncesi tahta arabalar, araç muayenesi ve bakım onarım istasyonlarından geçirildi.

Guruplar halinde yapılan yarış,1700 metrelik etapta yapıldı. Altışarlı guruplardan ilk ikiler çeyrek, daha sonra yarı final ve son gurupta ise finalde yarıştı. Tunca gurup yolunda yapılan yarışı tamamlanmaya çalışıldığı yarışmada bazı yarışmacılar, arabalarının özellikle teker kısımları tekerleği veya diğer aksamlarının hasar görerek yarışmadan elendi. Yarışmada, Dursun Ali Köse (55) ve İsmail Bayrak (46) yarışın ilk etabında kontrolünü kaybederek çay bahçesine düştü. Çay bahçesine düşen Köse, baygın, Bayrak ise omuzu çıkık halde ambulansla Ardeşen Devlet Hastanesine götürülerek burada tedavi adlına alındı.

Yarışmanın final bölümünde, Recep Çakır birinciliği, Muhammet Çakırusta ikinciliği ve Murat Çakır ise üçüncülüğü elde etti. Yarışmada birinci olan Recep Çakır’a kupa ve madalyasını Çevre Eski bakanı İmdat Sütlüoğlu’dan aldı. Yarışmada ikinci olan Muhammet Çakırusta ödülünü Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan’dan ve üçüncü Murat Çakır ise Tunca Belde Başkanı Ahmet Topal’dan aldı. Yarışmada dördüncülüğü elde eden Sinan Aptioğlu, madalyasının temsili olarak tahta abrasına binen 90 yaşındaki Hasan Büyüksofooğlu’dan aldı. Büyüksofoğlu, ödül töreni esnasında ayağa kalkarak “Çanakkale” adlı şiiri okudu. Şiirini tamamladıktan sonra sora 58 yıllık hayat arkadaşı Rukiye Sofoğlu’nu (76) yanına çağırıp kol kola basın mensuplarına poz verdi. Ve ekledi, uzun yıl yaşamanın sırrı mutlulukta ve doğal beslenmekten geçtiğini söyledi.

Tunca Belde Belediye Başkanı Ahmet Topal, yarışma sonrasında yaptığı açıklamada, bu yıl ikincisini düzenledikleri şenliğin katılımına bakıldığında bugün itibariyle geleneksel hale getirildiğine dair olumlu işaretler geldiğini, belediye olarak “Tahta Araba Şenliği”nin bundan böyle gelenekselleştirilmesi için hiçbir çalışmadan kaçmayacaklarını söyledi. 

Geçmişi canlandırmak için 'Formulaz' adını verdikleri  “Tahta Araba Şenliği”ni düzenlediklerini hatırlatan Topal, şenlik sayesinde belde, ilçe ve il dışından çok sayıda insanı bir araya getirerek, belde ve bölge halkına birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşlik mesajı verdiklerini vurguladı.

Çevre eski bakanı İmdat Sütlüoğlu, Ardeşen Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurum Müdürü Ahmet Özyanık ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ardeşen İlçe Başkanı Muhammet Hacısüleymanoğlu tarafından, unutulmaya yüz tutmuş eski gelenek ve göreneklerin tekrardan gün yüzüne çıkarılmasında emeği geçen Tunca Belediye Başkanı Ahmet Topal ve ekibine teşekkür edildi.

Tunca’da yapılan “Tahta Araba Şenliği”ne İstanbul ve çevre il ve ilçelerden yoğun katılım olurken, ilçe ve belde de bulunan sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

Yarışmanın kapanışı Çevre Eski Bakanı İmdat Sütlüoğlu tarafından temsili olarak tahta araba sürmesiyle gerçekleşti.

 


Editör: HABER MERKEZİ