Anadolu Ajansı’nın haberine göre futbolda korsan maç yayınlayan siteler kapatıldı. Erişim engellemesi yetkisinin Türkiye Futbol Federasyonu’na verilmesi sonrasında ilk kez hafta sonu kaçak maç yayını sitelerinin giriş adresi kapatıldı.

Türkiye’de özellikle spor yayıncılarının en büyük sorunlarının başında korsan maç yayınları geliyor. Birçok şirket devletin bu noktada bir adım atması gerektiğini düşünüyor. Geçtiğimiz haftalarda erişim engellemesi yetkisinin Türkiye Futbol Federasyonu'na verilmesi, korsan maç yayını noktasında somut bir adım atılması anlamına geldi. Hafta sonu da birçok kaçak maç yayını yapan site kapatıldı ve ilk kez hafta sonu bir erişim engellemesi yaşandı. Önümüzdeki haftalarda da benzer uygulamaların devam etmesi bekleniyor.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun İlk Erişim Engellemesi

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) alınan bilgiye göre, yayın hakkı olmadığı halde futbol maçlarını bedava veya düşük ücretlerle izleyicilere sunan siteler için yasal işlem başlatıldı.

Korsan yayınla mücadele kapsamında TFF Yönetim Kurulu, 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un ilgili maddesi uyarınca, hukuka aykırı yayın yaptığı tespit edilen sitelere erişim engeli getirilmesi için karar aldı.

Yayıncı kuruluşun başvurularını değerlendiren TFF yönetimi, ihlalde bulunan onlarca sitenin kapatılması için durumu Erişim Sağlayıcılar Birliğine bildirdi. Erişim Sağlayıcılar Birliği yasal düzenleme kapsamında kaçak maç yayını yapan internet sitelerine hemen erişim engeli getirdi ve futbolseverlerin yasa dışı yollardan maç izlemesinin önüne geçildi.

TFF'nin girişimleri ile özellikle son yıllarda büyük bir artış gözlemlenen, yayıncı kuruluşlar ve kulüpler başta olmak üzere tüm paydaşları ciddi anlamda sıkıntıya sokan korsan yayınların önlenmesi için büyük bir adım atıldı.

Uygulama, her türlü kaçak maç yayınlarına rağbet edilmemesi için her hafta sıkı bir şekilde devam edecek ve korsan yayınla mücadele etkin bir şekilde sürdürülecek. 

Korsan Yayın Siteleri Ne Yapacak?

Erişim engellemelerinin hafta sonuna kayması birçok kaçak maç yayını sitesinin ciddi sorunlar yaşaması anlamına gelecek. Aynı şekilde kaçak maç izleyen kişiler de sürekli yayınların kesilmesiyle karşılaşacak. Öte yandan bu tip erişim engellemelerinin birçok farklı çözümü bulunuyor. TFF’den gelen her hamle, sitelerin farklı yollara girmesini ve bir şekilde çözüm bulmasını sağlayabilir. Her şeye rağmen erişim engellemelerinin sıklığı, birçok kişinin sitelere ulaşmada sorun yaşaması anlamına gelecek. Önümüzdeki günlerin korsan yayın açısından hareketli geçmesi bekleniyor.

Editör: HABER MERKEZİ