HABER-YORUM: RIZA KAMİL

Maçın mutlak favorisi olan ve çok farklı kazanacağı tahmin edilen maçta ecel terleri döken Çayelispor, maçın ikinci yarısındaki iyi oyunu ile Yaylacılarspor’u 5–3 yenerek ligin son haftasına namağlup lider olarak girmesini bildi. Bu sonuçla Çayelispor puanını 49’a yükseltti.

28.02.2010 pazar günü İyidere İlçe Stadı’nda saat 13.00’da oynanan karşılaşmaya ilgi hiç denecek kadar yoktu. Bu ilgisizlikte havanın soğuk olması, maçın iki taraf için de öneminin olmaması, Rizespor’un aynı saatlerde maçının olmasının etkisi büyüktü.

İlk Yarıdan Dakikalar :

3.dk. Ali Palaç sağ taraftan güzel bir orta yaptı. M. Emin aynı güzellikte sert vurdu, kaleci kornere çeldi.

4. dk. Yaylacılarspor defansı Çayelispor’un geliştirdiği bir atakta topu uzaklaştıramadı. Oluşan karambol de Çayelispor’lu oyuncular topu ağlarla buluşturamadı.

5.dakikada ani gelişen bir Yaylacılarspor atağında Çayeli kalecisi Cahit kaldılar ve topu auta attılar.

7.dakikada Çayelispor atağında Lasha vurdu, top defanstan kornere çıktı.

20.dakikada Çayelispor atağında Erdi orta sahanın az ilerisinden topa oldukça sert vurdu, kaleci kornere çeldi.

22.dakikada Çayelispor’da M.Karul sakatlanarak çıktı,  yerine Kadir oyuna dâhil oldu.

23. dakikada ileri çıkan Çayelispor defansının arkasına atılan topu  kaleci Cahit elinden kaçırdı  Yaylacılarspor kendi de şaşırdığı bu golle 1–0 öne geçti.

24.dakikada Lasha’nın sert vuruşunu kaleci iki hamlede önledi.

25. dakikada Lasha, Kadir ile verkaça girdi, son olarak Lasha önüne aldı, bu futbolcunun vuruşu yerden ağlarla kucaklaşarak durumu 1–1 ‘getirdi.

27.dakikada İsmail, soldan şık bir orta ile Kadir’in ayağını buluşturdu, bu oyuncunun yarım vole nefis vuruşu ağlarla kucaklaşarak Çayelispor’u 2–1 öne geçirdi.

30. dakikada defansımızın yaptığı kademe hatası sonucu kaleci Cahit Yaylacılarspor’lu oyuncuyu düşürmesi sonucu kazanılan penaltı atışını golle sonuçlandırdı. Maç bu golle 2–2 oldu.

35.dakikada Çayelispor defansı kademe hatası yapınca Yaylacılar takımı savunmanın arkasına atılan topa yerden bir vuruşla golle sonuçlandı.

Bu sonuçla ilk yarı Yaylacılar’ın 3-2 üstünlüğü ile sona erdi.

Maçın ilk yarısını değerlendirecek olursak öncelikle bir B planımız yok. Maça başlarken oyuncu seçimi yani kadro kuruluşu yanlış bir seçim yapılmıştı. Geçen maçta olduğu gibi bu maçta da aynı hata tekrar edildi. Kadir’in yerine M .Karul ile başlamak hatadır. Bu oyuncu ilk yapılanmada değil sonradan oyuna sokulmalıdır. Erdi yanlış yerde oynatıldı, onun yeri durdurucu. Gördük ki buradan farklı yerde yapamıyor. Bu maçta da yine orta sahada yanlış bir şekilde değerlendirilmesi sonucu defansta ilk hamleler yapılamadı. Asıl kalecimiz İhsan’ın yokluğunda kalede oynatılan genç oyuncumuz hiç mi hiç güven vermedi. Bu kaleciyi U–19 maçında kalede seyrettim. Yapmış olduğu hatalar ortada iken bu maçta oynatılması büyük hata idi. Defansımız bugün yanlış yani ip gibi dizilmesi sonucu çok kademe hatası yaptı. Derinlik denen bir şey yoktu. Yenilen üç golde de bu savunma kademe hatalarının payı % 90 idi. İleri üçlümüz çok gereksiz bir şekilde ofsayt pozisyonuna düştü. Takımın ilk yarıda gerek kuruluşu, gerek dizilişi ve görevlendirmeleri yanlışların birbirini izlemesi sonucu çok zayıf bir takım karşısında Çayelispor,’un aciz duruma düşmesi sonucunu doğurarak ilk yarıyı 3–2 yenik olarak bitirmemizi sağladı. İlerisi için bu kurgu tehlike çanlarının çalması demektir. İlk yarıda olumlu olarak iyi paslaşma yapmamız, top çevirmemiz, birbirimize destek olmamız, akışı yön olarak değiştirebilmemiz söylenebilir.

İkinci Yarıdan Dakikalar :

İkinci yarıya Serhat’ın çıkması ile sakatlıktan yeni kurtulan Kerim ile başladık. Bu oyuncunun girmesi ile takımda canlılık oluştu.

50 dakikada Ali’nin aşırtma vuruşunu elleri açık bir şekilde dokunan Yaylacılarspor ‘lu savunma oyuncusunun bu hareketine hakem mutlak olan penaltıyı vermedi.

57. dakikada Kadir müsait pozisyondaki Ali’ye çıkardı, bu futbolcu takımını mutlak bir golden etti.

58. dakikada karambol sonucu ceza sahası dışından önüne düşen topa çok sert vuran İsmail’in şutu şanssız bir şekilde üstten auta çıktı.

63.dakikada orta hakem yanlış ve kötü yönetimini bir daha göstererek peş peşe oluşan iki penaltıyı görmemezlikten geldi.

64. dakikada sakatlıktan yeni çıkmasına rağmen kalitesini her zaman gösteren Kerim güzel bir vuruşla takımına beraberlik getirdi 3–3.

70. dakikada Kaptan Gürcan’ın defanstan attığı uzun top defansın arkasına sarktı, Kadir topu takip edip önüne aldı, düzelterek vurdu gol, durumu Çayelispor lehine 4–3 ‘e getirdi.

75. dakikada Ali’nin nefis ve sert şutunu aynı güzellikte Yaylacılarspor kalecisi kornere çeldi. 76. dakikada korner atışında gelen topa liglerin en golcü futbolcusu Kadir nefis yükselerek kafa ile takımını 5–3 öne geçirerek rahat bir nefes almasını sağladı.

77. dakikada Lasha çaktı defanstan dönen topu Fatih ortaladı, Kerim kafa ile kaleye gönderdiği top kalecide kaldı.

79.  dakikada iki kişiyi nefis çalımlarla geçen Lasha çok sert vurdu, top çatal diye tanımlanan yerden geri geldi. Dönen topa Kerim düzeltip vurdu fakat yavaş giden top auta çıktı.

86.dakikada Gürcan müsait pozisyonda M. Emin’i topla buluşturdu, sürerek kaleye indi fakat topu kaleciye nişanladı.

Maçta başka gol olmayınca Çayelispor ilk yarısını kötü oynayıp ikinci yarıda ise hızlı oyuncu oyuncuların sayesinde 5–3 kazanmasını bildi.

Maçın geneline bakacak olursak ilk yarı çok kötü, ikinci yarı biraz toparlanan bir takım hüviyetinde bir takım izledik diyebiliriz. Teknik yönetimin B planı düşüncesi bu ilk yarıda oynanan düzende 3 maçtır deneniyor fakat tutmamasına rağmen bizim de yazılarımız da belirtmemize rağmen neden tekrarlandığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Yanlış diziliş. Görevlendirme, oyun kurgusu takımı öyle bir etkiliyor ki takımımızı tanımakta güçlük çekiyorum. Maçı izlemesem bana bu sonuç ve oyunu anlatsalardı inanmazdım. Bu kadar bozuk ve kötü oyun hem de çok zayıf, idman dahi yapmayan bir takım karşısında 3 gol yememizin kabul edilir bir tarafı olmasa gerek düşüncesindeyim. İlk defa üç gol yediğimizi görüyorum. Bir an önce tedbirlerimizi almak zorundayız. Yoksa Play-Of’ta işimiz çok mu çok zor. Böyle zayıf takımlar yok bilesiniz. Bizim eleştirilerimiz takımımızın daha iyi olması yönündedir. Kişilerle hiçbir ilişkimiz yoktur ve de olamaz. Takımın teknik yönetimi ile eski arkadaşlığım ve lise ve Çayelispor’da futbol oynamışlığım vardır. Yanlış anlamalara meydan vermemek için bu durumu açıklamak gereğini duyuyorum.

Maçın Hakem triosu Orta hakem Osman Altın, yan hakemler İbrahim Kıdık ve Murat Yaroğlu çok kötü bir maç yönetti. Çayelispor’un yüzde yüz üç penaltısını vermedi. Tribünde Yaylacılarspor’un seyircileri ile maçı seyrettim. Onlar bile penaltıları gördü ve hakem üç penaltınızı yedi dediler.

Maç sonu bir açıklama yapan Çayelispor Futbol Takımı Teknik Sorumlusu Muhammet Yılmaz  şunları söyledi: “Oyuna iyi başladık. Paslaşmalarımız iyi idi ve güzel oyun akışımızı sürdürdük. Yedek oyuncularımızı değerlendirmek istedim. Defansta çok kademe hatası yaptık. Bundan dolayı 3 gol yedik. Bizim takımın böyle zayıf bir takımdan gol,  hem de üç tane yemesi kabullenemez. İkinci yarıya birtakım oyun kurgusu ve görevlendirmeler ve dizilişte değişiklikler yaparak maçı almasını bildik. Bu maç bizim için ders olsun. İleri ki maçlarda bu tür hatalara düşmeden hazırlanacağız ve daha iyi olacağız’’

 

 

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ