55 yıl sonra Türk Milli Takımı karşısında ilk galibiyetini alarak Euro 2008’i garantilemelerine geniş yer ayıran komşu medyasında, 'Boğaz’da mavi tsunami her şeyi kasıp kavurdu. İstanbul’un fethi. Yunanistan, Türk seyircisini kendisini alkışlamaya mecbur etti' ifadeleri kullanıldı.

Milli takımlarının, İstanbul’da Türkiye’yi 1-0 yenerek 2008 Avrupa Şampiyonası’na katılmayı garantilemesi Yunan medyasını çılgına çevirdi. Yunanistan gazeteleri, Ali Sami Yen Stadı’ndaki galibiyeti manşetlerine taşırken, ilginç ifadeler kullandı. Geçtiğimiz mart ayında Pire’deki 4-1’lik ağır yenilginin rövanşının alındığına değinen gazeteler, 55 yıl sonra Türkiye karşısında galip gelinmesinin sevincini dile getirdi. Yunanlılar, Ayasofya önünde sevinen Yunanlı futbolcu figürleri ve İstanbul’un 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından fehtine de göndermelerde bulundu. Yunan gazeteleri ve manşetleri şöyle:

Metrosport: İstanbul düştü... 55 yıl sonra Yunanlılar kazandı. Boğaz’da mavi tsunami her şeyi kasıp kavurdu.

Katimerini: Milli takımın büyük zaferi. Geçen maçtaki ağır yenilgiden sonra futbol eleştirmenlerinin kurşuna dizdiği Yunan takımı, oyuna hakimdi.

Sportime: İmparatorlar. Milli takımımız 55 yıl aradan sonra dün (önceki) geceki mucize ile Türkiye’de tekrar zaferi tattı.

To Vima: İstanbul’un fethi. Rehhagel’den müthiş taktik. İstanbul’da Alman işgali. Görkemli bir oyun sergileyerek, büyük bir zafer kazandılar. Yunanistan Türk seyircisini kendisini alkışlamaya mecbur etti.

Etnos: İstanbul’da Yunan gecesi. Yunan Milli Takımı dün görkemli bir rövanş ile tarih yazdı. 55 yıl sonra Türkiye’yi yenerek İstanbul’da bir Yunan gecesi yaşattı ve tüm dünyadaki Yunanlar’ı gururlandırdı. 24 Mart’ta yaşanan ayıp en iyi biçimde silindi.

Elefteros Tipos: Rüyayı tekrar yaşıyoruz. Millilerimiz oyunun ilk dakikalarında Türk takımını 'boynundan yakaladı' ve ilerleyen dakikalarda 'düğümü daha da sıktı.'

Ta Nea: Avrupa geliyoruz. Milli takım İstanbul’u fethederek Portekiz günlerini hatırlattı. Birkaç ay önce Karaiskaki Stadı’nda yaşanılan yenilgiye aynı dille cevap verildi ve büyük bir zaferle rövanş alındı.

Apoyevmatini: Euro 2008 yolu açıldı. İstanbul’da tarihi galibiyet. Milli takımımızın her akını korkutucuydu. 25 bin Türk, maç bitiminde Ali Sami Yen’in ortasında sirtaki oynayan Yunanlı oyuncuları mertçe alkışladı.

Elefterotiphia: Tarihi zafer. Çok sayıda fırsat harcadık ama 79. dakikada tarih yazmayı başardık. Galibiyet Yunan Milli Takım Direktörü Otto Rehhagel’in başarılı yönetiminin eseri.

Filatlos: Türkler, milli takımımızın önünde eğildiler. Teşekkürler bizi gururlandırdınız. 1-0’lık sonuç hiçbir şekilde Yunan takımının dün (önceki) geceki performansını yansıtmıyor. En az 5 gol kaçırdık.

Ora: Fetihçiler.

Sport day: Portekiz rüyası tekrarlanıyor.

Yunanistan intikamını aldı

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA), resmi internet sitesinde yapılan haberde 'İstanbul zaferi Yunanistan’ı Avrupa Şampiyonası’na taşıdı' başlığı kullanıldı. Yunanistan’ın 79. dakikada Ioannis Amanatidis’in ayağından kazandığı golle İstanbul’un ateşli ortamının üstesinden geldiğini yazan internet sitesi, Pire’deki maçta Türkiye’ye 4-1 yenilen Yunanistan’ın böylece intikamını aldığını kaydetti. Maçın ilk dakikalarında konuk ekibin daha etkili olduğunu okuyucularına duyuran uefa.com editörleri, Türkiye’nin Hamit, Gökdeniz ve sonradan oyuna giren Arda’nın ayağından kazandığı gol şanslarını değerlendiremediğini yazdı.

Cehennemi susturdular

İspanyol basınında Marca gazetesi, Türkiye-Yunanistan maçına iki sayfa ayırırken, '79. dakikada gol atan Amanatidis, Türk cehennemini tamamen susturdu ve Yunanistan’ı Avrupa Şampiyonası’na soktu' ifadesini kullandı. İstanbul’un maç öncesinde tam bir bayram havasında olduğunu hayranlıkla anlatan Marca yazarı, alınan güvenlik önlemleri karşısında ise çok şaşırdığını dile getirdi. Diğer İspanyol gazetelerinden AS ise maçla ilgili, 'Son Avrupa şampiyonu, Türk cehenneminde tur atladı', El Pais de 'Otto Rehhagel’in takımı Amanatidis’in sayesinde Ali Sami Yen’den dimdik çıktı' yorumlarında bulundu.

Terim eski Terim değil

Macaristan medyası Yunanistan’ın Türkiye karşısında galibiyeti hak ettiğini yazdı. Nemzetisport gazetesi, 'Türkleri döven Yunanistan. Yunanistan, İstanbul’da bulduğu birçok pozisyonu değerlendiremezken, ofsayttan bulduğu golle maçı kazandı. Fatih Terim ve öğrencileri tanınmaz halde. Yine de Türklerin kağıt üzerinde bir şansı var' ifadesi kullandı. Hid Magazin ise 'Fatih Terim eski Terim değil. Takımlarında oynamayan formsuz futbolculara yapışması anlamsız. Türk takımında devşirme Mehmet Aurellio’dan başka gerçek ruhla oynayan futbolcu kalmamış. Finallere gitmek için Norveç’i deplasmanda yenebilirler mi, çok zor' yorumu yaptı.

Norveç’e hediye paketi

Norveç basını, milli takımlarının Türkiye’yi mutlaka yeneceğinin altını çizdi. Aften Posten gazetesi, 'Hareide bize ’Ateşe benzin dökelim mi?’ diye sordu. Yunanistan Norveç’e hediye paketi sundu. Şimdi daha güçlü olmalıyız' ifadesi kullandı. V.G gazetesi, 'Hareide ve oyuncuları Yunanistan’dan yardım gördü. Gençlerin rüyası gerçekleşti', Dagbladet gazetesi de 'Hareide oyuncularını maç arasında ateşledi. Avrupa Şampiyonası’na gideceğiz. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Carew Türkiye karşısında oynayacak, Norveç’in Türkiye’yi yenecek kapasitesi var' yorumlarında bulundu.

Ayakları tutulmuş

Alman ZDF Kanalı’nda 'Maçı Yunanlılar haketti. Terim ve öğrencileri tanınmaz halde. Yine de Türklerin kağıt üzerinde bir şansı var. Türkiye’nin Norveç’i yenme şansı var, ama çok zor' yorumunda bunuldu. Sport1, 'Rehhagel«in talebeleri İstanbul’da akıllı bir taktik mücadelesi verirken farkı kaçırdılar', Alman Haber Ajansı (DPA), 'Bundesliga’da Frankfurt’ta oynayan Amanatidis Yunanlıları sevince boğan golü attı', Kicker dergisi de, 'Türkiye evinde durgun, sanki ayakları tutulmuş gibiydi. Yunanistan maçın hakimiydi, galibiyet haklarıydı. Tarihi bir farkıda kaçıran taraf onlardı' ifadeleri kullandı.

Hürriyet
Editör: HABER MERKEZİ