Son birkaç yıldır merkez solda varolan partiler dışında alternatif arayışları tekrar gündeme geldi. Söz konusu arayışların bir türlü somutlaştırılamaması yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Eski TBMM Başkanlarından Hikmet Çetin’in öncülük ettiği öne sürülen yeni arayışların geçtiğimiz yıllarda 10 Aralık Hareketi etrafında örgütlenen akademik çevreyle temasa geçtiği ifade ediliyor. Yakın zamanda solda yeni bir parti kurulması beklenirken, yeni oluşumların ancak önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerin ardından netleşeceği ifade ediliyor. 

Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında “kapatmama kararı” vermesinin ardından hem merkez solda hem de merkez sağda “yeni oluşumlar” yeniden gündeme geldi. Eski Devlet Bakanlarından Abdüllatif Şener’in başlattığı “yeni oluşum” hareketinin hızla partileşme sürecine girmesi ve Türkiye’nin çeşitli illerde örgütlenmesi, merkez solu da hareketlendirdi. 

Merkez solda geçtiğimiz yıllarda sürekli tartışılan ve “arayış” olmaktan öteye gidemeyen yeni parti tartışmaları önümüzdeki günlerde yine tartışılacağı benziyor. Ancak yine bu arayışların, önümüzdeki yıl yapılması öngörülen yerel seçimlerin sonuçlarına göre şekilleneceği de Ankara’da en ağırlıklı olarak konuşulan konuların başında geliyor. 

-ÇETİN İSMİ ÖNE ÇIKIYOR- 
Yeni oluşum arayışlarının başında, eski TBMM Başkanlarından Hikmet Çetin’in ismi yine ön plana çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda Afganistan’daki görev süresinin ardından Türkiye’de çeşitli siyasi temaslar yapan Çetin’in ismi yeni oluşumlarla anılmaya başladı. Çeşitli programlar nedeniyle yurt dışında bulunan Çetin’in, Türkiye’ye dönmesinin ardından siyasi çalışmalarına başlayacağı konuşulurken, Çetin’in, “siyasette boşluklar var, sürprizlere hazırlıklı olun” şeklindeki sözleri de yakın zamanda yeni bir merkez sol parti kurulacağı beklentisine yol açtı. 

-ATEŞ: “HABERİM YOK”- 

Yeni oluşumlarla ilgili olarak şimdiye kadar konuşmayan eski Başbakanlardan ve Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da Hikmet Çetin’le birlikte hareket ettiği belirtiliyor. Yılmaz’ın yanı sıra, bazı CHP kökenli siyasetçilerin de arayışlarını sürdüreceği ifade ediliyor. 
CHP’nin 32’nci Olağan Kurultayı’nda CHP Lideri Baykal’a karşı mücadele eden ancak Baykal’ın ezici çoğunluğu ile sonuçlanan kurultayın ardından bir süredir sessiz kalan eski Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş ve eski Bakanlardan Fikret Ünlü gibi isimlerin de yeni arayışları yakından takip ettiği ifade edildi. Ancak söz konusu iddiaları ANKA’ya değerlendiren CHP’li Ateş, yeni arayışlardan haberinin olmadığını söyledi ve “Şu anda da tatildeyim. Ne olduğunu bilmiyorum, bu konularda bir bilgim yok. Kim ne yapar bilmiyorum. Hiç kimsenin haberi olmadan isimlerin ortaya atılması gayri ciddi” diye konuştu. 

-SARIGÜL: “GÜNDEMİMDE YENİ PARTİ YOK”- 
Adı yeni parti çalışmaları içinde sık sık gündeme gelen ancak her fırsatta yeni parti kurmayacağını ifade eden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de iddiaları reddetti. Son günlerde adı eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, eski Bakanlardan Onur Kumbaracıbaşı ve Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan’la birlikte “yeni parti” çalışmalarıyla gündeme gelen Sarıgül, söz konusu iddialarla ilgili olarak, ANKA’ya “Bizim parti kurmamız gibi bir durum söz konusu değil. Ben sadece yerel seçimlere hazırlanıyorum. Arkadaşlarımızla beraber belediye çalışmalarına hazırlanıyoruz. Yerel seçimlerin ardından Türkiye’nin ihtiyacına göre yeni durumlara bakacağız. Gündemimde şimdi yeni parti yok” dedi. 

-DOĞAN : “İDDİALAR DOĞRU DEĞİL”- 
Yeni oluşum içinde ismi geçen eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan da söz konusu iddiaları yalanladı. Doğan, ANKA’nın sorusu üzerine, “Yeni bir parti kurma diye bir şey yok. Öyle bir olay olmadı ki içinde olalım. Çalışma yok, benim içinde olmam söz konusu değil” diye konuştu. 

-SEÇİMLERDEN SONRA- 
Merkez solda geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimler öncesinde başlayan ve tartışmaların ötesine geçemeyen yeni parti oluşumlarının kaderi, yerel seçimlere endekslendi. Merkez solda varolan CHP, DSP ve SHP’nin yerel seçimlerden alacağı sonuçlar, yeni oluşum tartışmalarının yönünü belirleyecek. 2009 Mart’ında yapılması öngörülen yerel seçimlere kadar merkez solda yeni bir partinin kurulmasına ihtimal verilmezken, hem merkez sol hem de merkez sağ siyasetin yönünün yerel seçimlerin ardından daha da netleşeceği ifade ediliyor. (netgazete)

Editör: HABER MERKEZİ