Yeniden Refah Partisi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Öztek, beraberindeki heyetle birlikte yerel ekonomi aktörleriyle temaslarda bulunmak üzere Rize'ye geldi. İki günlük Rize ziyareti kapsamında ziyaretler gerçekleştiren Öztek, son yapılan liselere giriş sınavlarında Türkiye’de ilk 10’da yer alan Rize'nin bir kez daha nitelikli ve başarılı gençleri ile ön plana çıktığını kaydederek bu eğitimli gençlerin Rize'yi terk ettiğinden nüfusun gittikçe yaşlandığını belirtti ve Yeniden Refah Partisi olarak, aynı kaderi paylaşan birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi, Rize’nin gençlerini Rize'de kariyer yapacak ve burada yaşama hayali kuracak hangi imkanlarla şehri donatabiliriz sorusunun peşinde olduklarını söyledi. Öztek, ayrıca, yaş çaya en yüksek zam oranını Merhum Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yüzde 112 ile verdiği hatırlatmasında bulunarak, çay üreticisini mağdur etmeme sözünü Rize'den verdiklerini kaydederek, “Aslında biz 1965'ten sonra Rize'de başka ne yapılabilir onu konuşmalıydık. Bugün eğitimli gençlerimiz için Rize'yi nasıl çekim merkezi yaparızı konuşurken, Rize’nin kalkınmasını destekleyecek yeni bir üretim modelini de konuşmalıyız.” dedi.

İki günlük program çerçevesinde partisinin İl Başkanı Mehmet Akif Zerdeci ile birlikte Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ile Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan’ı ziyaret eden Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Öztek ve beraberindeki heyet, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Rize İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Hüseyin Sarı, MÜSİAD Rize Şube Başkanı Recep Taylan, Hak-İş Konfederasyonu İl Başkanı Hasan Fehmi Bursalı ve Memur-Sen Konfederasyonu İl Başkanı Seyit Ali Yılmaz ve Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaları da ziyaret ederek istişarelerde bulundu.

Ziyaretlerin akabinde Yeniden Refah Partisi Rize İl Başkanlığı’nda ilçe başkanları ve teşkilat mensuplarının da hazır bulunduğu toplantıda değerlendirmelerde bulunan Dr. Fatih Öztek, yalnızca Ankara'dan bakarak Rize ekonomisini değerlendirmenin gerçekçi bir değerlendirme olmayacağına vurgu yaparak bu nedenle Rize’ye geldiklerini ve yerinde incelemelerde bulunarak değerlendirme yapabileceklerini kaydederek, "Yalnızca Ankara'dan bakarak Rize’yi görmek zor. Böylesi bir bakışın yanıltıcı analizler oluşturduğunun farkında olan bir teşkilat olarak Rize ekonomisini yerinde incelemek ve Rizeliler’den dinlemek üzere Rize ziyaretini gerçekleştirdik. Rize, çay ile kalkınan bir şehir olarak artık çayın da ötesinde başka kaynaklarını ve imkanlarını da öne çıkaran bir yer olmalıdır. Rize ilimiz son yapılan liselere giriş sınavlarında Türkiye’de ilk 10’da yer alıp bir kez daha nitelikli ve başarılı gençleri ile ön plana çıkmıştır. Ancak bu eğitimli gençler Rize'yi terk ediyor ve haliyle nüfus gittikçe yaşlanıyor. Biz de Yeniden Refah Partisi olarak, aynı kaderi paylaşan birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi, Rize’nin gençlerini Rize'de kariyer yapacak ve burada yaşama hayali kuracak hangi imkanlarla şehri donatabiliriz sorusunun peşindeyiz. Çay tarımından başka alternatifi yokmuş gibi görünen Rize'de yaptığımız temaslarda turizmin de ön plana çıkartılmak istendiğini görüyoruz. Turizm şehre gelir getirebilir elbette ancak uzun vadede Rize’nin kalkınması turizm sektörüne bağlanamaz. Öncelikle Rize'mizde var olan çayın iktisadi durumu tespit edilmeli ve ‘çaya dair başka ne yapılabilir?’ sorusuna yanıt aranmalıdır. 1920’li yıllarda Rize çay ile nasıl bir hikayeye başladıysa bugün de yeni bir başarı hikayesi yazılmalıdır. 1800'lerde bu topraklarda çay yokken şu anda tüm Türkiye'yi besleyecek kadar çayı Rize'de üretebiliyoruz. Bir asır sonra yani 1920'lerden 2020'lere tekrar Rize yeni bir üretim hikayesi yazmalıdır. Hem yeni bir atılım başlatmalı hem de çaya değer katıp çay ekonomisini istihdam etmelidir. Türk çayı bütün bir Anadolu’yu doyurabildiği gibi dünya pazarlarında da gözde olabilecek niteliktedir.” dedi.

1965'te Türkiye'deki çay üretiminin kendi kendine yeter hale geldiğini ifade eden Öztek, "Aslında biz 1965'ten sonra, Rize'de başka ne yapılabilir onu konuşmalıydık. Bugün eğitimli gençlerimiz için Rize'yi nasıl çekim merkezi yaparızı konuşurken, Rize’nin kalkınmasını destekleyecek yeni bir üretim modelini de konuşmalıyız.” diyerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünya çay üretiminde ülkemiz % 4 gibi bir paya sahiptir ve Rize çayı aslında tüm Türkiye’ye yetebilmektedir. Türk çayının marka değeri yükseltilmeli ve bilhassa çayda ticaret açığı oluşturmayacak politikalar izlenmelidir. Çayı milletimiz sahiplenmiş ve vazgeçilmezi yapmıştır. Ulusal çay politikamız dikkat ve özenle yapılmalı ve nihayet çaya hak ettiği fiyat verilerek ÇAYKUR'un zarar etme durumu derhal sonlandırılmalıdır. Bizler Yeniden Refah Partisi olarak geçmişte Erbakan Hocamızın verdiği çay zam oranı olan % 112'yi tekrar hatırlatıyor ve çay üreticisini mağdur etmeme sözünü Rize'den veriyoruz. Yeniden Refah Partisi olarak bizler, 1. Kalkınma Planımızın ilk adımı olarak gördüğümüz tarım faslını, en yüksek verim ve hakkaniyetli ücrete dayalı bir politika ile uygulayacağımızın ve yine 1. Kalkınma Planımızın ikinci adımı olarak belirlediğimiz sanayileşme faslını tüm Türkiye'de olduğu gibi Rize'de de hayata geçireceğimizin sözünü veriyoruz. Bizler faiz lobilerine sadece kürsülerden bağıran bir parti olmayacağız. Çiftçimizi, üreticimizi, esnafımızı faiz yükünden kurtarıp; fabrikalarla, tarlalarla, üretimle faiz lobilerine en güzel cevabı veren parti olacağız."
 

 

Editör: HABER MERKEZİ