Yusuf İzzet Akçal Demokrat Parti dönemi politikacılarındandı. Hukukçu kökenliydi. Büyük deprem sırasında Erzincan'da savcı bulundu. Bir dönemin renkli bir politikacısı olarak bilinirdi...

Fatih Sultan KAR
Yusuf İzzet Akçal Eski Başbakan günümüzün Rize bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz'ın amcası. Soyadı farklılığı, Yusuf İzzet Bey'in, kardeşleri Hasan ve Hüseyin'in köyle irtibat eksikliği yüzünden kaynaklanır. İzzet Bey, henüz Meclis'e girmeden Güneydoğu'da hâkim olduğu yıllarda, köydeki akrabaları ile irtibat kurup Akçal soyadını alır

İzzet Akçal Demokrat Parti dönemi politikacılarındandı. Hukukçu kökenliydi. Büyük deprem sırasında Erzincan'da savcı olduğu biliniyor. Fazla bir iz bırakmasa da, döneminde renkli bir politikacı olarak bilinirdi.


Menderes'e ve Akçal'a sevgi seli 1950
Başbakan Adnan Menderes, Devlet Bakanı Yusuf İzzet Akçal(1) Çayeli'nde halkın sevgi seli ile karşılandı.



Yusuf İzzet Akçal
1906 yılında Rize'nin Çayeli ilçesi Kaptanpaşa Beldesi, Çataldere Köyü'nde doğdu. İlk tahsilini İstanbul'da Şemsülmekatip Mektebinde yaptı.
Kurtuluş savaşı dolayısıyla tahsiline ara veren Akçal, kurtuluş savaşı sırasında İstanbul'dan Ankara'ya silah kaçırılmasında aktif olarak yer aldı.
Savaştan sonra Adliye Yüksek Okuluna kaydoldu. Bu okulu 1927 yılında Pekiyi ile bitirdi. Ankara Hukuk Fakültesinden mezuniyetinin ardından Kemaliye Savcılığı, Diyarbakır Sulh Hukuk Hâkimliği, Söke ve Keskin Ceza Hâkimliği görevlerinde bulundu.
1950 yılında Rize milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Devlet Bakanlığı görevini sürdürürken 27 Mayıs 1960 ihtilalında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kayseri Cezaevinde dört buçuk yıl hapis yatan Akçal genel afla tahliye edildi. 1977 seçimlerinde AP listesinden tekrar milletvekili seçildi. 1 Eylül 1987 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Fotoğrafta Yusuf İzzet Akçal, 1960 ihtilalı sonrası Yassıada mahkemelerinde yargılanırken görülmektedir. 

 
8 Eylül 1959 tarih, 267 sayılı Akis Dergisi'ne kapak olan Çayelili Bakan İzzet Akçal. 

 
1932 yılında Diyarbakır'da doğdu. Aslen Çayeli Kaptanpaşa Beldesi, Çataldereli'dir. Yusuf İzzet Akçal'ın oğludur. 1955 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra ABD'de CCNY ve Columbia Üniversitelerinde uluslar arası ilişkiler üzerine ihtisas gördü. 1961 yılında AP'den Rize Milletvekili olarak parlamentoya girdi. 1971–73 yılları arasında Turizm Bakanı olarak kabinede görev yaptı. 1974 yılında siyasetten ayrılarak özel sektörde yöneticilik yapmaya başladı. Fotoğrafta Genç bakan Erol Yılmaz Akçay Çayelililere hitap ederken.


Akçal ailesi
1961 yılında AP'den Rize Milletvekili olarak parlamentoya giren, 1971–73 yılları arasında Turizm Bakanı olarak kabinede görev yapan Erol Yılmaz Akçal, bakan olduğu belirlenir belirlenmez anne babasına koşmuş dualarını almıştır. O günün anısına çekilen fotoğrafta Erol Yılmaz Akçal, babası Yusuf İzzet ve annesi Zemzem Akçal ile görünmektedir.


Hayırlı evlat 1971
Turizm Bakanı Erol Yılmaz Akçal, bakan olur olmaz ilk iş olarak annesinin elini öperek hayır duasını aldı.

(Fotoğraf ve belgeler Fatih Sultan Kar Koleksiyonundan alınmıştır)

Editör: HABER MERKEZİ